Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 10:08:02 μμ
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 22:23

Θα γίνει της… Σκωτίας!

Για την Αγγλική διπλωματία τίποτα δεν είναι τυχαίο και τα λάθη απαγορεύονται.

Μπορεί ο διευθυντής της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων Μεσογείου Ντέιβιντ Σάιμονς να ζητούσε συγγνώμη για το «λάθος» με την ενημερωτική στήλη στην είσοδο του Βρετανικού μνημείου της Δοϊράνης, μόνο που το «λάθος» δεν ήταν δικό του και είναι προφανές πως δεν ήταν και τόσο… λάθος. Η επιμέλεια για την πινακίδα δεν ήταν δική του.
Η Βρετανική πρεσβεία οφείλει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σε όλους εμάς τους Έλληνες Μακεδόνες τι ακριβώς παίχτηκε στη συνοριακή μας γραμμή, γιατί θα ξεχάσουμε το φιλόξενο πνεύμα που μας διακρίνει και θα θυμηθούμε το ρόλο τους σε σημαντικές και πικρές διαδρομές της ιστορίας μας.
Οφείλει να μας πει το τι ακριβώς ήθελε να οργανώσει η Βρετανική πρεσβεία των Σκοπίων (!) για τις εκδηλώσεις διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου. Γιατί και προς τι η επιμονή της και ποιος ο στόχος της, που απετράπη την ύστατη στιγμή.
Οφείλει να μας πει το τι ακριβώς ήθελε η σκοπιανοαυστραλή κυρία μέσα στο λεωφορείο που μετέφερε τη Βρετανική αντιπροσωπεία σε Πολύκαστρο και Δοϊράνη και ποια η σχέση της με την ανακάλυψη του Μακεδονικού Μετώπου από την πλευρά των Σκοπίων και οι αναζητήσεις της σε Ινστιτούτα.
Γιατί τα υψηλόβαθμα στελέχη της Βρετανικής πρεσβείας μόλις έμαθαν το συμβάν και την αποφασιστική στάση των αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού πήραν το δρόμο της επιστροφής λίγο πριν φθάσουν στη Δοϊράνη.
Δεν βάζω ερωτηματικά στις παραπάνω παραγράφους, γιατί δεν περιμένω απάντηση από τους Αγγλους. Παραθέτω ένα σύντομο κείμενο που μου έστειλε χθες το βράδυ ο μελετητής της ιστορίας μας Θανάσης Βαφειάδης, μόλις διάβασε το ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Δοϊράνη:
«Σχετικά με το ατόπημα των Άγγλων στο μνημείο της Δοϊράνης σου στέλνω τις πρώτες 4 σελίδες από τον επίσημο κατάλογο των θανόντων του Α' παγκοσμίου πολέμου που τάφηκαν στο κοιμητήριο της Κρηστώνης. Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο το 1923. Δυστυχώς δεν έχω τον αντίστοιχο της Δοϊράνης αλλά και αυτός είναι ανάλογος και εξίσου αποκαλυπτικός.
Στην εισαγωγή, στην προτελευταία παράγραφο, βλέπεις ότι γράφει για τους 659 Βρετανούς στρατιώτες, 6 Μαλτέζους εργάτες, 21 στρατιώτες του Ελληνικού Εθνικού Στρατού, 3 Έλληνες πολίτες και 6 Βούλγαρους αιχμαλώτους.
Επίσης, αναγράφονται 16 που ανήκαν στο Μακεδονικό Σώμα Μουλαράδων και στο Μακεδονικό Σώμα Εργατών. Το Macedonian Mule Corps και Macedonian Labour Corps αφορά προφανώς την ονομασία των μονάδων τους και όχι κάποια εθνικότητα Μακεδόνων. Συνεπώς, αν οι Εγγλέζοι διάβαζαν τους δικούς τους επίσημους καταλόγους θα είχαν αποφύγει αυτό το ιστορικό ατόπημα. Επίσης, θα ήταν πιο προσεκτικοί απέναντι στον ελληνικό λαό, δώρο του οποίου όπως γράφουν είναι η γη στην οποία έχει στηθεί το κοιμητήριο.»
Πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει στους διπλωμάτες της Βρετανίας, πως εδώ δεν είναι απλώς Βαλκάνια, εδώ είναι Μακεδονία. Και οι χιλιάδες ψυχές των παππούδων μας, που θυσιάστηκαν στις ρεματιές του Σκρά και της Δοϊράνης, σε κάθε ρεματιά της Μακεδονίας και της Ελλάδας για την ελευθερία, θέλουν να λάβουν εκδίκηση. Τα όνειρά μας θέλουν να λάβουν εκδίκηση.
Η Βρετανική διπλωματία να είναι πιο προσεκτική και να αποφεύγει τα «λάθη» περί Μακεδονίας, γιατί θα γίνει της… Σκωτίας!

Υ.Γ.: Την Κυριακή είπαν πως τη Δευτέρα θα βγει η στήλη μέσα από το μνημείο της Δοϊράνης. Εμείς τους δώσαμε και δυο ημέρες περιθώριο για να κινηθούν. Σήμερα, Τετάρτη, θα επισκεφτούμε το μνημείο για να δούμε αν ο λόγος των Βρετανών έχει μπέσα…