Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 9:52:05 μμ
Σάββατο, 02 Μαϊος 2020 11:46

Νοσοκομείο Κιλκίς: Μαζί με τη ΜΕΘ λείπει και μια ΜΕΘΑ. Αποκαλυπτικό άρθρο για τις ευθύνες

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Με αφορμή σχετική ερώτηση της βουλευτή κ. Ειρήνης Αγαθοπούλου για την ίδρυση-λειτουργία ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς, απάντησε η Νέα Δημοκρατία, ανταπάντησε η κ. Αγαθοπούλου, επανανταπάντησε η Νέα Δημοκρατία και πάει λέγοντας. Αντικείμενο του δημόσιου διαξιφισμού; Τίνος είναι οι ευθύνες της μη λειτουργίας (ίδρυσης) ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς.


Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια. Όταν αναφερόμαστε σε ένα μείζον θέμα, όπως η υγεία και οι δομές της στο Κιλκίς, πάσης φιλίας υπερισχύει η αλήθεια. Ευθύνες έχουν και τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα.
Επί ημερών των κυβερνήσεών τους μπορούσε να λειτουργήσει ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς, αλλά τότε που καθυστερούσε ή πετάχτηκε στα βάθη των φωριαμών το σχετικό έργο, δεν ακούσαμε κανέναν να καταγγέλλει ή έστω απλώς να διαμαρτύρεται.
Ίσως επειδή στο ηρωικόν Κιλκίς έχουμε την ιδιορυθμία να χειροκροτούμε και να επιβραβεύουμε ακόμα κι εκείνους που μας "φτύνουν στα μούτρα" δημοσίως.
Δημοφιλέστερο πολιτικό -αν διεξάγονταν δημοψήφισμα- και με διαφορά μάλιστα θα αναδεικνύαμε τον κ. Κώστα Καραμανλή. Κι ας διακήρυξε σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση από το Κλειστό Γυμναστήριο Κιλκίς, κάπου στις αρχές του 2008 (αν θυμάμαι καλά) πως "το Δικαστικό Μέγαρο κατασκευάζεται στο Κιλκίς με ταχύτατους ρυθμούς". Τον αποθεώσαμε! Χωρίς να ακουστεί...κιχ, ούτε στη συνέχεια από κάποιο στέλεχος που ένοιωθε προσβεβλημένο. Κάποια από τα οποία ξιφούλκησαν σχετικά πρόσφατα ηρωικώς μαχόμενα περί την χωροθέτηση.
Αδρομερώς θα καταγράψουμε την πορεία του έργου: Η ΜΕΘ δεν θέλει πολλά για να λειτουργήσει ως ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Ο περισσότερος έχει αγοραστεί ήδη.
Το έργο (ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τρίτης πτέρυγας και μονάδας εντατικής θεραπείας συν ξενοδοχειακός εξοπλισμός νοσοκομείου) εντάσσεται με 5,5 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2006!
Μόνο που η τρίτη πτέρυγα είναι ακόμα υπό κατασκευήν. Και κατά πως συνηθίζεται στο Κιλκίς για να ολοκληρωθεί ένα έργο συνήθως απαιτείται η εξάντληση μιας δεκαετίας τουλάχιστον. Οι ιθύνοντες του Νοσοκομείου δεν προκηρύσσουν έγκαιρα την προμήθεια του εξοπλισμού. Και κάπως έτσι τα 5,5 εκατ. ευρώ περνούν από τον ένα προϋπολογισμό στον άλλο μέχρι που το 2012 απεντάσσεται το έργο λόγω μηδενικού ενδιαφέροντος (και απορρόφησης).
Σε όλο αυτό το διάστημα στο Κιλκίς δεν υψώνεται καμιά φωνή διαμαρτυρίας ή καταγγελίας. Από δεξιά, αριστερά, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά και ούτω καθεξής. Δημοσίως βεβαίως διότι ...ενυπνίως όλοι μάχονται υπέρ του κοινού συμφέροντος. Κι αν αδικώ κανέναν ας με διαψεύσει.
Το σωτήριον έτος 2013, μήνα Αύγουστο, το έργο με την υπογραφή του τότε υπουργού Αδ. Γεωργιάδη επανεντάσσεται στο ΠΔΕ. Με τον ίδιο προϋπολογισμό και το ίδιο αντικείμενο.
Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι διακηρύξεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη των ημερών εκείνων και κατοπινές ως στέλεχος της Ν.Δ. στις πολλές επισκέψεις και ομιλίες του στο Κιλκίς για την απόφασή του εκείνη και μάλιστα με ειδική μνεία στην προσφορά και το ενδιαφέρον του τοπικού βουλευτή Γ. Γεωργαντά.
Διοικητής στο Νοσοκομείο ο Θέμης Ανθρακίδης. Προκηρύσσεται η προμήθεια σημαντικού τμήματος από τα 4.668.000 ευρώ του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (με τα υπόλοιπα 900.000 ευρώ προβλέπεται η αγορά ξενοδοχειακού εξοπλισμού).
Από εκείνη την πίστωση των 4,6 εκατ. ευρώ απομένει όμως κάμποση ακόμα. Αλλάζει η κυβέρνηση, νέος διαγωνισμός δεν γίνεται και το 2016, Απρίλη μήνα, η διοικήτρια Μαρία Βλάχου αναφέρεται σε έγγραφό της στην τύχη δυο διαγωνισμών που δεν τελεσφόρησαν (392 χιλιάδων και 880 χιλιάδων) καθώς και σε ένα ποσόν κοντά 300 χιλιάδων που δεν προκηρύχτηκε ποτέ.
Περνούν οι μήνες και τα χρόνια οπότε στις 30 Οκτωβρίου, στην εκπνοή του 2018 και σε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου αναφέρεται ότι από τα 5,5 εκατομμύρια του συνολικού έργου απομένουν 1.557.700 ευρώ (τα προαναφερθέντα δηλαδή) και ξεκινά η νέα μελέτη σκοπιμότητας για την επαναπροκήρυξή τους.
Τι δηλοί ο μύθος και ποιο το ηθικό συμπέρασμα;
Καθυστερήσεις υπήρξαν επί κυβερνήσεων και των δυο κομμάτων. Τελεία και παύλα.
Χρήματα για τη ΜΕΘ υπάρχουν και μάλιστα από το 2006 με την αρχική και από το 2013 με την επανένταξη του έργου.
Αν για το διάστημα 2006-2012 η μη απορρόφηση των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ συνδέθηκε κυρίως με την τύχη του κτηριακού προγράμματος της τρίτης πτέρυγας η καθυστέρηση στο διάστημα 2015-2019 δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στο πλημμελές ενδιαφέρον ή την λιποβαρή ικανότητα των διοικήσεων του ιδρύματος.
Είπαμε για τη σιωπή του διαστήματος 2006-2012. Δίκαιο λοιπόν να καταγράψουμε και τη σιωπή όσων όφειλαν να γρηγορούν, όταν το έργο της απορρόφησης των 5,5 εκατ. καρκινοβατούσε επί διορισμένων διοικήσεων ΣΥΡΙΖΑ.
Η άποψή μας: Η δημιουργία ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς δεν συναρτάται τόσο με τη βούληση ή το κυβερνητικό πρόγραμμα των κομμάτων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα ίδια κόμματα στην εξουσία φτιάχτηκαν αλλού και λειτούργησαν δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, δίκτυα φυσικού αερίου, πανεπιστήμια...
Είναι το λιποβαρές ενδιαφέρον κάποιων από τους διατελέσαντες κατά καιρούς διοικητές που ενοχοποιείται. Και συνάμα το λιποβαρές πολιτικό ενδιαφέρον που (δεν) εκδηλώθηκε στο Κιλκίς από στελέχη των κομμάτων κατά τον χρόνο που κυβέρνησαν. Τότε κυρίως.
Τούτων δοθέντων καθίσταται φανερό πως δεν είναι μόνο η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που λείπει από το Νοσοκομείο Κιλκίς. Πρωτίστως απουσιάζει και μια ΜΕΘΑ. Μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (της) Αμνησίας στο νομό.
Και κάτι τελευταίο. Οι υπολειπόμενες προμήθειες εξοπλισμού θα γίνουν. Ο αγώνας εφεξής οφείλει να προσανατολιστεί στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
Μήπως και πριν το 2030 λειτουργήσει επιτέλους η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Αμήν.