Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 7:00:37 πμ
Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017 21:04

Νίκος Σιάνας : «Η Ρωμανία κι’ αν επέρασεν ανθεί και φέρει άλλο»

Σάββατο 17 Μαΐου η πόλη του LUDWI GSHAFEN υποδέχεται τα ξενιτεμένα νιάτα του ποντιακού ελληνισμού, τους συλλόγους των Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη στο καθιερωμένο εδώ και χρόνια συναπάντεμά τους. Ο παλμός, η δυναμική συμμετοχή και το πάθος των συλλόγων της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης παραμένει ο ίδιος. 

Ο χρόνος δεν μπόρεσε ν’ αλλοιώσει το όραμα των ιδρυτών - να κρατήσουν δηλαδή την ποντιακή νεολαία στο δρόμο της Ιστορίας και της παράδοσης. Παρ' όλες τις δυσκολίες της ξενιτιάς, των αποστάσεων και την απουσία της ελληνικής πολιτείας, το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας αποτελεί μαρτυρία ζωής, ταυτότητα και πνευματική μάχη στα «παγκοσμιοποιημένα αλώνια» της Ευρώπης.
Η μεγάλη συμμετοχή στο φεστιβάλ δείχνει ότι η νέα γενιά των ποντίων ενδιαφέρεται να διατηρήσει τις βασικές αξίες, της γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας. Είμαι σίγουρη, δήλωσε μεταξύ άλλων η δήμαρχος της πόλης Dr. EVA LOHSE,  πως όποιος έζησε το φεστιβάλ θα συμφωνήσει μαζί μου, πως οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανοι για τον πολιτισμό τους και στους ανθρώπους που τον υπηρετούν εθελοντικά αξίζουν ευχαριστίες…!
Ναι, όποιος έζησε την ατμόσφαιρα αυτών των Φεστιβάλ, τον παλμό, τον ενθουσιασμό και το πάθος της νεολαίας, τότε μπορεί να εκφράσει την αισιοδοξία του με τον στίχο «Η Ρωμανία επέρασεν, η Ρωμανία πάρθεν, η Ρωμανία κι’ αν επέρασεν ανθεί και φέρει άλλο»
Και πώς να μην αισιοδοξεί κανείς όταν βλέπει νεαρές μητέρες και πατεράδες με τα χάταλα τους, με ζιπούνες και ζίπκες να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, τι και αν αυτά τα παιδιά μιλώντας μεταξύ τους μπερδεύουν πολλές φορές τα γερμανικά, τα σουηδικά και τα Βέλγικα με τα ελληνικά.  Το κάλεσμα της λύρας, του γαβάλ και του αγγείου τούς θυμίζει από πού ήρθαν και ποιοι είναι. «…Όταν βγαίνουν όλα εκείνα τα ποντιόπουλα, αγόρια και κορίτσια πιασμένα χέρι χέρι και χορεύουν, Ράιζ ή ψυμ’… είχε δηλώσει σε μια του συνέντευξη στον Φόρη Πεταλίδη ο αείμνηστος φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης ο οποίος επί χρόνια έδινε το παρόν στα Φεστιβάλ. Και πώς να μη ραγίσει η ψυχή του όταν βλέπει τα σπουδαγμένα νιάτα και το μέλλον της πατρίδας μας να πληθαίνει χρόνο με το χρόνο στις χώρες της Ευρώπης, πώς να μη θλίβεσαι στη σκέψη πως αυτά τα παιδιά θα τα χαίρεται  η ξενιτιά και η Ελλάδα θα τα λαχταράει.  Έχει χάσει πολύ νέο αίμα η πατρίδα, νέο αίμα  που αποδεικνύεται χρυσός για την Γερμανία.
Το μόνο παρήγορο είναι  η διάθεση της νεολαίας να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, σαν ένα δυναμικό κομμάτι της Ομοσπονδίας και του οργανωμένου ποντιακού χώρου.
Οι νέοι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις είναι πιστοί στις παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου, παράλληλα όμως έχουν επιφορτιστεί με το μεγάλο βάρος της ευθύνης και του χρέους όχι μόνο να διατηρήσουν ζωντανή της μνήμη αλλά και να αγωνιστούν για τη δικαίωση της πολύχρονης προσπάθειας για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στόχος της νεολαίας είναι μια συνάντηση όπου οι Έλληνες της Διασποράς και οι νέοι των συλλόγων σε μια κοινή εκδήλωση θα τιμήσουν τη Μνήμη των Θυμάτων της Γενοκτονίας. Πραγματοποιούν εκδηλώσεις Μνήμης, θυμούνται και τιμούν τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, θυμούνται και τιμούν τους προγόνους τους.
Σε μια τέτοια εκδήλωση είχα την δυνατότητα να παραβρεθώ στις 21 Μαίου στον Ευαγγελικό Ναό της κωμόπολης MAINTAL. Διοργανωτής ο τοπικός σύλλογος «Ο Πόντος» και οι σύλλογοι της περιοχής Φρανκφούρτης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η δήμαρχος του τοπικού δήμου, ο πρόξενος στην Φρανκφούρτη κ. Ζήση, ο ιερέας της Ευαγγελικής Εκκλησίας (η εκκλησία αυτή εδώ και σαράντα χρόνια φιλοξενεί τις θρησκευτικές λειτουργίες των ορθοδόξων Ελλήνων) ο εκπρόσωπος της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. και πλήθος κόσμου.
Μετά την Θεία Λειτουργία τους χαιρετισμούς και την ομιλία από την πρόεδρο του συλλόγου «Ο Πόντος» με μπροστάρη τον πατέρα Παναγιώτη όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο. Ήταν μια στιγμή μεγάλης συγκινησιακής φόρτισης, να βλέπεις τα  υψωμένα λάβαρα των συλλόγων και την σημαία μας στα χέρια παιδιών, όταν μάλιστα αρκετά απ’ αυτά έχουν γεννηθεί στη Γερμανία.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της κωμόπολης (πάνω από εκατό εθνότητες ζουν και εργάζονται σήμερα εδώ) Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην αυλή της εκκλησίας όπου προσφέρθηκαν κεράσματα που ετοίμασαν οι κυρίες των συλλόγων.
Η Ομοσπονδία  Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης έχει να επιδείξει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, στο οποίο κάθε χρόνο προστίθενται περισσότερες εκδηλώσεις. Ο ΟΣΕΠΕ αποτελείται σήμερα από 47 συλλόγους που εδρεύουν κυρίως στη Γερμανία, στη Σουηδία, την Ελβετία και το Βέλγιο. Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας διοργανώνει εκδηλώσεις για τους νέους. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι τα συναπαντήματα, οι συνδιασκέψεις κ.τ.λ.
Η 22η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Φρανκφούρτη.  Μεταξύ των εισηγητών και ο δικός μας Θεόφιλος Γεωργιάδης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ποντιακή διατροφή χθες και σήμερα».
Όμως ο ακούραστος λάτρης της ποντιακής διατροφής δεν περιορίστηκε μόνο στη θεωρία αλλά ανέλαβε να προσφέρει τυριά και φαγητά της πατρίδας μας με προϊόντα που παράγει εδώ και 35 χρόνια η πρωτοπόρος στο είδος της εταιρεία του «Ραγιάν» στη Βάθη Κιλκίς.
Μια άλλη αξιέπαινη δράση της ΟΣΕΠΕ είναι η συνεργασία που ανέπτυξε με το Γερμανικό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα υγείας.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως στη διοίκηση της Ομοσπονδίας η Κιλκισιώτικη παρουσία είναι πολύ δυναμική.  Πρόεδρος της ο Αναστάσιος Οσιπίδης από Φύσκα ο Κωνσταντίνος Απατζίδης από Γερακαριό (αντιπρόεδρος) και Χρήστος Πεχλιβανίδης από Κάτω Αποστόλους (γραμματέας).
Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρω πως στο Φεστιβάλ ένοιωθα πως βρισκόμουν στο Κιλκίς και όχι σε κάποια πόλη της Γερμανίας, αφού συνάντησα εκεί πολλούς γνωστούς και φίλους κιλκισιώτες τους οποίους συνήθως συναντώ στα καλοκαιρινά πανηγύρια.  Πρώτος και καλύτερος ο Σαλονικίδης ο Φώτης από Διπόταμο, ο Γιαννουλίδης Γρηγόρης από Παλιό Αγιονέρι (πρόεδρος συλλόγου Μονάχου) η Σοφία Παυλίδου από Τέρπυλλο, ο Γεώργιος Ίζος με την κάμερα του από το Ελληνικό, ο Ιωάννης Πανταζίδης από Καμπάνη, Δημήτρης Πιπερίδης από Νέα Σάντα, ο Γιώργος Παπαδόπουλος από Ποντοηράκλεια και ο Θεόφιλος Γεωργιάδης (Ραγιάν) ο οποίος αυτή τη φορά ανέλαβε την δεξίωση των επισήμων.
Το 36ο Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Εμμανουηλίδη ο οποίος γεννήθηκε το 1931 στη Ρωσία.  Στην Ελλάδα ήρθε το 1939. Το 1954 μεταναστεύει στη Γερμανία και έκτοτε η προσφορά του  και η αγάπη του για του Έλληνες συμπατριώτες του ήταν πάντα απλόχερη. Διετέλεσε πρόεδρος στην ελληνική κοινότητα Φρανκφούρτης, συνέβαλλε στην ίδρυση της πρώτης ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας (1970), το ίδιο έτος συμμετείχε στο Δ.Σ. του συλλόγου Γουνοποιών και γουνεμπόρων. Αργότερα αναδεικνύεται επίτιμος πρόεδρος. Το 1983 συμμετείχε ως μέλος στο νεοϊδρυθέντα σύλλογο ποντίων φρανκφούρτης. Το 1991 επανέρχεται σαν πρόεδρος στην ελληνική κοινότητα και ξεκινά το κτίσιμο του ελληνικού πνευματικού κέντρου όπου σήμερα στεγάζεται το ελληνογερμανικό νηπιαγωγείο, σύλλογοι και η κοινότητα της Φρανκφούρτης. Συνέβαλλε οικονομικά στην κατασκευή της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία (1972) και ξανά το 2000 τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Σταυρό του Μέγα Ευεργέτη (1976). Το 2010 η ΟΣΕΠΕ στο συνέδριο της τον τιμά ως Μέγα Ευεργέτη.
Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης έφυγε στις 22 Φεβρουρίου του 2017 και η απώλεια για την ελληνική κοινότητα και τον οργανωμένο χώρο της Ευρώπης, πολύ μεγάλη.
Η πόλη του LUDWIGSHAFEN είχε την ευλογία να υποδεχθεί την Παρασκευή 26-5-2017 τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος. Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή και ο εσπερινός, το Σάββατο ολοήμερο προσκύνημα των Ιερών Λειψάνων και την Κυριακή Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου.
Υ.Γ.: Κατά γενική ομολογία το έργο και η προσφορά των πολιτιστικών συλλόγων είναι τεράστιο και πολύτιμο.  Και σ’ αυτούς που ασχολούνται ανιδιοτελώς και εθελοντικά αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ.