Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 5:35:13 μμ
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 21:46

Νίκος Σιάνας: Ο Ελληνισμός της Βραζιλίας

sianasΦίλοι αναγνώστες λίγο το καλοκαίρι και λίγο οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, μας κράτησαν μακριά σας περισσότερο απ’ ότι θέλαμε.
Πριν όμως συνεχίσουμε με τον Ελληνισμό της διασποράς, να ευχηθούμε σ’ όλους τους νεοκλεγέντες, καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα. Ας αφήσουν τα προεκλογικά τα λόγια, τα μεγάλα, και ας ελπίζουμε πως θα ασχοληθούν με τα απλά, τα καθημερινά, τα οποία δεν χρειάζονται χρώματα αλλά τόλμη και τακτική επαφή με τους δημότες, σε κάθε γειτονιά, κάθε χωριό, έτσι όπως γινόταν και προεκλογικά.


Οι Έλληνες της Βραζιλίας
Η Βραζιλία ανακαλύφθηκε το 1500 από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Πέδρο Καμπράλ και προσαρτήθηκε στο στέμμα της Πορτογαλίας.
Το 1822 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη αυτοκρατορία και το 1889 εγκαθιδρύθηκε η δημοκρατία.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η πλειοψηφία των Ελλήνων έφτασε στη Βραζιλία μετά το 1950. Μετά το 1965 ο αριθμός των Ελλήνων μειώνεται σημαντικά. Πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν τη Βραζιλία, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα σε άλλους τόπους (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) και πολλοί πήραν το δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα.
Για τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων σήμερα στην Βραζιλία, δύσκολα θα μπορούσε να δώσει κανείς απάντηση. Τη δεκαετία του 1980 οι Έλληνες υπολογίζονταν περίπου στις 30.000. Στη Βραζιλία της δεκαετίας του 1990 διαμορφώθηκε η τρίτη γενιά των Ελλήνων μεταναστών. Οι τάσεις αφομοίωσης αυτής της τρίτης γενιάς είναι ισχυρές και η συνείδηση της ελληνικής καταγωγής περιορίζεται όλο και περισσότερο στο συναισθηματικό επίπεδο.
Οι πιο πολλοί Έλληνες ζουν στο Σάο Πάολο, στο Ρίο Ιανέιρο, Πόρτο, Αλέγκρε, Βικτόρια, Οριζόντε, Ρεσιφέ, Μπέλο και Φλωριανούπολη.
Η Ελληνική κοινότητα του Αγίου Παύλου (Σάο Πάολο) ιδρύθηκε το 1984, είναι η πολυαριθμότερη Ελληνική Κοινότητα της Βραζιλίας. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων του Σάο Πάολο παραμένει εκτός της Κοινότητας. Η Κοινότητα Αγίου Παύλου διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο, όπου λειτουργεί μεταξύ άλλων και φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας. Από τις παλαιότερες ελληνικές κοινότητες είναι η «Ακρόπολις» στο Ρίο Ιανέιρο, ιδρύθηκε το 1952, Πόρτο Αλέγκρε 1955, Φλωριανόπολη, Κουριτίμπα 1962. Λειτουργούν επίσης αρκετοι Σύλλογοι και Αδελφότητες, μεταξύ αυτών και δύο μουσικοχορευτικά συγκροτήματα στο Σάο Πάολο το «Νεολαία» και το «Παιδιλέα».
Από το 1988 η Βραζιλία διαθέτει και Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων με έδρα το Σάο Πάολο. Στη Βραζιλία κυκλοφορούν αρκετά ελληνόφωνα έντυπα ή ελληνικού ενδιαφέροντος έντυπα. Σχολικές μονάδες με τμήματα ελληνικής γλώσσας λειτουργούν στο Σάο Πάολο, στην Μπραζίλια στο Ρίο και στο Εσπίριτο Σάντος. Συγκεκριμένα στο Σάο Πάολο λειτουργεί το «Αθηναϊκό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο». Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Βραζιλίας υπάγεται στη Μητρόπολη Μπουένος Άιρες της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ελληνικοί Ορθόδοξοι ναοί υπάρχου στις πόλεις Μπραζίλια, Ρίο Ιανέιρο, Σάο Πάολο,  Φλωριανόπολη και Πόρτο Αλέγκρε. Δυστυχώς οι σχέσεις της εκκλησίας με τις Ελληνικές Κοινότητες δεν ήταν πάντα αρμονικές. Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες λίγων ανθρώπων τα φαινόμενα αφομοίωσης επιτείνονται, η ελληνική γλώσσα μιλιέται όλο και λιγότερο, η ύπαρξη πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας είναι σχεδόν μηδενική.
Οι Έλληνες της Βραζιλίας αισθάνονται ξεχασμένοι και παραμελημένοι από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και νιώθουν πικρία και απορία γι’ αυτή τη μεταχείριση και για την απουσία δεσμών με την πατρίδα τους.

Βιβλιογραφία: Άτλας της Ελληνικής Διασποράς, εκδόσεις «Αλέξανδρος»