Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 17:00

Ο κορονοϊός δεν έχει πρόσωπο

Συντάκτης:

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος.

Μπορεί να ήμουν εγώ ή το παιδί μου. Μπορεί να ήσουν εσύ ή το παιδί σου. Μπορεί να ήταν οποιοσδήποτε, o Συμπολίτης, ο συνάνθρωπος, ο γείτονας, ο γνωστός, ο φίλος.

 

Αυτό το διάστημα, η ανησυχία όλων έχει ξεχειλίσει. Όλοι άθελά μας, έχουμε γίνει υποχόνδριοι, καταναγκαστικοί, φοβικοί, απόμακροι, ίσως και λίγο καχύποπτοι και επικριτικοί.

Διανύουμε μια δύσκολη, πρωτόγνωρη και διαφορετική κατάσταση, με έντονο το αίσθημα του φόβου, της αβεβαιότητας και της ευθύνης. Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε την ρουτίνα μας, την καθημερινότητά μας, τις συνήθειές μας. Οτιδήποτε απλό, όμως τόσο σημαντικό, απαραίτητο, αγαπητό και οικείο για τον καθένα μας.

Προσπαθούμε να είμαστε πιστοί στις οδηγίες των ειδικών, να ακολουθούμε τις εξελίξεις, να “συμμορφωνόμαστε” και να υπακούμε, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί ο “άγνωστος εχθρός”. Ο “άγνωστός εχθρός” που δεν είμαι εγώ, ούτε εσύ, ούτε τα παιδιά μας. Είναι θλιβερό ο “άγνωστος εχθρός” να έχει πρόσωπο, ταυτότητα, συναισθήματα, αξίες, οικογένεια. Γιατί τότε δεν μαχόμαστε για το κοινό καλό, αλλά εναντίον του προσώπου, της οικογένειας, της υπόληψης, του σεβασμού.

 Ένα άτομο που με τις πράξεις του, άθελά του έσπειρε πανικό, φόβο, αρνητισμό, κακεντρέχεια. Ένα άτομο που άθελα του στιγματίστηκε και λιθοβολήθηκε, σα να έπραξε το μεγαλύτερο αμάρτημα. Ένα άτομο που για καιρό θα κουβαλάει τον σταυρό του, για να εξιλεωθεί για το κακό που έκανε.

Μόνο που όλοι εμείς κάναμε χειρότερο κακό. Γιατί τα σκληρά και απερίσκεπτα μας λόγια, δυστυχώς, τραυμάτισαν μια ψυχή που νοσεί χειρότερα απ’ το σώμα. Το σώμα θα θεραπευτεί, η ψυχή όμως θα νοσεί για καιρό. Γιατί εγώ κι εσύ ξεχάσαμε τον συνάνθρωπο, ξεχάσαμε την αγάπη, ξεχάσαμε να συγχωρούμε, να είμαστε άνθρωποι με κατανόηση και σεβασμό. Γιατί εγώ και εσύ ξεχάσαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στην ίδια θέση.

Σίγουρα δεν θα είχα σκοπό να βλάψω τον οποιοδήποτε, να βάλω σε κίνδυνο ζωές άλλων ανθρώπων, να φερθώ ανεύθυνα και εγωιστικά.

Σίγουρα ούτε και εσύ.

Σίγουρα κανένας.

Βίκυ Καλφοπούλου,

Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.