Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 2:35:54 πμ
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 22:18

Θεόδωρος Παυλίδης : Επισημάνσεις

paulidis


ΖΟΥΜΕΡΟ ΑΛΛΑ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ
Διάβασα με προσοχή τρεις και τέσσερις φορές το άρθρο του Γιώργου Φλωρίδη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (9.1.2011).
Φαίνεται ότι ο συμπολίτης μας με το συγκεκριμένο άρθρο του ήθελε να στείλει συγκεκριμένο μήνυμα σε συγκεκριμένους ανθρώπους.
Γιατί αν απευθυνόταν στο Λαό, ζόρικα ο κυρ Μήτσος θα καταλάβαινε το νόημα του.
«Επειδή, μάλιστα, τα αποτελέσματα και οι κοινωνικοί καρποί της αναπτυξιακής, παραγωγικής αναδιάρθρωσης θέλουν κόπο και χρόνο, θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να προχωρήσει σε τομές και να επιδείξει τις δεσμεύσεις αναμόρφωσης, που θα αποδίδουν στην Κοινωνία μέρισμα κοινωνικής αυτοκριτικής αλλά και δικαιοσύνης, αποκαθιστώντας έτσι την διαταραγμένη σχέση τους.  Αυτή η αποκατάσταση είναι αναγκαίος όρος και προϋπόθεση για την επιτυχία του ανορθωτικού προγράμματος».
Κατάλαβες Μήτσο μ’;
Ορθό στην ουσία το άρθρο σου Γιώργο μου, αλλά μάλλον έσφαλες που το διατύπωσες στην αρχαία Πασοκική Λαλιωτική διάλεκτο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΠΙΔΑ
Παρακολουθούσα προχθές την εκπομπή του Σπ. Παπαδόπουλου «Στην υγειά μας βρε παιδιά» (ΝΕΤ, Τετάρτη 15.12.2010).
Ένας Σαββόπουλος γεμάτος πίστη κι ελπίδα.  Ένας Κώστας Χατζής θεόπνευστος.  Ένας Θοδωράκης Μεγάλος και πατρικός.  Πραγματικός δάσκαλος της μουσικής που δεν ξέρει μόνο να τραγουδάει δικά του τραγούδια, αλλά και ν’ ακούει με θαυμασμό  τραγούδια άλλων, αναγνωρίζοντας τις αξίες.
Κι ένα ακροατήριο, ότι πιο εκλεκτό, σοβαρό και υπεύθυνο της μουσικής υπάρχει σήμερα στην ελληνική μουσική και θεατρική σκηνή.
Για όση ώρα απολάμβανα το θέαμα, νόμιζα ότι ζω την πραγματική Ελλάδα κι όχι αυτή της ελαφρότητας του ψεύδους, της λαμογιάς, του χάγια – χούγια και της ανευθυνότητας.
Και σκέφτηκα: με Σαββόπουλο, με Χατζή και Μίκη Θοδωράκη, υπάρχει ακόμη ελπίδα για τούτο τον δύσμοιρο τόπο.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ
Στην Ελλάδα τα κόμματα, και ιδιαίτερα τα μικρά, έχουν ένα ιδιοκτησιακό χαρακτήρα.
- «Το κόμμα της Ντόρας θα μπει στη Βουλή», δήλωσε με βεβαιότητα ο βουλευτής Μαρκογιαννάκης, σε συνέντευξη του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.
Κι εξέφρασε έτσι την Ελληνική πραγματικότητα, γιατί και το κόμμα αυτό (το κόμμα της Ντόρας) είναι ιδιοκτησιακό, όπως ιδιοκτησιακά ήταν τα κόμματα του Τζοβόλα, του Μάνου, του Σαμαρά, του Στεφανόπουλου, του Αρσένη και τόσων άλλων.
Φαίνεται, όμως, ότι τα κόμματα αυτά δεν έχουν βιωσιμότητα. Εξαίρεση αποτελεί το κόμμα του  Καρατζαφέρη, που, αν και ιδιοκτησιακό, φέρει κάποιες δουλείες (Βορίδης, Γεωργιάδης, Βελόπουλος, κλπ), που αλλοιώνουν σημαντικά τον αμιγή ιδιοκτησιακό του χαρακτήρα.

ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΥΑΛΑ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ
Σε πρωινή θρησκευτική, Κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή (ΕΤ 1 – 9.1.2011), ο γνωστός πατήρ Γεώργιος Μεταλλινός, ομότιμος καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέδειξε και πάλι με τα λεγόμενα του, ότι δεν λείπουν τα φωτεινά μυαλά στον χώρο της εκκλησίας μας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και απαντώντας σε δικηγόρο Αθηνών που τον ρώτησε: «για ποιο λόγο υπάρχει στα δικαστήρια η εικόνα του Χριστού;», απάντησε:
-«Η εικόνα του Χριστού υπάρχει για να θυμίζει στους παράγοντες της δίκης ότι Αυτός υπήρξε θύμα κακοδικίας.  Κι αν θέλετε, σαν Έλληνες που είμαστε, προσθέστε δίπλα και την εικόνα του Σωκράτη, γιατί κι αυτός έπεσε κακοδικίας».
Όταν υπάρχουν τόσο θαρραλέες, γενναίες και σοφές φωνές στην εκκλησία μας, οι ανορθολογικές, θολές, παθιασμένες, σκοταδιστικές και αντιδραστικές φωνές που συχνά ακούγονται στο χώρο της είναι μάλλον περιθωριακές.