Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 8:05:34 μμ
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 23:30

70.000 παιδιά στα σχολικά γεύματα! (Η ΟΥΝΡΑ ξανάρθε!)

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης. 

 

70.000 παιδιά στα σχολικά γεύματα!
(Η ΟΥΝΡΑ
ξανάρθε!)

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση της «αριστεράς», γιατί ξαναρχίζει το πρόγραμμα σίτισης μαθητών. 70.000 παιδιά λέει θα συμμετέχουν φέτος  στα σχολικά γεύματα.
Μου ήρθε στο μυαλό η ΟΥΝΡΑ (UNRA =United Nations Relief and Rehabilitation Administration). Θυμόμαστε όλοι των δεύτερων και τρίτων –ήντα τη «βοήθεια» που διένειμαν η κυβέρνησις, και οι βασιλείς σε συνεργασία με το παρακράτος της δεξιάς της υπαίθρου (ΜΑΥ, Τάγματα Ασφαλείας κ.λ.π.), αφού πρώτα μας γά----ν επί έτη.


Ήταν τότε που η Ελλάδα λιμασμένη , δυνάμωνε τη ραχοκοκαλιά της ,με τις πρωτεΐνες και το ασβέστιο από το τυρί και το σκονόγαλα της "αμερικάνικης βοήθειας".
Εκτός από τις κονσέρβες του αμερικάνικου στρατού που μας μοίραζαν ,με το ληγμένο κίτρινο τυρί και το σκονόγαλα που το ετοίμαζαν κάθε πρωί στην αυλή σε ένα καζάνι  που άχνιζε   μέσα στην παγωνιά. Και πηγαίναμε , η πιτσιρικαρία η ψωμολυσσασμένη, με το κυπελλάκι το τσίγκινο να πιεί να ζεσταθεί το αντεράκι της.
Και ακόμη όταν το σχολείο μας βρώμαγε φαρμακίλα ,συνήθως λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, μαζί με μία γλυφή αποστειρωμένη μυρωδιά κλιβάνου, ξέραμε πως είχαν έρθει δέματα από την UNRA. Όποτε περνάω  έξω από ένα παλιό καθαριστήριο, μου έρχεται πάλι αυτή η μυρωδιά. Δεν ξέρω τι πίστευαν για μας και μας έστελναν ένα κάρο άχρηστα απίθανα  πράμματα.
Νάσαστε καλά μπρε σύμμαχοι που μας ταΐσατε και μας ντύσατε, τότε, σαν καρναβάλια στις αποκριές...Μόνο που δεν κάναμε τόσο γερή ραχοκοκαλιά από το τυρί και το σκονόγαλα και τώρα το πληρώνουμε πάλι, αφού σκύβουμε και γονατίζουμε αρκούντως και έτσι περνάτε ξανά από πάνω μας με την βοήθεια των σημερινών προσκυνημένων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τώρα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ..
50 και πλέον χρόνια είχε να δει συσσίτια η Ελλάδα. Από την εποχή της ΟΥΝΡΑ. Σήμερα, την εποχή των μνημονίων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουμε πάλι. «Καλούμαστε να διδάξουμε παιδιά που πεινάνε», λένε οι εκπαιδευτικοί.
Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε το 2016, τα φαινόμενα υποσιτισμού στα δημόσια σχολεία αυξάνονται διαρκώς και τα περιστατικά ζάλης και λιποθυμιών μαθητών πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με τις αναφορές που φτάνουν στο υπουργείο και στις αρμόδιες διευθύνσεις. 40% των παιδιών είναι χωρίς φαγητό και θέρμανση. Πάνω από 2.000 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε προγράμματα σίτισης, εκπέμποντας μηνύματα αγωνίας και απόγνωσης για μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι ή να φέρουν ένα σάντουιτς ή ένα φρούτο από το σπίτι τους. Τα στοιχεία της ντροπής της ΕΛ.ΣΤΑΤ μας προκαλούν σοκ ακόμη και για να τα γράψουμε…
Η δαπάνη για τη σίτιση θα καλυφθεί από το περιβόητο ΕΣΠΑ. Κάποτε τα χρήματα λέγανε ότι  πήγαιναν για να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις, τώρα χρησιμεύουν για να ταΐσουν τα πεινασμένα παιδιά που όμως, οι ίδιοι έφεραν σ’ αυτή την θέση. ΝΤΡΟΠΗ ΑΧΡΕΙΟΙ …
Τα πεινασμένα παιδιά της εποχής των
Μνημονίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;

Αχ πατρίδα μας γλυκιά αγαπημένη Ελλάδα, αχ πατρίδα μας γλυκιά πόσο σ’ αγαπώ βαθιά….

 

Κώστας Πινέλης 16-2-2017