Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, 10:35:00 μμ
etpa
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 21:56

Βλαδίμηρος ο τζογαδόρος

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Μεγάλο νταλγκά με τον τζόγο ο Βλαδίμηρος. Από μικρός στα λαχεία και στο προπό. Δεν υπήρχε περίπτωση που κάποια διχογνωμία με φίλο του να μην καταλήξει στη γνωστή επωδό, ‘’πάμε στοίχημα;’’. Και το στοίχημα όχι σε κάποιο τυπικό κέρασμα αλλά πάντα με λεφτά.


Μεγάλωσε ο Βλαδίμηρος και μπήκαν στη ζωή του τα χαρτιά. Αθώο κουμκανάκι στην αρχή και σκληρή πόκα στη συνέχεια. Τάβλι έπαιζε και τα πεντοχίλιαρα έμπαιναν κάτω από το τάβλι. Τίποτα στη ζωή του χωρίς τζόγο.
Μεγάλωσε και μπήκαν στη ζωή του και τα καινούργια φρούτα, τζόκερ, λόττο, κίνο και δεν συμμαζεύεται. Άσε με τα καζίνο. Πήγαινε τάχαμ δήθεν στη γειτονική χώρα για φθηνή βενζίνα αλλά στο φινάλε τάιζε τους κουλοχέρηδες.
Καφέ με την παρέα του ο Βλαδίμηρος και μετά από λίγο…
-Παιδιά, έχω ένα καλό σύστημα στο τζόκερ, δέκα ευρώ κάνει, πέντε είμαστε δώστε από δύο ευρώ και φύγαμε.
-Αμάν ρε Βλαδίμηρε, μας γκάστρωσες με τον τζόγο. Φτάνει πια, έλεγαν οι φίλοι του.
Ξημεροβραδιάζεται ο Βλαδίμηρος στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών. Κερδίζει κάπου κάπου κανένα μικροποσό και κορδώνεται στους φίλους του. Τους κερνάει και καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί ο κακομοίρης ότι μέχρι τώρα ξόδεψε τα χιλιαπλάσια από τα ψίχουλα που κέρδισε.
Α ρε φουκαρά Βλαδίμηρε. Δεν δίνεις δεκάρα τσακιστή για το κοινό καλό και το μόνο που σε νοιάζει είναι να ‘’πιάσεις την καλή’’. Ένα θλιβερό απότοκο του παγκόσμιου αδηφάγου καπιταλισμού είσαι που σε ταΐζει φρούδες ελπίδες για χωρίς κόπο κονόμα. Και φτάνεις στα ογδόντα σου και το μόνο που αφήνεις πίσω σου είναι το απόλυτο τίποτα. Ένα τίποτα ανακατεμένο με ελπίδες για ‘’την καλή’’ που δεν ήρθε. Αγράμματος και ακαλλιέργητος, δεν άνοιξες ένα βιβλίο για να ξεστραβωθείς γιατί τα 15 ευρώ που στοίχιζε το βιβλίο ήταν ένα καλό σύστημα για το προπό. Δεν πήγες σε μια καλή θεατρική παράσταση για να ανοίξουν οι ορίζοντες της σκέψης σου γιατί το εισιτήριο κόστιζε όσο μια πεντάδα στο λαϊκό. Δεν πάτησες σε μια συναυλία γιατί τα 10 ευρώ του εισιτηρίου αντιστοιχούσαν σε ένα καλό τζόκερ. Και έμεινες ξύλο απελέκητο Βλαδίμηρε περιμένοντας ‘’την καλή’’.
Καληνύχτα Βλαδίμηρε.