Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:25:56 μμ
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 14:23

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

pinelis


Ζήμενς -  Μήζε-ν-ς. Είδατε πόσο εύκολο είναι; Με ένα απλό αναγραμματισμό. Έστω και ανορθόγραφο.
Π
Πως το είπε ο Καίσαρας; Να είναι και να φαίνεται τίμια. Και γέλασε στην αρχαία Ρώμη το χείλι του κάθε πικραμένου.
Π
Οργίζονται και σοκάρονται, λέει, στο ΠΑΣΟΚ από την ομολογία Μαντέλη.  Κάνουν σαν «απατημένοι σύζυγοι» που τα μαθαίνουν τελευταίοι…
Π
Ο κ. Λομβέρδος όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν να αντιστέκεται στο μνημόνιο, το οποίο είχε υπογράψει. Και ενώ ήξερε και είχε συμφωνήσει σε όλα,  μερικά μάλιστα είχaν προταθεί από την κυβέρνηση, έκανε τον «ανδρειωμένο», τον «κονταρομάχο», τον «αντιστασιακό».
Π
Τώρα που το σκέπτομαι ο κ. Λομβέρδος, μου θυμίζει τον Χρήστο Αρδίζογλου, ένα καλό ποδοσφαιριστή και καλό παιδί, αλλά με το κεφάλι…λίγο ακατοίκητο από μυαλό. Οι κάποιας ηλικίας θα τον θυμούνται. Έπαιρνε λοιπόν ο Αρδίζογλου την μπάλα και έκανε εκείνες τις φοβερές, πράγματι, επελάσεις, αλλά μερικές φορές ξεχνιόταν και έβγαινε με την μπάλα άουτ! Ξεχνιόταν επίσης στις τρίπλες στους αντιπάλους, έκανε τρίπλες στον εαυτό του και αυτοθαυμαζόμενος αναφωνούσε: μπράβο ρε Χρήστο παικταρά !!! αυτό το έχουν επιβεβαιώσει πολλοί ποδοσφαιριστές της εποχής.
Π
Έτσι και ο κ. Λομβέρδος από τις πολλές «τρίπλες» που μας έκανε μπερδεύτηκε και άρχισε να «τριπλάρει» και στον εαυτό του.
Π
Πάντως, όσοι ελπίζουν και πιστεύουν ότι, τα μέτρα θα είναι για κάποιο χρονικό διάστημα, πλανώνται «πλάνην μεγάλην». Δυστυχώς όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι μόνιμα, εκτός εάν ανατραπούν με σκληρούς ενωτικούς αγώνες.
Π
Και μάλιστα, όπως ομολογούν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, νέα έκτακτα μέτρα θα παρθούν εάν δεν…αποδώσουν όσα εφαρμόζονται ήδη. Σιγά να μην χορτάσει το κεφάλαιο και δεν συνεχίσει το πλιάτσικο στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Π
«Θεέ μου πόσο βαριόταν. Πόσο βαριόταν. Βαριόταν. Βαρεμάρα. Ζέστη. Η αιώρα κουνιέται νωχελικά. Σταματάει. Δε βρίσκει τη δύναμη να κουνήσει το σώμα του ώστε να την κάνει να κουνηθεί λίγο.
Ωχ. Το τηλέφωνο. Ωχ ρε γαμώτο ποιος μαλάκας να είναι πάλι και τι να θέλει. Και πώς να έχω την υπομονή να ακούσω τι παπαριές θα μου πεί…»
Κάπως έτσι θέλουν να παρουσιάσουν τον Καραμανλή. Ένα κουρασμένο και βαριεστημένο που δεν έκανε τίποτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη. Μια χαρά ενεργός και δραστήριος ήταν ο Καραμανλής και μια χαρά έκανε όσα έπρεπε να κάνει. Να εφαρμόσει με την κυβέρνησή του, όλες τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ, του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Και τα ήξερε όλα…και όταν λέω όλα, εννοώ…όλα. Το πιάσατε το νόημα έτσι;
Π
Η ΝΔ ζητάει να σαρωθεί ό,τι εμποδίζει τις «επενδύσεις». Αυτό προκύπτει από ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΑΚ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Και αυτό σε πλήρη συναντίληψη με το ΠΑΣΟΚ. Και όταν λέει ό,τι, εννοεί ό,τι. Σύμφωνα με την κυρίαρχη προπαγάνδα, για να έρθουν επενδύσεις πρέπει να διαμορφωθεί το απαραίτητο «φιλικό περιβάλλον», να αρθούν «εμπόδια». Που σημαίνει: παντελής κατεδάφιση όσων δικαιωμάτων των εργαζομένων απόμειναν, παραπέρα απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, ζεστό κρατικό χρήμα κ.ο.κ.
Π
Εξ άλλου ζεστό χρήμα υπάρχει. Για την πλουτοκρατία. Ζεστό χρήμα δεν υπάρχει για τα λαικά στρώματα. Οι ενισχύσεις, για παράδειγμα, στις τράπεζες σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα δύο τελευταία χρόνια έφτασαν στο ποσό των 4,131 τρις. Ευρώ!!!
Π
Οι τάσεις του ΣΥΝ και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν επιτέλους σε κάτι. Ότι ο κ. Τσίπρας απέκτησε υιό και ότι πρέπει να του ευχηθούν!
Π
Αλέξη μας, οι διαφορές - διαφορές, αλλά ανθρώπινα σου εύχομαι και εγώ απ’ την καρδιά μου να σου ζήσει, να τον καμαρώσεις παλικάρι, και να σου βγει ένας δραστήριος και αταλάντευτος Κνίτης για να έχεις το ΚΚΕ στην οικογένειά σου, να παθαίνεις κάθε μέρα την πλάκα σου και να βλέπεις τον Στάλιν στον ύπνο σου. Χι, χι.
Π
Στο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ξαφνικά θυμήθηκαν ότι η πρόσκληση για «κοινωνικό διάλογο» είναι «υποκριτική». Λες και δεν ήταν οι ίδιοι που συμμετείχαν  σε όλους τους «κοινωνικούς διαλόγους» που ξεχαρβάλωσαν τις εργασιακές σχέσεις, λες και ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ δε συμμετείχε σε όλους τους διαλόγους που κατακρεούργησαν το ασφαλιστικό. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς και τι να ξεχάσει. Τον Νοέμβρη του 2009, για παράδειγμα, όταν το ΠΑΜΕ μπλόκαρε το ψευτοδιάλογο για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει. «Δε θα δώσουμε αυτή τη χαρά  στην κυβέρνηση να δημιουργούμε φασαρία για το αν θα κουβεντιάσουμε ή όχι». Πώς να το πούμε. Ο  χαμαιλεοντισμός έχει και τα όριά του.
Π
Αλήθεια τα κόμματα που συμμετέχουν στο Ευρωπαικό κόμμα της Αριστεράς που αναγνωρίζεται από το κοινοβούλιο, αυτά που συμφωνούν με το ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, τι θέση έχουν για τα σκληρά αντεργατικά μέτρα που παίρνονται σε πολλές χώρες της ΕΕ;
Π
Τα αφεντικά  της ΕΕ και του ΔΝΤ επέμεναν: 40 χρόνια δουλειάς για πλήρη σύνταξη. «Σαράντα να είναι οι μέρες σας ρε κουφάλες».
Π
Όπα! Γεια σου Γιώργο Αλκαίο. Δεν έχουμε τίποτε μαζί σου. Καλή η παρουσία σου και ωραία έμπνευση η ποντιακή λύρα. Αλλά μήπως πρέπει να πάρουμε απόφαση να μην συμμετέχουμε σ’ αυτό το θεσμό της ηλιθιότητας και της υποκουλτούρας; Άποψη.
Π
Ο αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην άρση του καμποτάζ και στην συνολική πολιτική που θέλει τις θάλασσες τσιφλίκια των μονοπωλίων αφορά ολόκληρο το εργατικό κίνημα. Αλλά θα ασχοληθούμε με το θέμα πιο αναλυτικά προσεχώς.

Δεν είναι δυνατόν η μερική εργασία, η μερική ασφάλιση, η μερική σύνταξη, η μερική ζωή, ο βάρβαρος καπιταλισμός, να είναι το μέλλον των εργαζομένων, το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει «οι μοιραίοι και οι άβουλοι» να ξαναβρούμε το κουράγιο να φτύσουμε εκεί που νομίζαμε ότι τρώγαμε. «Να γεμίσει ο λαός τους δρόμους με την τρυφερή και σταθερή του ουσία» όπως έγραψε και ο Πάμπλο Νερούντα. Ανεξάρτητα από το εάν σήμερα, περνούν σκληρά μέτρα, αυτό πρέπει να είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση των αγώνων σε αντοχή, διάρκεια, περιεχόμενο. Οι πιο δύσκολες και ελπιδοφόρες μάχες είναι μπροστά μας.
Π
Όπα!