Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 23:48

Οδηγίες προς υποψήφιους βουλευτές

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Μετά από μία φυσική καταστροφή, μια πυρκαγιά ας πούμε, θα κληθείτε οπωσδήποτε να δώσετε εξηγήσεις στην κοινωνία που θα ζητά εξιλαστήρια θύματα. Θα χρειαστεί ενδεχομένως να βγείτε και στην τηλεόραση. Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές: Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μετρά, τόσο για το κόμμα σας, όσο και για την προσωπική σας καριέρα. 

 

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση που εμφανιστείτε σε μια δημόσια αντιπαράθεση, είναι τι δεν θέλει να ακούσει η κοινωνία. Η κοινωνία εξακολουθεί να αγαπά τους πυροσβέστες – είναι οι ήρωές της. Τους πυροσβέστες δεν πρέπει να τους θίξετε με κανέναν τρόπο, ακόμα και αν η Πυροσβεστική έχει πέσει έξω στη διαχείριση της πυρκαγιάς. 
Αν είστε κυβερνητικός βουλευτής, θα πρέπει οπωσδήποτε να προβάλετε τον ηρωισμό των πυροσβεστών και τις "τιτάνιες προσπάθειες" που κατέβαλαν για να σβήσουν την πυρκαγιά. Θα περάσετε έτσι, στον ακροατή σας την εντύπωση, πως αφού οι ήρωες πυροσβέστες "έκαναν τα πάντα για να πολεμήσουν την πύρινη λαίλαπα", τότε η φωτιά ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπιστεί, και για την καταστροφή, μπορεί να φταίει το οτιδήποτε εκτός απ' την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Αν απ' την άλλη είστε βουλευτής της αντιπολίτευσης, οφείλετε οπωσδήποτε να παραδεχθείτε τον ηρωισμό των πυροσβεστών, όχι όμως μέχρι του σημείου που αυτό να μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο πολιτικός σας αντίπαλος. Θα πρέπει να πείτε πως η κυβέρνηση "άφησε μονάχη της την Πυροσβεστική, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και εκπαίδευση". Λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να ξέρετε: Οι δαπάνες για εξοπλισμό και εκπαίδευση, ποτέ δεν είναι αρκετές για καμιά χώρα – και ειδικά για την Ελλάδα που είναι πρωταθλήτρια στις πυρκαγιές και στην οικονομική ανέχεια. Αν ο αντίπαλός σας, σας ρωτήσει από που θα βρεθούν τα λεφτά, ανατρέξτε στα πατροπαράδοτα στερεότυπα του κόμματός σας: Αν είστε συριζαίος, υπενθυμίστε πως οι παπάδες είναι περισσότεροι απ' τους πυροσβέστες. Αν είστε νεοδημοκράτης, πείτε πως τα λεφτά θα βρεθούν απ' τους μισθούς της ΕΡΤ και του Καρανίκα. 

Η Αστυνομία χρειάζεται επίσης ειδική προσοχή. Η βάση της συντηρητικής παράταξης αγαπά τους αστυνομικούς και δεν θέλει να τους θίγουν. Εάν λοιπόν είστε νεοδημοκράτης, ρίξτε αν χρειαστεί ευθύνες, μονάχα στην ηγεσία του Σώματος, λέγοντας πως "ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχαρβάλωσε την Αστυνομία διορίζοντας ανίκανους στην ηγεσία της". Αν πάλι είστε βουλευτής της Αριστεράς, μην διστάσετε να ρίξετε κάθε ευθύνη στην Αστυνομία: Τα παιδιά των ψηφοφόρων σας, δεν γίνονται σχεδόν ποτέ αστυνομικοί, δικαστές ή στρατιωτικοί. 

Κρίσιμο στοιχείο σε μία δημόσια εμφάνιση, είναι επίσης η επιλογή εστίασης: Αν είστε συμπολιτευόμενος βουλευτής και η πυρκαγιά δεν έχει ανθρώπινα θύματα, εστιαστείτε στην φράση που επαναλαμβάνεται στερεότυπα απ' όλα τα κανάλια: "Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα". Ο καμένος μπορεί να θρηνεί το χωράφι ή το σπίτι του, αλλά η υπόλοιπη κοινωνία θα αναστενάξει με ανακούφιση, γιατί έχει ανάγκη να ξεχάσει το κακό. Εάν η πυρκαγιά έχει θύματα, καθυστερήστε την ανακοίνωση του αριθμού τους. Η πρώτη εντύπωση είναι εκείνη που μετρά: Εάν τις πρώτες ώρες ο ακροατής εστιαστεί στο γεγονός, ότι οι νεκροί είναι ασήμαντοι ως αριθμός σε σχέση με τους ζωντανούς, στη συνέχεια θα γυρίσει σελίδα, ακόμα και αν ο αριθμός των νεκρών αρχίσει να ανεβαίνει. Αν πάλι είστε βουλευτής της αντιπολίτευσης και δεν έχετε τίποτα το συγκεκριμένο να προσάψετε στην κυβέρνηση σε σχέση με τις αιτίες και την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, εστιαστείτε στην επικοινωνιακή τακτική της ίδιας της κυβέρνησης: Κατηγορείστε την πως προσπάθησε να κρύψει τον αριθμό των νεκρών, πως έπεσε σε αντιφάσεις, πως είναι αναξιόπιστη, δόλια και ένοχη. Ο ακροατής, ακόμα και χωρίς κανένα άλλο επιχείρημα, θα μείνει με την εντύπωση. 

Ακολουθείστε αυτές τις απλές συμβουλές και θα μας θυμηθείτε. Περισσότερες υπηρεσίες παρέχουμε με την αντίστοιχη αμοιβή. 

Υπογραφή: Οι σύμβουλοι επικοινωνίας σας.