Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 6:10:34 μμ
Τρίτη, 05 Μαϊος 2015 23:08

Επείγει η λήψη μέτρων από την Πολιτεία

Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση του ζητήματος των διερχόμενων προσφύγων – μεταναστών στο ν. Κιλκίς  συγκάλεσαν με κοινή πρωτοβουλία τους ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης και ο Πρόεδρος της Κοινωνίας Πολιτών ν. Κιλκίς Δημήτρης Αγαθόπουλος.


Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και  αποσκοπούσε στο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να παρασχεθούν βοήθεια και  βασικές εξυπηρετήσεις στους πρόσφυγες – μετανάστες που καθημερινά μετακινούνται προς τα σύνορα αναζητώντας διέξοδο φυγής μέσω Σκοπίων για τη Βόρεια Ευρώπη.
Συμμετείχαν ο Διοικητής της 4ης Υ.Π.Ε. Στρατής Πλωμαρίτης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, ο Διευθυντής του Διασυνοριακού Κέντρου Δημόσιας Υγείας Κιλκίς  Γιώργος Περπερίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς Χρήστος Παπαποστόλου, ο κ. Βάϊος Μπιζιώτης ως εκπρόσωπος των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Αξιούπολης, Πολυκάστρου και Δοϊράνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Θωμαϊδης ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, ο δημοτικός σύμβουλος Παιονίας Αιμίλιος Δεβετζόπουλος, η Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Θεσσαλονίκης Σοφία Γκορανέ και ο γεν. γραμματέας της οργάνωσης Δημήτρης Μυσιρλής, η γιατρός Πολυξένη Ανδρεάδου από τους Γιατρούς του Κόσμου, ο κ. Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο κ. Βασίλης Τσορτσάνης από την Κοινωνία Πολιτών Πολυκάστρου, η κα Έφη Γελαστοπούλου ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες,  και οι κυρίες Ίριδα Πανδίρη, Φωτεινή Κελεκτσόγλου και Ιωάννα Φουρκιώτου από τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS, και Solidarity Now αντίστοιχα.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κιλκίς περιέγραψε  αδρομερώς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ολοένα και αυξανόμενη τους τελευταίους μήνες ροή προσφύγων στο νομό μας, με σημεία αιχμής την  Ειδομένη και τους Ευζώνους, τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους, την αγωνιώδη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, χωρίς τις περισσότερες φορές να τα καταφέρνουν, και τόνισε ότι αρμόδια για τη χάραξη και άσκηση της μεταναστευτικής πολιτικής είναι τα υπουργεία Εσωτερικών – Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. H Αυτοδιοίκηση αυτονόητα δεν υποκαθιστά τους Πολιτειακούς θεσμούς,  οφείλει παρά ταύτα να παρέμβει και συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους διερχόμενους πρόσφυγες – μετανάστες, τη διευκόλυνσή τους σε πολύ πρακτικά ζητήματα (ύδρευση, καθαριότητα κ.α) με διάθεση στήριξης και αλληλεγγύης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Δημήτρης Αγαθόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι η Κοινωνία Πολιτών ν. Κιλκίς αγωνίζεται για την τήρηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και έχει παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες.  Το αυξανόμενο κύμα προσφύγων στην περιοχή μας σημείωσε ότι εντείνει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις δομές υγείας.
Ως προς τις τελευταίες, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ δεσμεύθηκε να συνδράμει για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πρόσφυγες. Συγχρόνως υπογραμμίστηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας Αστυνομίας και Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς σε περιστατικά υγείας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου είναι στη διάθεση όλων ανά πάσα στιγμή για εξετάσεις τόνισε  και ο Διευθυντής του Διασυνοριακού Κέντρου Δημόσιας Υγείας.
Από την πλευρά τους, τόσο ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς όσο και ο εκπρόσωπος των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης επισήμαναν ότι η μετακίνηση των προσφύγων – μεταναστών έχει μετατοπιστεί στην συνοριογραμμή άλλων νομών (Φλώρινας, Σερρών, Δράμας) εκτίμησαν πάντως ότι η διέλευσή τους από το ν. Κιλκίς θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Οι συνοριακοί νομοί όπως το Κιλκίς αποτελούν για το κύμα προσφύγων πύλη εξόδου προς την Ευρώπη ενώ όπως τονίστηκε, εσχάτως οι αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων έχουν λάβει αποτρεπτικά μέτρα για την είσοδο των προσφύγων και πολλές φορές οι τελευταίοι γίνονται θύματα βιαιοπραγιών και ληστειών από συμμορίες Αλβανόφωνων και Σκοπιανών.
Από τις τοποθετήσεις όλων των παρεστώτων προέκυψαν  βασικά αιτήματα – προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, όπως:
− η ανάπτυξη συνεργασίας του ΚΕΕΛΠΝΟ  με τις υπάρχουσες δομές υγείας και με τις Μ.Κ.Ο.
− Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων
-  η μόνιμη διάθεση ενός ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου
- η διευκόλυνση της πρόσβασης στις μονάδες υγείας
- οι επιχειρησιακές δράσεις της αστυνομίας για την ανακοπή του ρεύματος μετακίνησης προς τα σύνορα
- η άρση των αποσπάσεων των αστυνομικών δυνάμεων προς άλλες περιοχές
-η ενεργοποίηση Κέντρου Ασύλου Θεσσαλονίκης για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου
- η αναζήτηση διερμηνέων για τις ανάγκες συνεννόησης με τους πρόσφυγες
- η εξασφάλιση πόσιμου νερού στην περιοχή της Ειδομένης
- η συγκέντρωση ξηράς τροφής στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Κιλκίς
- η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στις περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες.  
- να γίνει διάβημα στο υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων  για την κακοποίηση των προσφύγων.
Όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν άμεσα για να συντονίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους.