Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 2:14:09 μμ
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 12:04

Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι ο επικοινωνιακός λαϊκισμός

Γράφει ο Δημήτρης Αγαθόπουλος, επικεφαλής δημοτικής παράταξης Κιλκίς, «Συμμετέχω».

Την εβδομάδα που μας πέρασε, μετά από οδηγία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), γίναμε μάρτυρες πολλαπλών ατομικών και ομαδικών μηνυμάτων από αιρετούς των Δήμων και των Περιφερειών, για την προσφορά του 50% της κρατικής αντιμισθίας τους για την ενίσχυση των νοσοκομείων και του ΕΣΥ.

 

Μία ενέργεια θεμιτή η οποία για λόγους αξιοπρέπειας, σωφροσύνης και σεβασμού σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της ζωής τους,  δεν μπορεί να δικαιολογήσει το επικοινωνιακό show που ακολούθησε διαφημίζοντας ο κάθε ένας την πραμάτεια του για να δεχτεί αυτάρεσκα τα like και τα μπράβο, επενδύοντας φυσικά για το….μέλλον.

Αυτός ο επικοινωνιακός λαϊκισμός, είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την στιγμή ο τόπος και το Νοσοκομείο μας.

Είναι εμφανέστατη η επικοινωνιακή εκμετάλλευση από την πλευρά της Κυβέρνησης και των επιτελών της όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, την οποία ζήλεψαν και οι τοπικοί μας άρχοντες και είπαν να επενδύσουν σε αυτήν και εκείνοι.

Θα μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς μια τέτοια μαζική επικοινωνιακή καμπάνια εάν αυτή συνοδεύονταν από την πραγματική κάλυψη των ελλείψεων και των αναγκών και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στο ΕΣΥ και στο Νοσοκομείο μας. Εάν συνοδεύονταν και από τις υποχρεώσεις που είχαν και έχουν για την ετοιμότητα των δομών υγείας.

Όσο στις ανακοινώσεις τους δεν υπάρχουν οι διεκδικήσεις και οι αγώνες που πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου, αυτό που μένει είναι ότι το επικοινωνιακό show ήταν μόνο για την πάρτη μας.

Εμείς από την πλευρά μας αντιταχθήκαμε αυτή η πλειοδοσία λαϊκισμού να περάσει και από το Δ.Σ. εάν δεν συνοδεύονταν από μια σειρά έργα, διεκδικήσεις από την Κυβέρνηση και υποχρεώσεις του Δήμου.

Επειδή οφείλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι σε όσα λέμε, να αναφερθούμε σε υπαρκτά  προβλήματα και ανάγκες που χρήζουν άμεσων απαντήσεων και  ενεργειών.

-         Έπρεπε εδώ και ένα χρόνο η Περιφ. Ενότητα Κιλκίς και ο Δήμος Κιλκίς να κωλυσιεργούν για την ανακαίνιση των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου; Δεν χωράει καμία δικαιολογία από την στιγμή που από τον Μάϊο του 2019 η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένη.

-         Έπρεπε ο Δήμος Κιλκίς, με την έναρξη της κρίσης της πανδημίας και αφού ένα μήνα πριν, σε ερώτηση του ¨ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ¨ υποσχέθηκε ο Δήμαρχος ότι θα κάνει ότι μπορεί, να είχε δώσει άμεση προτεραιότητα στην εν λόγω ανακαίνιση εδώ και τώρα;

-         Έπρεπε η Π.Ε  Κιλκίς και ο Δήμος Κιλκίς, από τις αρχές του 2018 να είχαν ανταποκριθεί στο αίτημα της 4ης ΥΠΕ, για την εξεύρεση χώρου για την στέγαση των δύο ΤΟΜΥ στην πόλη του Κιλκίς για την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου αυτήν την κρίσιμη στιγμή;

-         Έπρεπε να είχαν γίνει άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο και ιδίως στα ΤΕΠ, τα οποία λειτουργούν με δύο γιατρούς;

-         Έπρεπε η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου τον Γενάρη του 2020 να παρατείνει την σύμβαση του  προσωπικού ασφαλείας στο νοσοκομείο για να μην απασχολείται διοικητικό προσωπικό  σήμερα σε αλλότρια καθήκοντα στον πρωτοβάθμιο έλεγχο εισόδου;

-         Έπρεπε να είχε ήδη εξαγγελθεί, όπως  σε άλλα νοσοκομεία, η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου σύμφωνα με την μελέτη που κατατέθηκε στις αρχές του 2019 ;

-         Έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί τα 9.000.000 ταμειακό αποθεματικό που άφησε η προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου  για την άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού;

-         Έπρεπε να παγώσουν τον Ιούλιο του 2019 οι προγραμματισμένες από τον Μάϊο του 2019,  5 προσλήψεις γιατρών για Κιλκίς και 2 για την Γουμένισσα;

-         Ένα μήνα μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, έπρεπε ακόμη να βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας των χώρων υποδοχής και νοσηλείας σε ασθενείς με κοροναϊό;

-         Είναι εξοργιστικό ακόμη και σήμερα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικές στολές προστασίας και μη επάρκεια σε μάσκες, οξύμετρα, πιεσόμετρα και άλλα απαραίτητα υλικά στους χώρους υποδοχής και νοσηλείας ασθενών από κοροναϊό.

Αυτά και άλλα πολλά είναι που πρέπει να απαντηθούν και να δοθούν λύσεις για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου μας. Αυτή πρέπει να είναι πρωτίστως η καθημερινή ατζέντα των αιρετών όλων των βαθμίδων και όχι η πρόταξη της ατομικής ευθύνης στην κρίση, αλλά η πρόταξη των κεντρικών λύσεων.

Τέλος δεν είδα κανέναν από αυτούς τους διαφημιζόμενους να διαμαρτυρηθούν για τα 30 εκατομμύρια που χαρίζει η Κυβέρνηση στους κλινικάρχες ενώ θα έπρεπε να τους είχε επιτάξει. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για τα 11 εκατομμύρια προς τα φιλικά ΜΜΕ, για την ενημερωτική καμπάνια αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία θα έπρεπε να είναι δωρεάν  σε κρίσιμες περιόδους όπως ορίζει ο νόμος . Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για την αναβολή των φορολογικών υποχρεώσεων των ΜΜΕ για το 2020 ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ. Κανείς δεν διαμαρτύρεται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ετοιμάζεται για «ενοικίαση» ιδιωτών γιατρών με διπλάσιο μισθό από αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτά τα σκανδαλώδη ποσά και πολλά άλλα, θα ήταν ικανά να καλύψουν πολλά από τα παραπάνω κενά.

Η επικοινωνιακή πολιτική καλά κρατεί με όλα τα φιλικά ΜΜΕ. Πίσω όμως από αυτήν υπάρχουν ανάγκες, υπάρχουν ελλείψεις, υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες, υπάρχουν προσωπικές αγωνίες. Υπάρχει αγωνία για τις ζωές των ανθρώπων. Για αυτούς που απολύθηκαν, για αυτούς που περικόπηκε ο μισθός τους, για αυτούς που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, για αυτούς που δεν ξέρουν αύριο τι θα τους ξημερώσει αυτή η κρίση.

Καλές λοιπόν οι κινήσεις συμβολισμού, όπως η δωρεά ποσοστού των μισθών των αιρετών στον ειδικό λογαριασμό. Όμως ο Γιάννης, ο Γιώργος, η Μαρία, η Κατερίνα, που έχασαν ίσως και παραπάνω από το μισό του πενιχρού μισθού τους ή του τζίρου τους λόγω της πανδημίας ή οι επιχειρήσεις που έκλεισαν και δεν ξέρουν εάν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν, περιμένουν κάτι περισσότερο από τους αιρετούς αυτής της χώρας. Περιμένουν να διεκδικήσουν γενναία μέτρα για να προστατευθούμε σήμερα από την πανδημία και για να κινηθεί η οικονομία αύριο. Περιμένουν τα μέτρα στην Ελλάδα να μην παραμείνουν σε αυτό το ελάχιστο του 3,6% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, αλλά να γίνουν ανάλογα αυτών άλλων χωρών, όπως η Γερμανία (51,2% του ΑΕΠ), η Γαλλία (23,1%), η Ιταλία (21,2%), η Ισπανία (11,8%).

Είναι η ώρα να βάλουμε μπροστά την ανθρώπινη ζωή και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και να διεκδικήσουμε ό,τι θα μπορέσει να μας θωρακίσει για την επόμενη μέρα.

Πέρα από κάθε κίνηση εντυπωσιασμού σήμερα, ο λογαριασμός θα έρθει αύριο και θα είναι βαρύς εάν δεν παρθούν τα μέτρα σήμερα.

Εμείς ως Δημοτική Παράταξη «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ», με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, ήδη ενισχύουμε το Νοσοκομείο σε ελλείψεις που παρουσιάζονται και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ανήμπορο συμπολίτη μας οργανώσαμε ομάδα αλληλεγγύης στην οποία μπορεί να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε έχει πραγματική ανάγκη για να του παρέχουμε την όποια βοήθεια.