Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 7:24:44 πμ
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 14:22

Χρήστος Ανδρεανίδης : Τρία τοις Χιλίοις

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ανέρχονται πλέον σε περισσότερους από είκοσι χιλιάδες. Έκπληκτος παρατήρησα την προ διμήνου αντίδραση της Ιεραρχίας στην πρόθεση της κυβέρνησης για την αύξηση του φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας από ένα σε τρία τοις χιλίοις. Από τότε το θέμα τείνει να ξεχαστεί αφανιζόμενο από την ειδησεογραφία λες και συμφώνησαν σε αυτό δημοσιογράφοι, Πολιτεία και Εκκλησία.
Η έκπληξη όμως η δική μου παραμένει αμείωτη και δεν βγαίνει από την σκέψη μου.
Διάβασα στην σελίδα της παραπάνω ομάδας σχετικά με την υπεράνω μύθου εκκλησιαστική περιουσία ότι διαθέτει  850.000 στρέμματα γης σύμφωνα με την Δ/νση ιδιωτικής δασοπονίας του Υπουργείου Γεωργίας που δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει μετά την μετάβαση των δασών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Για τα μισά από τα παραπάνω στρέμματα η Εκκλησία δεν διαθέτει έγγραφα ιδιοκτησίας και είναι διακατεχόμενα. Η Εκκλησία εκτιμά ότι διαθέτει 1.300.000 στρέμματα.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν κτίρια της Εκκλησίας που διαθέτουν οικοδομική άδεια.
Δεν γνωρίζω αν τα κτίριά της δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο του Ελληνικού Κράτους.
Δεν γνωρίζω αν τα κτίριά της εγγράφονται σε δηλώσεις Ε9 και δεν γνώριζα τον τρόπο είσπραξης του φόρου ένα τοις χιλίοις της ακίνητης περιουσίας της.
Αυτό που γνωρίζω είναι αυτήν την περίοδο όλοι σίγησαν για την φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας μας, τώρα που τρέχουν επεξεργασίες, διαβουλεύσεις και καταθέσεις σχετικών νομοσχεδίων.
Προφανώς γλιτώνει τον φόρο μεταβιβάσεων ακινήτων γιατί δεν μεταβιβάζει περιουσία σε παιδιά και εγγόνια.
Παρά την ρευστότητά Της που ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, όπως διάβασα στην ίδια πηγή, ποτέ δεν έχει να αποπερατώσει την ανέγερση Ιερών Ναών που ξεκίνησαν και ας έχουν οικοδομική άδεια μόνο από την Ναοδομία.
Αληθινό είναι ότι πολλά από τα ρευστά Της καταναλώνονται για κοινωνικές αγαθοεργίες αλλά να περιορίσει την άποψή της ότι η αποπεράτωση των εκκλησιών ανήκει μόνο στους πιστούς.
Μου έρχονται στην σκέψη πολλά παραδείγματα περιουσιών και τρόπου διαχείρισης εκκλησιαστικών εκτάσεων που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα αλλά προτάσσονται μόνο η ιδιοκτησία στην Πετρούπολη σε εκτάσεις και σε σχολεία ακόμη που διαθέτει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας αν δεν κάνω λάθος. Προτάσσεται επίσης η ιδιοκτησία μοναστηριού της Εκκλησίας της Ελλάδος των τεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων στην κορυφή του Ολύμπου.
Ελπίζω αν οι εκτάσεις, ιδιοκτησίες των μοναστηριών του Αγίου Όρους στην Βιστωνίδα και στην Χαλκιδική παραχωρηθούν σε ακτήμονες αγρότες να μη απαιτηθεί η είσπραξη φόρου μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Ποιο είναι άραγε τώρα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ολυμπιακών ακινήτων που πήγε να φάει ο Εφραίμ ;
Στην ίδια σελίδα την ομάδας ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ διάβασα και απόψεις αρκετών από τα 20.000 μέλη αλλά εξάρω και καταθέτω μία ‘θέλετε χρήματα για τα ασφαλιστικά ταμεία – φορολογείστε την Εκκλησία’.
Ιδιάζων Θεάρεστο κοινωνικό έργο θα θεωρηθεί αν συμβεί αυτό και μάλιστα θα περιορίσει αυτούς που βλέπουν την Εκκλησία όχι μόνο εκτελούσα πνευματικό έργο.
Τώρα με την οικονομική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατάλληλος χρόνος να τύχει της συμπαράστασης και αλληλεγγύης της Εκκλησίας η χώρα.
Σεβαστοί μας Ιεράρχες να χαίρεστε αν πληρώσετε φόρο τρία τοις χιλίοις και μάλιστα να παρακαλάτε να πληρώσετε δεκατρία τοις χιλίοις ως Πνευματικοί μας Πατέρες.
Εμείς οι πιστοί και τα πνευματικά σας τέκνα θα σας ανταποδώσουμε σε αγάπη, πίστη και πλήθος πιστών.