Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 8:05:58 πμ
Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 09:42

Γιατί με τους Γάλλους

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης, Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέπεσε σε ένα ολέθριο στρατηγικό σφάλμα, με το να ακυρώσει την ελληνογαλλική συμφωνία, η οποία ήταν έτοιμη να ενεργοποιηθεί πριν λίγες ημέρες.Το πρόσχημα της ακύρωσης παραγγελιών ακριβών γαλλικών οπλικών συστημάτων δεν είναι ικανό να μας πείσει.

 

Αντί να βρίσκεται στο πλευρό μας η χώρα με την μεγαλύτερη ΑΟΖ στον πλανήτη, προτίμησε να πέσει στην παγίδα της Μέρκελ και των άρπαγων Γερμανών, δηλαδή να υποκύψει στις ιδιοτελείς πιέσεις μιας χώρας που η ΑΟΖ της είναι μικρότερη από την ΑΟΖ της Κρήτης.

Πέρα από αυτό η Γαλλία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα αναγνώρισης σχετικά με τις ΑΟΖ των υπερποντίων της νήσων από τις όμορες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νήσος Europa στον Ινδικό ωκεανό έκτασης 28 τετρ. χιλιομέτρων με ΑΟΖ 123000 τετρ. χλμ. και διεκδικείται (για τους ίδιους λόγους που αναφέρει η Τουρκία για το Καστελόριζο)απο τη Μαδαγασκάρη. Στο νησί υπάρχει μόνιμη δύναμη της Λεγεώνας των ξένων (από την Ρεουνιόν) προκειμένου να πιστοποιείται παρουσία ανθρώπων και οικονομική δραστηριότητα μιας και συνάμα η νήσος αποτελεί επιστημονικό κέντρο παρατήρησης.νΣε καμμία περίπτωση η Γαλλία δεν θα δεχθεί διεθνές νομικό τετελεσμένο τύπου «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» γιατί θίγονται καίρια τα συμφέροντά της.

Οι Γερμανοί ανέκαθεν ονειρεύονταν να βάλουν χέρι στα μεγάλα κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής. Κύριος σύμμαχός τους για τις επιδιώξεις τους υπήρξε η Τουρκία. Η σιδηροδρομική σύνδεση επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας Κων/πολης –Βαγδάτης είχε σαν απώτερο σκοπό να διεισδύσουν στην πετρελαιοφόρα περιοχή του Κιρκούκ.Μετά την ήττα τους από τις βρετανικές δυνάμεις και την ίδρυση αραβικών κρατών στην περιοχή το όνειρό τους ναυάγησε. Αναζωπυρώθηκε κατά τον Β’.ΠΠ όπου ο Χίτλερ είχε ως σχέδιο μετά την ήττα της Σοβ. Ένωσης να στραφεί μέσω Καυκάσου στην ανωτέρω περιοχή. Και αυτό το σχέδιο δεν ευοδώθηκε.

Δεν είναι τυχαίο, με την ανακοίνωση της Κύπρου πριν 7-8 περίπου χρόνια την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων στην λεκάνη του Ηροδότου στην Αν. Μεσόγειο εντός Κυπριακής ΑΟΖ, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού αξιωματούχου ήταν αυτή της Μέρκελ η οποία φαίνεται να συζήτησε συμμετοχή γερμανικών κεφαλαίων στην εξόρυξη. Η απόδοση όμως των οικοπέδων σε αμερικανικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες απέκλεισαν αυτή τη συμμετοχή. Αποτέλεσμα σε λίγο καιρό η Κύπρος να χρεωκοπεί με πρόσχημα τα υπόπτου προέλευσης ρωσικά κεφάλαια που υπήρχαν στις κυπριακές τράπεζες. Λες και το Λουξεμβούργο ή ακόμα και η γερμανική Deutsche Bank δεν κάνουν το ίδιο.

Οι Γερμανοί λοιπόν, για να μην πολυλογώ μας σέρνουν σε διάλογο με την Τουρκία στο γερμανοκρατούμενο δικαστήριο της Χάγης, με το περίστροφο στον κρόταφο όπου σίγουρα θα παραδώσουμε αμαχητί εθνική κυριαρχία. Απώτερος σκοπός τους η συνεκμετάλλευση με το φίλο τους τον Ερντογάν τα κοιτάσματα που θα κλέψουν από εμάς. Άλλωστε οι Γερμανοί στην οικονομική συνεργασία με τους Τούρκους είναι μανούλες. Σ’ εμάς στείλανε την δημόσια τους εταιρεία Fraport και με δάνειο από το ελληνικό δημόσιο αγόρασαν όλα τα αεροδρόμιά μας( πράγμα σκανδαλώδες που ο Σαμαράς και Βενιζέλος πρέπει κάποτε να λογοδοτήσουν) γιατί έτσι αντιλαμβάνονται τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ως ΑΡΠΑΓΗ.

Αν του έθεσαν τον Μητσοτάκη το δίλημμα, διάλογος ή πόλεμος, αυτός έπρεπε να προτιμήσει την αποτροπή, ακολουθώντας την μεγάλη ναυτική δύναμη της Γαλλίας την στιγμή που τα γαλλικά συμφέροντα διακυβεύονται από την νεοθωμανική πολιτική του Ερντογάν. Λιβύη, Τυνησία, χώρες του Σαχέλ (υποσαχάρια κράτη),και τώρα ο Λίβανος αποτελούν στόχο των Τούρκων και σίγουρα η Γαλλία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Η παρουσία του γαλλικού στόλου σε συνάρτηση με την πρόσφατα γαλλοκυπριακή συμφωνία θα απέτρεπε το αλώνισμα των Τούρκων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Συγχρόνως θα εξασφάλιζε χρόνο μέχρι τις αμερικανικές εκλογές όπου η θέση των ΗΠΑ πιθανώς να αλλάξει βλέποντας οτι η απουσία τους από την περιοχή αφήνει τους Ρώσους να ελέγχουν το παιχνίδι και ο Ερντογάν που ο Τράμπ τον έβαλε για τοποτηρητή να τα έχει κάνει μαντάρα με Αιγύπτιους, Ισραηλινούς, ΗΑΕ, φυσικά με εμας και με τους Γάλλους.

Εφαρμόζοντας υψηλή στρατηγική επικράτησης έχεις δύο επιλογές. Η πρώτη να αποτρέψεις μόνος σου την επιβουλή. Η δεύτερη, αν δεν μπορείς να επικρατήσεις του εχθρού σου, τότε βάλε κάποιον άλλον να το κάνει. Το έπραξε επιτυχώς το Ισραήλ με το Ιράκ, τη Συρία και ίσως στο μέλλον με το Ιράν.

Αυτό με τους Γερμανούς παρέα δεν θα το πετύχουμε, απλά θα συμβιβαστούμε παραχωρώντας κυριαρχία με ότι αυτό συνεπάγεται ευθυνών για πράξη εσχάτης προδοσίας. Ήδη ο γερμανικός τύπος δημοσιεύει και προιδεάζει την επόμενη εστία κρίσης με δημοσιεύματα όπως «Η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει το καθεστώς κυριότητας 3000 βραχονησίδων στο Αιγαίο». Δεν είναι τυχαία όλα αυτά από τους άρπαγες Γερμανούς.

Ακόμα κι αν ήθελε ο Μητσοτάκης να μην προβληματίσει την μελλοντική γερμανική προεδρία της ΕΕ, πηγαίνοντας σε έναν ανεπιθύμητο διάλογο, πόνταρε σε λάθος άλογο μιας και η επόμενη πολιτική προσωπικότητα που θα κυριαρχήσει όπως φαίνεται στην μεταΜερκελιακη Ευρώπη θα είναι ο Μακρόν.

«Τα νομικά επιχειρήματα έχουν αξία όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ισόπαλοι σε δύναμη,    αντίθετα ο ισχυρός επιβάλλει οτι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του.» Θουκυδίδης Ο διάλογος των Μηλίων.