Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:38:21 μμ
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 22:14

Μέσα στο Νοέμβριο η δημοπράτηση της μεταφοράς νερού από το Πάικο στο Πολύκαστρο

Συνεχίζουμε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν από ημέρες ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης. Η ενότητα που θα παρακαλουθήσετε αφορά στο έργο που επιτελέστηκε μέχρι τώρα.

 

Ύστερα από δεκατρείς μήνες στην διοίκηση του Δήμου κύριε Σιωνίδη, αν ένας δημότης σας σας ρωτούσε: Δήμαρχε τι έκανες, ποιό είναι το έργο σου, έτσι ώστε να το εκτιμήσω και να πω ότι είναι καλός Δήμαρχος , τι θα του απαντούσες;
Όπως είχα δεσμευτεί προεκλογικά αλλά και στην ομιλία μου στην τελετή ορκωμοσίας ότι θα δώσουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα του Δημότη έτσι από την πρώτη μέρα δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο τομέα της καθαριότητας , ένας τομέας που είχε μείνει πολύ πίσω γιατί ο παλιός στόλος των οχημάτων είχε εγκαταλειφθεί , λειτουργούσε ένα απορριμματοφόρο και ένα δεύτερο μια ήταν σε συνεργείο, μια σε κίνηση. Φροντίσαμε να γίνει η επισκευή των απορριμματοφόρων άμεσα και έτσι καταφέραμε μέσα σε λίγες μέρες να κάνουμε αποκομιδή σε όλο το εύρος του Δήμου κανονικά χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις. Στο ίδιο πνεύμα από τις πρώτες μέρες σχεδιάσαμε την προμήθεια νέων καινούριων απορριμματοφόρων και λοιπών μηχανημάτων , σάρωθρο, φορτηγά αυτοκίνητα ό,τι έχει σχέση με την υπηρεσία της καθαριότητος και υλοποιήσαμε διεθνή διαγωνισμό 750.000 ευρώ. Είναι στην τελευταία φάση υλοποίησης, στην φάση των συμβάσεων οπότε πιστεύω μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν παραδοθεί και τα απορριμματοφόρα και ο λοιπός εξοπλισμός .

 

Όπου μπορεί ο δημότης να υπολογίζει σε ακόμα πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες.
Ακριβώς. Αμέσως μετά ενώ ήταν σε εξέλιξη αυτός ο διαγωνισμός προχωρήσαμε και δρομολογήσαμε διαγωνισμό , ο οποίος και αυτός είναι στην φάση της δημοσίευσης ενός ακόμη απορριμματοφόρου. Σε λίγους μήνες από σήμερα θα έχει ενισχυθεί ο στόλος μας με τρία καινούργια απορριμματοφόρα και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 προσθέσαμε και την προμήθεια ενός πλυντηρίου κάδων, για πρώτη φορά στο Δήμο Παιονίας θα έχουμε πλυντήριο κάδων.

 

Τα σκουπίδια που τα ρίχνετε;
Εμείς πηγαίνουμε τα σκουπίδια μας στο ΧΥΤΑ στο Κιλκίς . Αυτή ήταν λοιπόν η πρώτη προτεραιότητα. Αμέσως μετά ασχοληθήκαμε με τα έργα που ήταν τελματωμένα. Ένα μεγάλο έργο για την ευρύτερη περιοχή του Πολυκάστρου εδώ και χρόνια, ένα έργο ζωτικής σημασίας είναι η υδροδότηση της περιοχής Πολυκάστρου από τις πηγές Παίκου , από την Κάρπη .

 

Αυτό το θυμάμαι εγώ, από όταν πρωτόπιασα στυλό στο Κιλκίς σαν δημοσιογράφος.
Έχετε δίκιο, έτσι ακριβώς. Να θυμίσω ότι πριν ακόμα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος ακούγαμε από τον πρώην Δήμαρχο ότι έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και είναι έτοιμο για δημοπράτηση, ότι είχαν πάρει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και ήταν έτοιμο για δημοπράτηση.

 

Δεν ήταν έτσι;
Όχι εγώ είχα βγει τότε στην προεκλογική περίοδο και είχα καταγγείλει ότι αυτό είναι ψευδές. Αποδείχτηκε ότι δεν ήταν καθόλου μα καθόλου έτοιμο, δεν υπήρχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων, υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες, χρειάστηκε να δουλέψουν σκληρά οι υπηρεσίες του Δήμου να ανταποκριθούν σε κάποια ερωτήματα και διορθώσεις που ζητούσαν οι αρχές..

 

Και τώρα είναι σε ποια φάση;
Μέσα στο καλοκαίρι πήραμε επιτέλους την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και αυτή τη στιγμή είμαστε στη προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης για να είμαστε στην ευχάριστη θέση από ενημέρωση που είχα από τους υπαλλήλους της τεχνικής Υπηρεσίας ότι στα μέσα Νοεμβρίου περίπου θα μπορούμε επιτέλους να δημοπρατήσουμε αυτό το μεγάλο έργο.

 

Κι από χρήματα;
Είναι εξασφαλισμένα , αυτό το έργο έχει ενταχθεί στο Φιλόδημο. με 3.000.000.

 

Θα έρθει λοιπόν το νερό από το Πάικο σε μια κεντρική δεξαμενή στο Πολύκαστρο..
Και ενδεχομένως ένα άλλο έργο που και αυτό θα το ακούτε χρόνια και εγώ από την πρώτη στιγμή που είχα εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος στο τότε Δήμο Πολυκάστρου, ήταν το νερό του Άσπρου. Θυμάστε ομηρικές συνεδριάσεις , επεισοδιακές , αντιδράσεις από κατοίκους. Λοιπόν επιτέλους έγινε και αυτό..

 

Με ποιο τρόπο θα αναβαθμιστεί η υδροδότηση του Άσπρου;
Εκεί έγινε ο αγωγός, κατασκευάστηκε από την ΔΕΥΑ ο αγωγός και μεταφέρθηκε νερό από το Πολύκαστρο στον Άσπρο. Μένει τώρα να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, υπάρχουν κάποια ζητήματα με την υψηλή πίεση του νερού, ένα τεχνικό θέμα το οποίο θα λυθεί εύκολα και σύντομα. Κι έτσι παράλληλα λύθηκε και το πρόβλημα υδροδότησης του Άσπρου που απασχολούσε πολλά χρόνια . Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Προεκλογικά έλεγα το εξής ότι στα ταμεία του Δήμου λιμνάζουν χρήματα ΣΑΤΑ δηλαδή υπήρχαν χρήματα από τη ΣΑΤΑ τα οποία δεν τα είχε εκμεταλλευτεί η προηγούμενη διοίκηση για να μπορέσει να υλοποιήσει περισσότερο…

 

Και μεταφέρονται σαν υπόλοιπο στην επόμενη χρονιά.
Ακριβώς, ακριβώς. Υπήρχαν δηλαδή χρήματα από εκπτώσεις επί σειρά ετών, εκπτώσεις έργων τα οποία είχαν συσσωρευτεί στα ταμεία και έτσι..

 

Για τι ποσό μιλάμε;
Η ΣΑΤΑ που έχει ο Δήμος μας για έργα ετησίως εδώ και έξι χρόνια είναι 516.000 ευρώ

 

Και τι είχε συσσωρευτεί;
Πέρυσι επειδή όταν αναλάβαμε υπήρχε τρομερή πίεση του χρόνου , μέσα σε λίγες μέρες να κατατεθεί πρόγραμμα, προλάβαμε και πολύ γρήγορα βρήκαμε άλλες 350.000 περίπου από εκπτώσεις μέσα σε πολύ λίγες μέρες, το τονίζω, και καταθέσαμε ένα τεχνικό πρόγραμμα 880.000 περίπου . Φέτος υπήρχε χρόνος …

 

Και ψάξατε καλύτερα.
Το ψάξαμε καλύτερα και καταθέσαμε κύριε Παγλαρίδη τεχνικό πρόγραμμα 1.800.000 περίπου τρεις φορές πάνω από τα 516.000. Δηλαδή σε δύο χρόνια καταθέσαμε τεχνικό πρόγραμμα 2020 και 2021 2.600.000 περίπου όταν τα χρήματα που δικαιούται ο Δήμος είναι 1.032.000 για δύο χρόνια, πέντε φορές πάνω. Επαληθεύτηκε αυτό που έλεγα προεκλογικά, ότι ο στόχος μας είναι στην πορεία να εκμεταλλευτούμε τις εκπτώσεις που θα προκύψουν από αυτά τα έργα που έχουμε εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα , έργα σημαντικά για την περιοχή. Να αναφέρω ένα έργο μεγάλο που έχουμε προγραμματίσει για το Πολύκαστρο , είναι η ανάπλαση της πάνω πλατείας , της πλατείας της 28ης Οκτωβρίου στο Πολύκαστρο.

 

Στο βόρειο τμήμα εκεί που είναι η περιοχή των Σιναπλωτιών.
Ακριβώς εκεί. Αυτή η μελέτη είχε γίνει επί δημαρχίας του κυρίου Λαπόρδα, το 2012 είχε ξεκινήσει, δεν μπόρεσε τότε να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, έγινε μια προσπάθεια και από την προηγούμενη διοίκηση για το Πράσινο Ταμείο ανεπιτυχώς και τώρα πλέον το εντάξαμε γιατί ο μόνος τρόπος είναι να γίνει με δικά μας χρήματα καθόσον υπάρχει ένα πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό εκεί γιατί..

Μπαίνει ο στρατός...
Είναι του στρατού και έτσι εντάξαμε στο τεχνικό πρόγραμμα με 600.000 ευρώ θα γίνει ανάπλαση πλατείας. Μια άλλη προτεραιότητα για εμάς ήταν η διαχειριστική μελέτη για το Πάικο .

 

Ο θησαυρός της Παιονίας.
Υπήρχε διαχειριστική μελέτη από τον πρώην Δήμο Γουμένισσας για τη δεκαετία 2007 – 2017 όπου δυστυχώς από το 2017 μέχρι και το 2019 η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε καμία ενέργεια για να κάνει εκ νέου νέα διαχειριστική μελέτη .

 

Για να την επικαιροποιήσει.
Έτσι ξεκινήσαμε, δώσαμε και εδώ μια προτεραιότητα και μόλις πριν από λίγες μέρες έχει δημοπρατηθεί και με τον ανάδοχο που θα προκύψει σε λίγους μήνες θα έχουμε στα χέρια μας την διαχειριστική μελέτη για την περιοχή του Πάικου. Για να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς και τυχόν υποψήφιοι επενδυτές αλλά είναι και μια προϋπόθεση για να εντάξεις κάποια δράση σε κάποιο πρόγραμμα , είναι απαραίτητη προϋπόθεση να προϋπάρχει αυτή η διαχειριστική μελέτη. Έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας για το τουρισμό όπως έχουμε συστήσει και άλλες δυο ομάδες εργασίας για τον εθελοντισμό και για την διατήρηση των μνημείων που υπάρχουν στα όρια του Δήμου. Η ομάδα εργασίας αυτή δουλεύει από το Φθινόπωρο, έχει κάνει αρκετές συναντήσεις, έχει συνεργαστεί με ειδικούς γύρω από τα θέματα προβολής έτσι ώστε να καταλήξουμε στην συνεργασία με έναν εξ αυτών για το θέμα της τουριστικής προβολής του Δήμου. Εδώ να πω ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας σε κάποιες περιοχές όπως είναι η περιοχή της Γαλάζιας Λίμνης, της λίμνης του Σκρα.

 

Αυτό έχει γίνει πια το διαμάντι της Παιονίας, η Γαλάζια Λίμνη.
Πράγματι λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα σε βαθμό που δημιουργείται το αδιαχώρητο. Υπάρχει πρόβλημα με τη στάθμευση των αυτοκινήτων, μας προβληματίζει έντονα, ψάχνουμε για λύσεις και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε εκεί λύσεις γιατί καταλαβαίνετε ότι άμα έρχεται κάποιος και ταλαιπωρηθεί θα είναι κάτι αρνητικό …

 

Αντικίνητρο για να ξανάρθει.
Ακριβώς. Κοιτάξτε ο Δήμος μας έχει πολλές δυνατότητες για να αναπτυχθεί τουριστικά , αυτό το έλεγα και προεκλογικά , πιστεύω σε αυτό , πιστεύω στη τουριστική ανάπτυξη, στις δυνατότητες που έχει ο Δήμος να αναπτυχθεί σε θέματα τουρισμού. Ο τόπος εκεί πάνω ψηλά έχει πάρει ζωή .Σε αυτό συμβάλλουν πολύ και τα δύο μοναστήρια που είναι άλλοι δύο πόλοι. Υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και στα δύο μοναστήρια , όλα αυτά δηλαδή μαζί συμβάλλουν στο να υπάρχει μια μεγάλη ροή επισκεπτών στο Δήμο μας.
Από την αρχή δώσαμε βαρύτητα σε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις δηλαδή από πέρυσι από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε, καθαρίσαμε όλα τα φρεάτια , φτιάξαμε συνεργεία και σε κάθε περιοχή του Δήμου έγινε καθαρισμός φρεατίων και φάνηκε η δουλειά κύριε Παγλαρίδη . Να θυμίσω ότι στις αρχές Νοεμβρίου πέρυσι είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα σε όμορους δήμους Κουφάλια Χαλκηδόνα κλπ. Εδώ ευτυχώς πήγαν όλα καλά γιατί είχε γίνει πολύ καλή δουλειά , κάτι που κάνουμε και φέτος ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε εκ νέου τα φρεάτια. Και μια που μιλάμε για αντιπλημμυρικό να πω και αυτό ότι το μεγάλο πρόβλημα σ’ εμάς έχει παρατηρηθεί στον Άγιο Πέτρο . Φέτος είχαμε δυο πλημμύρες μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδος, εκεί είχε προγραμματιστεί μία παρέμβαση από την Περιφέρεια , είδε και το φως της δημοσιότητας αλλά υπήρχε μία βασική λεπτομέρεια , δεν είχε ολοκληρωθεί η μελέτη , υπήρχε μια δέσμευση της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής στο να βοηθήσει για την σύνταξη της μελέτης αυτής , κάτι που δεν είχε γίνει. Είχε μείνει στη μέση αυτή η υπόθεση. Συνεννοήθηκα με το μελετητικό γραφείο και έχουμε αναλάβει πλέον εμείς να ολοκληρώσουμε την μελέτη , να την παραδώσουμε πολύ σύντομα στην Περιφέρεια για να μπορέσει μέσα στην Άνοιξη να δημοπρατήσει ένα έργο 1.100.000 περίπου και θα δώσει πιστεύω την οριστική λύση στο πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στον Άγιο Πέτρο.
Και τέλος μια που μιλάμε για αντιπλημμυρικά. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο αντλιοστάσια, το αντλιοστάσιο της λίμνης Αρτζάν και Αματόβου , είναι δύο αντικριστά αντλιοστάσια τα οποία έχουν μέσα αντλίες , τέσσερα το ένα , δύο το άλλο της Αματόβου για να αδειάζουν τα κανάλια για να μην υπάρχουν πλημμύρες στα χωράφια. Το αντλιοστάσιο που είναι από την πλευρά της Αματόβου τόσα χρόνια δεν λειτουργούσαν οι αντλίες , είχε γίνει μια αίτηση από την προηγούμενη διοίκηση το 2016 για την παροχή ρεύματος , είχε μείνει έτσι δεν ξέρω για ποιο λόγο και μέσα στο Χειμώνα κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, συνδέθηκε το αντλιοστάσιο με ρεύμα με τη ΔΕΗ και πλέον λειτουργεί και αυτό. Έχει αντιπλημμυρικό χαρακτήρα και αυτό.
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης

Πολυμέσα