Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 8:23:18 μμ
Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 21:19

Αγωνία για την τύχη των μεταναστών, αλλά και πρόνοια για την Παιονία

Την πάγια θέση του Δήμου Παιονίας ότι η περιοχή δεν αντέχει μόνιμες δομές εγκατάστασης μεταναστών, αλλά πρωτοστατεί μόνο στην οργανωμένη παροχή βοήθειας στους μετανάστες που ούτως ή άλλως δεν επιθυμούν εγκατάσταση στην Ελλάδα, επανέλαβε ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη Δευτέρα στο Δημαρχείο Παιονίας.


Ο κ. Γκουντενούδης παρουσία του αυστριακού ευρωβουλευτή Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ και της γερμανίδας βουλευτίνας του κόμματος της Αριστεράς (Linke) Ανέτε Γκροτ αναφέρθηκε σε όσα πράττει ο δήμος και σε όσα αποτελούν «κόκκινες γραμμές».
Ειδικότερα αναφέρθηκε σε θέματα υγειονομικής προστασίας με την εγκατάσταση χημικών τουαλετών με τη συνεργασία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ειδικών σκηνών για την οργανωμένη διανομή  τροφής, την φιλοξενία μητέρων με βρέφη, σκηνών για υγειονομική περίθαλψη, μέριμνα για την ασφάλεια και εξήρε τη συμβολή της αστυνομίας στο έργο της τήρησης της τάξης.
Ιδιαίτερα εξήρε τη διάθεση βοήθειας που επέδειξαν όμοροι και δήμοι από την Βόρεια Ελλάδα καθώς και φορέων της αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Δήμοι Θεσσαλονίκης, Συκεών – Νεάπολης  και Δράμας κ.α)
Συγκίνησε ιδιαίτερα το μήνυμα της Δράμας «Είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε»
Ωστόσο από την τοποθέτησή του δεν έλλειψε και η αναφορά για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της περιοχής. «Οι μετανάστες έχουν λεηλατήσει καλλιέργειες με καλαμπόκια, καρπούζια, ηλιόσπορους, οπωροφόρα δέντρα… Δεν είναι θεμιτό να φορτώσουμε σε αυτούς το βάρος της διατροφής των μεταναστών. Ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καταγράψει τις καταστροφές και τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή και να αποζημιώσει τους παραγωγούς μας» τόνισε με έμφαση ο κ. Γκουντενούδης.

Της σύσκεψης προηγήθηκε μια συγκινητική τελετή στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου όπου αντιπροσωπεία δημοσιογράφων της αυστριακής κρατικής ραδιοφωνίας παρέδωσε στο διευθυντή του Κ.Υ. Γιώργο Περπερίδη υγειονομικό υλικό που συγκέντρωσαν τα συνδικάτα της Αυστρίας ως βοήθεια του αυστριακού λαού, όπως λέχθηκε. Η παροχή βοήθειας θα συνεχιστεί και με νέα αποστολές, τόνισαν οι αυστριακοί.
Στην ίδια τελετή η γερμανίδα βουλευτής της Αριστεράς (Linke) Ανέτε Γκροτ παρατήρησε ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα της Ευρώπης και αν η Γερμανία βρισκόταν στη θέση της Ελλάδας, άλλη θα ήταν η πολιτική της Ευρώπης για τους μετανάστες. Ζητώ συγνώμη από την Ελλάδα εκ μέρους του γερμανικού κοινοβουλίου, είπε η κ. Γκροτ.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε στο Δημαρχείο μετά τον χαιρετισμό της ιταλίδας εκπροσώπου της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους μετανάστες Αλεσάντρα Μορέλι ο αυστριακός ευρωβουλευτής Γιόζεφ Βάντενχολτσερ ανέφερε ότι ενημερώθηκε για το πρόβλημα στην Ειδομένη από τον εθελοντή Βασίλη Σαρτζάνη. Κάποτε νέος περνούσα από την περιοχή ταξιδεύοντας με το «Ακρόπολις». Χαρακτήρισε λανθασμένες τις πολιτικές σε ένα πρόβλημα της Ευρώπης «ψάχνουμε τώρα να βρούμε λύση.. στεναχωριέμαι γιατί μέχρι τώρα ο διάλογος στην Ευρώπη αφορούσε σε λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων. Πρέπει να βρούμε λύσεις εντός και εκτός Ευρώπης» είπε.
Μια αναφορά του ευρωβουλευτή σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των οποίων και του Δημάρχου Χρ. Γκουντενούδη. Το θέμα πάντως κατέπεσε γρήγορα.
 Η κ. Ανέτε Γκροτ επανέλαβε τη  συγνώμη του γερμανικού κοινοβουλίου προς την Ελλάδα και την Ιταλία για τη στάση της στο μεταναστευτικό και κατηγόρησε την πολιτική κυβέρνησή της «Η Γερμανία είναι παγκοσμίως  η τρίτη εξαγωγός χώρα πολεμικού υλικού. Και όσο δεν υπάρχει ειρήνη θα υπάρχουν πάντα πρόσφυγες»  ανέφερε.

 

Ο διάλογος
Ο εθελοντής Βασίλης Σαρτζάνης ενημέρωσε για τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού από τους Σκοπιανούς και ειδικότερα τον τρόπο και τον χρόνο που άνοιξαν τα σύνορά τους, σε σχέση με τις πολιτικές σκοπιμότητες της εκάστοτε συγκυρίας.
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας  του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ιταλίδα Αλεσάντρα Μορέλι χαιρέτισε τη συμβολή όσων συνεργάζονται για να βοηθήσουν τους μετανάστες, εξήρε τη συμβολή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», αναγνώρισε την επιβαρυμένη κατάσταση στην περιοχή Πολυκάστρου και αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν εγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες εκεί αν κλείσουν τα σύνορα από Σκόπια και Σερβία.
Στην πρόταση του Δημάρχου να αναλάβει το συντονισμό της παροχής βοήθειας στους μετανάστες η ίδια, ευχαρίστησε αλλά παρατήρησε ότι το συντονισμό αυτό αρμοδιότερος να διεκπεραιώσει είναι ο Δήμος Παιονίας.
Η υπεύθυνη υγειονομικού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Ιωάννα Τζάκη επισήμανε το έλλειμμα σχεδιασμού και οργάνωσης της Πολιτείας  επί του μεταναστευτικού. Αν δεν μπορούν ας παραχωρήσουν σε εμάς την αρμοδιότητα, πρότεινε με την επισήμανση ότι δεν θα αντέξει η περιοχή το βάρος χιλιάδων μεταναστών αν κλείσουν τα σύνορα. Υποσχέθηκε ότι εμείς θα παραμείνουμε εδώ για να βοηθήσουμε με κάθε μέσο.
Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στ. Πλωμαρίτης χαρακτήρισε βαθιά πολιτικό το πρόβλημα, απόρροια των ιμπεριαλιστικών πολέμων.  Το προσφυγικό αποτελεί βιωματική εμπειρία των Ελλήνων, είπε και αναφέρθηκε στην παρουσία δυο εκατομμυρίων μεταναστών στα τουρκικά παράλια που περιμένουν για να έρθουν εδώ. Πρότεινε την εγκατάσταση μόνιμης υγειονομικής δομής στην περιοχή, εάν είδος νοσοκομείου εκστρατείας.
Πάντως η προοπτική μόνιμων δομών στην περιοχή δεν είναι μια λύση που ικανοποιεί το Δήμο Παιονίας.
Ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσία στη σύσκεψη της εκπροσώπου του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής κ. Κρασοπούλου. Οι μετανάστες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι το γραφείο που δημιουργήσαμε στη Θεσσαλονίκη έχει μηδενική κίνηση. Τώρα παίρνει ευρωπαϊκή διάσταση το θέμα, είπε μεταξύ άλλων και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο υπουργείο τις σκέψεις και τις προτάσεις που διατυπώνονται στη σύσκεψη.
Ο βουλευτής της Χ.Α. Χρήστος Χατζησάββας αναφέρθηκε στην ταυτοποίηση των μεταναστών από την πολιτεία.
Εκ μέρους των Γιατρών του Κόσμου ο κ. Κανάκης επικρότησε τον σχεδιασμό που παρουσίασε ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης και στη δική τους παρουσία που αποσκοπεί στην ανακούφιση των μεταναστών.
Από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ο κ. Αντώνης Ρήγας αναφέρθηκε στην προσπάθεια να στηθεί δίκτυο περίθαλψης των μεταναστών και στην πλευρά των Σκοπίων, προσπάθεια που απέτυχε διότι συνάντησε την αντίδραση της σκοπιανής πλευράς. Την πληροφορία χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα ο παριστάμενος εκεί εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Βικελίδης προφανώς για να πράξει το ΥΠΕΞ τα αναλογούντα σε αυτό.
Άκρως θετική υπήρξε η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου Θεσσαλονίκης Ελεάνας Ιωαννίδου. Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα είμαστε δίπλα σας με κάθε τρόπο (οικονομικά, υλικά και με  προσωπικό) είπε και πρότεινε να χρησιμοποιηθούν, εφόσον παραστεί ανάγκη, παλιά στρατόπεδα στη  περιοχή της συμπρωτεύουσας για την ανοιχτή φιλοξενία μεταναστών, αφού εσείς δεν έχετε τη δυνατότητα αυτή.   
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ποντιακών Συλλόγων της Ευρώπης Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, με καταγωγή από την Ποντοηράκλεια, χαιρέτισε τη σύσκεψη στην οποία συνέβαλε σημαντικά αφού βοήθησε και στη μετάφραση των γερμανόφωνων παρεστώτων.
Ο περιφ. σύμβουλος Παύλος Θωμαΐδης  χαιρέτισε και εξήρε την αξία της σύσκεψης.
Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ν. Κιλκίς Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης ενημέρωσε για το νομικό καθεστώς της παρουσίας μεταναστών. Τα έγγραφα είναι απαραίτητα, έχουμε εντολή εισαγγελέα για τον έλεγχό τους, παρατήρησε.
Ο κ. Γιάννης Αλίρης ζήτησε, αν είναι δυνατόν, το διαχωρισμό των μεταναστών σε ζώνες για να ελεγχθεί, όπως είπε, η δράση κυκλωμάτων από Αφγανούς και Πακιστανούς κυρίως, που πέραν των άλλων εκμεταλλεύονται τους μετανάστες από τις εμπόλεμες περιοχές (Συρία).
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας Χρήστος Γκαντίδης αναφέρθηκε στο προληπτικό έργο της υπηρεσίας για την προστασία της περιοχής από πυρκαγιές.
Αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις  προκάλεσε η θαρραλέα τοποθέτηση μιας εθελόντριας – ακτιβίστριας από τα Σκόπια, της Γκαμπριέλα, που ζήτησε συγνώμη για την στάση της σκοπιανής κυβέρνησης. Ονομάστε την χώρα μου, όπως θέλετε, είπε σχολάζοντας με τον τρόπο της και την αντίδραση που προκάλεσε μια αναφορά Αυστριακού ευρωβουλευτή Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» Καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης των Σκοπίων για το μεταναστευτικό, σε σημείο που αντέδρασε η ιταλίδα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας που παρατήρησε ότι «εδώ δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικοί χειρισμοί, εμείς ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε συνεργαζόμενοι με τις κυβερνήσεις των χωρών που εμπλέκονται στις μεταναστευτικές ροές»  
Τέλος, η κ. Φραγγίδου, πρόεδρος του παραρτήματος Κιλκίς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεσμεύτηκε σε πάσης μορφής βοήθεια εφόσον της ζητηθεί. Μπορούμε να βοηθήσουμε ποικιλότροπα, είπε.
Μετά το τέλος της σύσκεψης οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την περιοχή της Ειδομένης για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι  την κατάσταση.