Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:06:15 πμ
Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 22:27

Συμπλήρωση και υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2019

Σε συνέχεια του με αριθμ. 2117/195639/31.07.2019 εγγράφου του Υπ.Π.Α.Α.Τ. τα οποία αναφέρονται στους Κανονισμούς (Ε.Ε) 2013/1308, 2018/273 και 2018/274 σάς ενημερώνουμε ότι όλοι οι αμπελουργοί υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε χρόνο Δήλωση Συγκομιδής σταφυλιών μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ. HYPERLINK "http://www.minagric.gr" www.minagric.gr.


Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής αρχίζει την 1η Αυγούστου 2019 και λήγει την 30η Νοεμβρίου 2019.
Διευκρινίζονται τα παρακάτω:
Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής
ΜΌΝΟΝ οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 1 στρ. αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
Οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκτάσεων υποβάλλουν υποχρεωτικά δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής
Οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής
Οι αμπελουργοί - μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή οργάνωσης/ομάδας παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΛΟΥΝΤΑ: Οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Για την παραγωγή οίνου 10 εκατόλιτρων δεν απαιτούνται ποσότητες σταφυλιών μεγαλύτερες των 1700kg. Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ: Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής για όλα τα αγροτεμάχια, ακόμη και αν είχαν μηδενική παραγωγή. Η μηδενική δήλωση παραγωγής δικαιολογείται όταν υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσια σταφυλική παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων και στις περιπτώσεις νέων αμπελώνων που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλεχθεί το αντίστοιχο πεδίο (π.χ. αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι κλπ). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσει θα διασταυρωθούν από αρχεία όπως τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ: Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «οριστικοποίηση». Μόνο μετά την οριστικοποίηση είναι δυνατή η εκτύπωση της δήλωσης. Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη Δήλωση Συγκομιδής, τότε έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ με αίτηση τροποποίησης και κατόπιν προσκομίσεως των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών τη διόρθωση της Δήλωσης Συγκομιδής του. Η νέα εκτύπωση θα περιλαμβάνει τις αλλαγές όπως αυτές έγιναν από τη Δ.Α.Ο.Κ.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ δύνανται να προκύψουν σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο (εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας) και σε περίπτωση υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας κατά 15 εργάσιμες ημέρες μέγιστο.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ των αγροτεμάχιων για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής από τα διάφορα ευεργετήματα όπως το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίουτο πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων κ.ά.
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ: Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου
* Για τους παραγωγούς που παραδίδουν την σταφυλική τους παραγωγή σε Οινοποιεία, Εμπόρους ή Συνεταιρισμό-Οργάνωση Παραγωγών, θα πρέπει να συμφωνούν τα στοιχεία του κάθε αμπελοτεμαχίου (δεκατριψήφιος αριθμός) στο τιμολόγιο πώλησης με τα στοιχεία του αγροτεμαχίου που είναι καταχωρημένα στην Δήλωση συγκομιδής του παραγωγού.
Οι παραγωγοί που κατέχουν ήδη λογαριασμό στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. από παλαιότερες Δηλώσεις, μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για πρόσβαση στο σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουν νέα εγγραφή.
Οδηγίες για την συμπλήρωση των Δηλώσεων Συγκομιδής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Π.Ε Κιλκίς
HYPERLINK "http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=241" http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=241