Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 5:45:54 μμ
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008 04:28

Την άλλη φορά τα τρακτέρ θα μείνουν στους δρόμους

 «Την άλλη φορά που θα έρθουμε, στα τρακτέρ μας θα γράφουμε: ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Και δεν θα φύγουμε από τους δρόμους. σε δυο ώρες». Η προειδοποίηση αυτή δεν απευθυνόταν προς το Νομάρχη Ευάγγελο Μπαλάσκα, παρότι ο πρόεδρος της συντονιστικής Επιτροπής αγώνα των Αγροτών του νομού Γιώργος Λασκάκης την εξέφρασε κατά τη διάρκεια της επίδοσης του ψηφίσματος με τα αιτήματα των αγροτών.
Η κυβέρνηση είναι ο αποδέκτης των αιτημάτων. Εξάλλου ο Αλέκος Σημαιοφορίδης, μέλος της Επιτροπής, ήταν εύγλωττος όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου συνόψιζε τα αιτήματα. «Θέλουμε να λειτουργήσει το κράτος, Να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Να λειτουργήσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η κανόνες της ανοιχτής αγοράς».
Αυτό διαδήλωσαν χθες στο Κιλκίς οι αγρότες μας με πορεία περίπου 80 τρακτέρ στην 21η Ιουνίου. Επίδοσαν τα αιτήματά τους στα πολιτικά γραφεία των πρώην Υπουργών Σ. Τσιτουρίδη και Γ. Φλωρίδη. «¨Όχι πως δεν ξέρουν τα αιτήματά μας. Τα ξέρουνε. Αλλά για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να λυθούν παλαιότερα και νέα προβλήματα» εξήγησε ο Γιώργος Λασκάκης.
Θέλουν το κράτος όχι θεατή, αλλά υπέρμαχο των συμφερόντων τους όταν πλήττονται από την κερδοσκοπική διάθεση και πολιτική των μεγάλων μεταποιητών. Κακή τους ώρα όπως τώρα. Δυο γαλακτοβιομηχανίες, η ΜΕΒΓΑΛ και ο ΚΟΛΙΟΣ εντελώς αυθαίρετα προέβησαν σε μείωση τιμής μέχρι και έξι λεπτών στο αγελαδινό γάλα.
Από 48 η τιμή πήγε στα 42 λεπτά / κιλό. «Τι συνέβη; Πριν ένα μήνα οι βιομηχανίες έψαχναν γάλα. Και τώρα ρίχνουν την τιμή. Ζητάμε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός» κατέληξε ο Αλ. Σημαιοφορίδης.
Ο Γιώργος Τερζής εξήγησε αναλυτικά το αίτημα της επιστροφής του ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Η ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε 5,3 ευρώ/ στρέμμα στις αροτραίες, 8 ευρώ/ στρέμμα στο καλαμπόνι, 11,7 ευρώ σε βαμβάκι και καπνό, 8,5 ευρώ στις δενδροκομικές καλλιέργειες. Η συντονιστική ζητά επιπλέον 15% επί των τιμών αυτών, ενώ απαιτεί επιστροφή και στους κτηνοτρόφους, και την απρόσκοπτη κατανάλωση των αποθεμάτων που έχουν οι αγρότες σε κόκκινο πετρέλαιο, που απαγορεύτηκε αλλά πολλοί από αυτούς είχαν κάνει από πριν μεγάλες αγορές, όπως το συνηθίζουν κάθε χρόνο.
Με τον Νομάρχη Ευάγγελο Μπαλάσκα είχαν διάλογο επί της 21ης Ιουνίου, όπου κατέβηκε ο Νομάρχης. Ζήτησαν τη βοήθειά του για την καταβολή αποζημιώσεων για τη ξηρασία του 2007 - ο κ. Μπαλάσκας τους εξήγησε πως είναι θέμα ΠΣΕΑ και έγκρισης από την Ε.Ε.- ενώ τα αιτήματα της πληρωμής από το κράτος του κ΄σοτους των δηλώσεων ΟΣΔΕ, της μείωσης του χρόνου συνταξιοδότησης σε αγρότες και αγρότισσες στα 60 χρόνια, οι τιμές σε γάλα, κρέας ήταν τα κύρια αιτήματα.
Τελευταία, επιτροπή των αγροτών επίδοσε τον κατάλογο αιτημάτων στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Κ. Κιλτίδη και στο Δημαρχείο τα μέλη της συντονιστικής (μαζί με τους προαναφερθέντες και οι Γιώργος Καραμπουρτσίδης, Γιώργος Παγώνης) παρουσίασαν αναλυτικά τα αιτήματά τους.
Σε ερώτησή μας πως θα ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους ώστε να αντιπαρατεθούν στους μεταποιητές γάλακτος, με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, οι κ. Λασκάκης και Σημαιοφορίδης τόνισαν ότι έγιναν βήματα, δεν είχαν ωριμάσει μέχρι τώρα οι συνθήκες και η δημιουργία του συνδικάτου τον τελευταίο χρόνο είναι ένα καλό εφαλτήριο για να προχωρήσει η ενότητα των αγροτοκτηνοτρόφων. Τέλος σε άλλη ερώτησή μας πόσος είναι ο εύλογος χρόνος που δίνουν στην κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ο κ. Λασκάκης απάντησε επιγραμματικά: Αύριο!.
Είναι προφανές ότι οι αγρότες μας γνωρίζουν πως αύριο δεν μπορεί να περιμένουν επίλυση και ικανοποίηση των αιτημάτων και προβλημάτων τους. Δεν είμαστε όμως βέβαιοι αν η κυβέρνηση γνωρίζει πως δεν έχει απεριόριστο χρόνο. Και στα μέσα της Άνοιξης ίσως οι μηχανές των τρακτέρ να μην αντηχούν μόνο στα χωράφια. «Είμαστε με το όπλο παρά πόδα» προειδοποίησε ο Αλέκος Σημαιοφορίδης.Ο μπάρμπα Γιώργος Σοφιανίδης εξάλλου έδωσε το μήνυμα του αγώνα, όπως αδιαλείπτως κάνει τα τελευταία 40 χρόνια. Και καλό είναι να το λάβουν υπόψη τους στην Αθήνα. Διότι η απόγνωση περισσεύει πια στον αγροτικό μας κόσμο.