Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 12:11:01 μμ
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010 02:38

Δημήτρης Ιωαννίδης : H κρίση και οι παρενέργειές της

ioannidis_dimitris


Ορισμος. Ο ορος κριση οπως περιγραφεται, σημερα, απο διαφορους επιδοξους σοφους των καναλιων, δεν ειναι μονοδιαστατος. Αντιθετα, ειναι πολυδιαστατος με πρωτευουσα θεση την πολιτικη κριση, η οποια συνοδευεται-οχι παντα-απο την οικονομικη και ,παντα βεβαια, απο την κονωνικη κριση.
Η πολιτικη κριση εμφανιζεται αρκετα συχνα στην πολιτικη ζωη του τοπου και ειναι αλλοτε πραγματικη, κι αλλοτε δημιουργημα της πολιτικης ζωης προς εξυπηρετηση εφημερων , κυριως, κομματικων στοχων. Σαν τετοια, αναφερω, την πολιτικη κριση του 1989 με τα γνωστα επακολουθα της εποχης εκεινης (βρωμικο 89 την ονομασαν μερικοι). Η συνδεση πολιτικης και κοινωνικης κρισης ειναι αμεση. Η πρωτη φερνει τη δευτερη η η δευτερη οδηγει στην πρωτη (η κοινωνικη στην πολιτικη).
H πολιτικη κριση δημιουργειται,συνηθως, απο την «αγρια» αντιπαλοτητα των κομματων ενω η κοινωνικη απο την καθημερινοτητα των προβληματων που βιωνουν καθημερινα ολοι οι πολιτες και, δυστυχως παντα οι ιδιοι, που θεωρουνται και τα υποζυγια του εκαστοτε κρατους.
Τωρα, ας ερθουμε στην τριτη παραμετρο που ειναι και επικαιρη και η σοβαροτερη, στην οικονομικη κριση.
Α) Ποιοι την δημιουργησαν.
Απο τις καθημερινες αναλυσεις που βλεπουμε και διαβαζουμε, διαπιστωνουμε, οτι τη δημιουργουν το μεγαλο κεφαλαιο, οι τραπεζες, οι κεφαλαιοαγορες, ο διεθνης καπιταλισμος και οι μεγαλοι οικονομικοι οικοι (τι οικοι κι αυτοι!καπως αλλοιως θα τους λεγαμε παλαιοτερα), με μοναδικο στοχο το μεγαλο κερδος, αδιαφορο με ποιο τροπο θα αποκτηθει. Και, ειναι, ολοφανερο πλεον οτι, ενω, μεσουρανουσε η οικονομικη κριση αυτοι πολλαπλασιαζαν τα κερδη τους. Και ποιοι ειναι παντα τα θυματα τους¨, οι μικροι κι ανημποροι που δεν μπορουν να προστατεψουν τον εαυτο τους, μα που καποιες φορες δεν ειναι και οι ιδιοι αμοιροι ευθυνων.
Β) Ποιοι την πληρωνουν.
Δυστυχως, αυτο το βιωνουμε σημερα με το χειροτερο τροπο εμεις οι Ελληνες, ο αδυναμος κρικος της ευρωζωνης, οπως μας αποκαλουν. Ασελγουν επανω μας εχθροι και φιλοι-τωρα ποιοι ειναι εχθροι και ποιοι φιλοι το αφηνω στη δικη σας κριση-κι εμεις, αντι να ανασκουμπωθουμε, παιρνοντας παραδειγμα απο τον Πρωθυπουργο της χωρας (ισως να καταριεται την ωρα που εγινε πρωθυπουργος) και να ριχτουμε στη δουλεια, αναλωνομαστε σε ανουσιες κομματικες αντιπαραθεσεις, ακολουθωντας τους πολιτικους που καθε μερα που περνα χανουν και περισσοτερο την εναπομεινουσα σε ελαχιστους πολιτικη αξιοπιστια.
Αποδεικνυεται, λοιπον, για μια ακομη φορα οτι δεν την πληρωνουν ποτε αυτοι που δημιουργουν την κριση, αλλα, παντα οι αδυναμοι, αυτοι που δεν μπορουν να προστατεψουν τον εαυτο τους. Αυτοι που γινονται «μπαλλακι» πολιτικης και οικονομικης εκμεταλλευσης καθε φορα που το διεθνες κεφαλαιο και οι κερδοσκοποι κινδυνευουν οχι να χασουν, αλλα, να περιορισουν τα κερδη τους.
Γ) Ποιοι ειναι υπευθυνοι
Oι πρωτοι υπευθυνοι ειναι φυσικα οι δημιουργοι τους , αυτοι δηλ. που αναφεραμε  πιο πανω σε συνδιασμο με το νεο δογμα της παγκοσμιοποιησης, που στοχευει, στην οσο το δυνατον  συγκεντρωση περισσοτερων κεφαλαιων σε λιγοτερα χερια, για να ελεγχεται καλυτερα και αποτελεσματικοτερα η παγκοσμια οικονομια. Θα πρεπει, ομως, να αναζητησουμε τους υπευθυνους και στην πολιτικη ηγεσια που μας κυβερνησε και μας κυβερνα τα τελευταια χρονια. Ηδη, αρχισαν να τριζουν τα θεμελια του πολιτικου συστηματος με τις αποκαλυψεις των εξεταστικων επιτροπων της Βουλης. Που θα φτασουμε ειναι ακομη αγνωστο. Εκεινο που ειναι γνωστο ειναι οτι ανοιξε ο ασκος του Αιολου και ποιους θα παρασυρει στο διαβα του θα το δουμε συντομα ,κι ελπιζουμε, να ικανοποιησει το περι δικαιου αισθημα της ελληνικης κοινωνιας και οχι τις μικροκομματικες σκοπιμοτητες , που επιδιωκουν μερικοι.
Κλεινοντας το μικρο αυτο σημειωμα, και επιστρεφοντας στην αρχη του, της οικονομικης κρισης δηλ.αισιοδοξουμε, οτι η βοηθεια που αποφασισαν το ΔΝΤ και η
ΕΚΤ  με τα τραγικα επακολουθα των μετρων που ακολουθησαν και που συγκλονισαν με τη βαρβαροτητα τους τον ελληνικο λαο, θα μας γινει μαθημα, και να καταλαβουμε επι τελους, οτι ειναι στο χερι μας να ξεπερασουμε αυτην την οικονομικη κριση και να την εκλαβουμε ως ευκαιρια για να αλλαξουμε ριζικα τον εαυτο μας, την οικονομια και τελικα, το ιδιο το ΚΡΑΤΟΣ μας.