Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:58:21 πμ
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 21:01

Νοικοκύρεμα ή απραξία;

Η κατά πλειοψηφία έγκριση του ισολογισμού- απολογισμού έτους 2015 του Δήμου Κιλκίς έδωσε την αφορμή να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους η διοίκηση με την αντιπολίτευση.
Ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης απέδωσε στο πνεύμα νοικοκυροσύνης που διέπει την υπ’ αυτόν διοίκηση το απόθεμα άνω των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει στο 2016 ο δήμος και καταγράφεται στον ισολογισμό του 2015. Δεν είναι κακό , όπως λένε κάποιοι. Ούτε δημιουργήθηκε ξαφνικά. Το πιο εύκολο είναι να δημιουργείς ελλείμματα. Επιδεικνύουμε σεβασμό στο δημόσιο χρήμα κι έτσι θα συνεχίσουμε. Αν όλοι στην Ελλάδα είχαν τα οικονομικά αποτελέσματα του δήμου Κιλκίς, δεν θα υπήρχε κρίση!  τόνισε.


Στη συνέχεια ο ορκωτός λογιστής που διενήργησε τους ελέγχους ανέπτυξε τις επι μέρους παρατηρήσεις του, τεχνικής φύσεως, για να λάβουν το λόγο οι σύμβουλοι της μειοψηφίας.
Ο κ. Κώστας Ζώτος που εκπροσώπησε τον απόντα στην Αθήνα σε συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  Παύλο Τονικίδη, άσκησε δριμεία κριτική για την κατ’ έτος εμφάνιση στους ισολογισμούς δημοτικών επιχειρήσεων και αδρανών έργων  που προ πολλών ετών έπαυσαν να έχουν δραστηριότητα (Παπάιτσα, έργο ύδρευσης από το Μπέλλες, Πικρολίμνη κλπ)
Η κ. Ιωάννα Ρούσου χαρακτήρισε ανούσια την κατ’ έτος επανάληψη όσων αναφέρθηκαν, ενώ πολιτική κριτική άσκησε ο κ. Ιωάννης Φαχουρίδης. Δυο αναγνώσεις έχει το πλεόνασμα. Η μια αυτή που ανέπτυξε ο κ. Δήμαρχος περί καλής διαχείρισης. Η άλλη που καταθέτουμε είναι πως όταν συνεχίζεται η φορολόγηση των δημοτών και δεν γίνονται έργα είναι λογικό να υπάρχουν πλεονάσματα. Γιατί αφού έχετε χρήματα δεν είναι ο δήμος Κιλκίς ένα εργοτάξιο; Γιατί αφού έχετε αποθέματα μεγάλα δεν μειώνετε τα τέλη; Τι νόημα έχει αλλιώς το απόθεμα των 10 εκατ ευρώ; είπε μεταξύ άλλων.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς υπερασπίστηκε την πολιτική του αναφέροντας πως μόνο από είσπραξη παλιών οφειλών ο δήμος προσπορίστηκε 1,6 εκατ. ευρώ. Πληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Και τα έργα θα φανούν στην επόμενη διετία, τόνισε αφού νωρίτερα είχε καταγγείλει την κυβέρνηση διότι φρενάρει την πορεία των έργων με το νέο νόμο περί συμβάσεων – προμηθειών, όπου δεν προβλέπεται μεταβατική διάταξη για τα ήδη δρομολογημένα έργα.

 

Περί οχταμηνιτών
Επειδή η κυβέρνηση θέλει να μας φορτώσει τους οχταμηνίτες θέλω να πω ότι το κεφάλι μου το κόβω, στα δικαστήρια είμαι διατεθειμένος να πάω ή να υποστώ διοικητικές κυρώσεις, αλλά εγώ δεν θα δεχθώ την παράταση των συμβάσεών τους. Είναι 52 άτομα που δέχθηκα πέρυσι χαριστικά να διοριστούν αλλά φέτος λέω τέλος: Επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπληρώσουν 24 μήνες παρατείνοντας τις συμβάσεις τους ώστε βάσει νόμου να γίνουν αορίστου χρόνου, ανέφερε ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης για ένα θέμα που «σέρνεται» εδώ και πολλές εβδομάδες. Ο κ. Σισμανίδης κατήγγειλε τη λαϊκιστική πολιτική ορισμένων και στο Κιλκίς που επενδύουν σε ψήφους  των συμβασιούχων και ανέφερε ότι ενδεχόμενη πρόσληψη των 52 οχταμηνιτών θα σημάνει υποχρεωτικά την αύξηση των τελών κατά 25%. Καθώς η μισθοδοσία τους εντάσσεται υποχρεωτικά στα ανταποδοτικά τέλη.
Ο κ. Φαχουρίδης αφού επικαλέστηκε ότι οι ανωτέρω οχταμηνίτες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (αν απολυθούν δεν θα έχουμε ξανά ανάγκη για νέες προσλήψεις στην καθαριότητα;) ρώτησε γιατί ο δήμος δεν δέχεται την παράταση των συμβάσεών τους; Τι σας πειράζει, Αν είναι ικανοί γιατί να μην συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους που τις έχουμε ανάγκη; Επειδή δεν τους επιλέξατε εσείς; ρώτησε.
Ο κ. Σισμανίδης υπερασπίστηκε ως θέση αρχής τη θέση του: Δεν μας είπε η κυβέρνηση να συνεργαστούμε οι δήμοι για να επιλέξουμε όποιους έχουμε ανάγκη και χρειαζόμαστε, αλλά επιχειρεί να παρατείνει τις συμβάσεις όλων φορτώνοντας το κόστος στους δήμους και ουσιαστικά στους δημότες. Να μας επιτρέψει να αποφασίζουμε εμείς για εμάς.
Σε παρατήρησε του κ. Βασίλη Καραμπίδη ότι στις περιπτώσεις των ανωτέρω οχταμηνιτών δεν ισχύει ο νόμος Παυλόπουλου για μονιμοποίηση όσων συμπληρώνουν εργασία 24 μηνών, ο κ. Δήμαρχος επέμεινε ότι νομικά οι οχταμηνίτες θα πετύχουν την μονιμοποίησή τους. Γι’ αυτό το κάνει η κυβέρνηση, κατέληξε.

 

Μονάδα παραγωγής ενέργειας
με βιομάζα
Στη διαδικασία των ερωτήσεων για τη συνεδρίαση που ακολούθησε την αυτοτελή διαδικασία έγκρισης του ισολογισμού απολογισμού 2015, ένα θέμα που κι αυτό «σέρνεται» εδώ και μήνες  έδωσε την αφορμή να ανέβουν οι τόνοι και να προκληθεί φραστικό επεισόδιο μεταξύ του αντιδημάρχου Θεόδωρου Βαφειάδη με τον κ. Κώστα Ζώτο.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Τσογγίδης ανακοίνωσε ότι γνωστοποιήθηκε στο δήμο το αίτημα εταιρείας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στην περιοχή της Τερπύλλου προς τη ΔΕΗ.  Η δημοσιοποίηση  προκάλεσε την αντίδραση της κ. Ιωάννας Ρούσου. Κατήγγειλε τη διοίκηση ότι δεν ενημερώνει τους δημότες και το συμβούλιο, ο κ. Τσογγίδης επικαλέστηκε ότι το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε πριν λίγα λεπτά στο σώμα και απλώς ενημέρωσε ο ίδιος για την ύπαρξή του και στη  συνέχεια η κ. Αγγ. Αντωνιάδου και ο  κ. Ζώτος άσκησαν  σκληρή κριτική για έλλειμμα ενημέρωσης.
Ο αντιδήμαρχος Θ. Βαφειάδης ανέφερε ότι το θέμα είναι γνωστό στην κοινωνία της Τερπύλλου εδώ και δυο χρόνια, οι κάτοικοι συμφωνούν όλοι με τη δημιουργία της μονάδας και κάπου εκεί ο διάλογος «άναψε»   με φραστικούς διαξιφισμούς  των κ. Ζώτου και Βαφειάδη.
Εν τέλει, το κλίμα εκτονώθηκε και απομένει να διαφανεί αν το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε θα μεταφραστεί στη συνέχεια με  ένταξή του προς συζήτηση σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του σώματος με επισπεύδουσα είτε τη διοίκηση είτε τη μειοψηφία. Διότι το ίδιο θέμα και οι ίδιοι διαξιφισμοί σημειώθηκαν και στη συνεδρίαση του Αυγούστου χωρίς να δοθεί συνέχεια από καμιά πλευρά. Και όπως εκτίμησε  αρχικά ο δημ. σύμβουλος κ. Δημητριάδης ούτως ή άλλως το αίτημα της εταιρείας θα απορριφθεί από τη ΔΕΗ λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της.

 

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Κιλκίς για τον απολογισμό –
ισολογισμό Δήμου Κιλκίς
οικονομικού έτους 2015

Συζητάμε το σημερινό οικονομικό απολογισμό της διοίκησης για το 2015 σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για άλλη μια χρονιά ο Δήμος μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις ίδιες μνημονιακές δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας. Το θέμα που συζητούμε λοιπόν απόψε δεν είναι άσχετο με όλα όσα συμβαίνουν στην εθνική μας οικονομία. Διότι, εάν όλοι οι φορείς του δημοσίου, εάν όλα τα υπουργεία και τα νομικά τους πρόσωπα, εάν όλοι οι Ο.Τ.Α. επεδείκνυαν τα οικονομικά αποτελέσματα και τη συνετή διαχείριση του Δήμου Κιλκίς, τότε δε θα μιλούσαμε σήμερα για κρίση αλλά για μια ακμάζουσα οικονομία και για μια χώρα όπου θα ευημερούσαν και οι άνθρωποι και οι αριθμοί.
Με πλεόνασμα ύψους 10εκατομμυρίων και πλέον ευρώ, με δεκάδες δρομολογημένα έργα, με διασφαλισμένη απορροφητικότητα των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάποιοι προσπάθησαν, και προσπαθούν ακόμη και σήμερα να μας πείσουν ότι η συνετή διαχείριση, το νοικοκύρεμα, το αποθεματικό είναι κακό πράγμα. Κάποιοι μας λένε ότι ''το χρήμα πρέπει να κινείται''. Κάποιοι εμμένουν στη λογική του ''δώστα όλα''. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει γιατί φτάσαμε ως χώρα στο χείλος του γκρεμού. Δε διδάχθηκαν τίποτα από αυτά που περνά ο ελληνικός λαός εδώ και επτά χρόνια.
Το πιο εύκολο είναι να γκρεμίσεις. Το δύσκολο είναι να χτίσεις. Και το πλεόνασμα που φτιάξαμε δε δημιουργήθηκε ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα μιας συνετής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης.
Ο Δήμος Κιλκίς παρουσιάζει πλεόνασμα της τάξης του 1,3 εκατ ευρώ, η καθαρή του περιουσία σημειώνει αξιοπρόσεκτη άνοδο, οι συνολικές υποχρεώσεις μας έχουν μειωθεί κατά μισό εκατ ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά ενώ το κεφάλαιο κίνησης του Δήμου Κιλκίς, που αποτελεί κρίσιμο δείκτη για την πιστοληπτική ικανότητά του, κρίνεται ικανοποιητικό.
Αυτό που θέλω να τονίσω επίσης και πρέπει να γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, είναι ότι η έγκριση του οικονομικού απολογισμού, δεν αφορά και ούτε ασχολείται καθόλου με την αξιολόγηση της λειτουργίας και την πολιτική των δράσεων του Δήμου και της διοίκησής του γενικότερα. Η έγκριση του οικονομικού απολογισμού έχει να κάνει ξεκάθαρα με τον έλεγχο της νομιμότητας της κάθε δαπάνης και του κάθε εσόδου αντίστοιχα, και γενικότερα με την οικονομική θέση του Δήμου.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου, θέλω ως Δήμαρχος Κιλκίς να διαβεβαιώσω τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και τους δημότες του Δήμου μας ότι παρά τη νέα συρρίκνωση των εσόδων του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2016, λόγω της νέας μείωσης των κατανομών από την κεντρική Διοίκηση, η οικονομική διαχείριση του Δήμου θα συνεχίσει να γίνεται με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, με το βλέμμα στραμμένο στην επιζητούμενη ανάπτυξη αλλά και με την αναγκαία προνοητικότητα για το μέλλον του Δήμου και των δημοτών μας.