Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 3:25:01 μμ
Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 20:59

Ο Δημ. Κυριακίδης στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Άδικα και ακραία τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία στο δήμο Κιλκίς

Συνέντευξη στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ και στον Θεοφύλακτο Παγλαρίδη.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς έκλεισε δεκατρείς μήνες αφ’ όταν ανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου Κιλκίς. Είναι μια καλή ευκαιρία, λοιπόν να τον ρωτήσουμε τι έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, ποιες είναι οι προτεραιότητές του.
Ήταν μια περίοδος δύσκολη καθώς μεσολάβησε η πανδημία του κορονοϊού το Φεβρουάριο. Περάσαμε το πρώτο κύμα και οδεύουμε ολοταχώς προς το δεύτερο. Από τα κρούσματα που παρουσιάζονται καθημερινά, φαίνεται ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα από την πρώτη φάση.

 

...εδώ στο Κιλκίς δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα και μάλιστα πρόσφατα στείλατε μια επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και του είπατε μέσες – άκρες κρούσματα δεν υπάρχουν στο βαθμό που να δικαιολογούν τα έκτακτα μέτρα
Η άποψη αυτή εκφράζει το σύνολο των συνδημοτών, ότι ήταν μια άδικη απόφαση για το Δήμο Κιλκίς η υπαγωγή στο καθεστώς των ειδικών περιοριστικών μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου.. Και ως αφορμή για την επιβολή τους ήταν τα πολλά κρούσματα που είχαν παρουσιαστεί – για την περίπτωση του Κιλκίς τουλάχιστον – στη Δημοτική Ενότητα Γουμένισσας λόγω του εντοπισμού πολλών κρουσμάτων στο εργοστάσιο των Γιαννιτσών. Η απόφαση ήταν άδικη για λόγους γεωγραφικούς αλλά και για λόγους περιεχομένου της καραντίνας. Επειδή το συμβάν των κρουσμάτων εκδηλώθηκε στη Δ. Ε. Γουμένισσας και περιορίστηκε εκεί και επειδή τα αποτελέσματα των επόμενων ελέγχων βρέθηκαν αρνητικά στα 122 δείγματα που ελήφθησαν αλλά και από τη μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων, νομίζω ότι θα μπορούσε να αποφασιστεί μια επιλεγμένη τοπική καραντίνα, αν όχι στη Δ.Ε. Γουμένισσας, στο Δήμο Παιονίας αποκλειστικά. Όπως για παράδειγμα στον Εχίνο της Ξάνθης, αλλά και στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων όπου επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στους Δήμους Πάρου και Μυκόνου όχι όμως στη Νάξο.
Είναι προβληματικό το περιεχόμενο της καραντίνας. Το να κλείνουν τα μαγαζιά από τις 12 έως τις 7, το να αναστέλλεται η λειτουργία της λαϊκής αγοράς, το να χρησιμοποιούν όλοι μάσκες και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κάποια διάκριση, θεωρώ ότι είναι ακραία μέτρα. Στα Τρίκαλα, ακόμη – ακόμη και στην Αττική όπου επιβλήθηκε πριν λίγες μέρες καραντίνα η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι περιοριστική, εφαρμόζεται δηλ. σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Εδώ στο Κιλκίς, με το που βγαίνει κάποιος έξω από το σπίτι του θα πρέπει να φοράει μάσκα. Το ίδιο και μέχρι να πάει σε ένα κατάστημα για να πιεί ένα καφέ και εκεί πρέπει να τη βγάλει διότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της. Θα μπορούσε, συνεπώς, ότι έγινε σε άλλες περιοχές, να εφαρμοστεί και στο Κιλκίς και το περιεχόμενο της καραντίνας να είναι πιο ήπιο και ανάλογα με τα κρούσματα τα οποία θα ακολουθήσουν. Στην πορεία των μέτρων, από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, δεκατέσσερις μέρες τώρα, εμφανίστηκαν 4 κρούσματα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς,. Άσκησα παρέμβαση με επιστολή μου στον κ. Χαρδαλιά μετά από ένα οκταήμερο, εκτιμώντας ότι ήταν ικανό για να δώσει την αφορμή στον κ. Υπουργό να αναστείλει κάποια από τα μέτρα, όπως και έγινε με τις λαϊκές αγορές. Πράγματι έγινε δεκτή η παρέμβασή μου με την έννοια ότι η αρμόδια Αντιδημαρχία, μετά από αίτημα των μικροπωλητών και των παραγωγών λαϊκών αγορών συνεδρίασε και εισηγήθηκε την άρση της αναστολής του μέτρου σε ότι αφορά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Η πρόταση της Αντιδημαρχίας μάλιστα ήταν να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά με δημότες – εκθέτες και εάν δεν περάσει αυτό, να λειτουργήσει η λαϊκή με το 50% των εκθετών όπως και έγινε.

 

Οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους…ο χώρος των σχολείων είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος λόγω των κινδύνων που υπάρχουν για τη μετάδοση του ιού. Ως Δήμος αισθάνεστε ότι πράξατε ό,τι και όσα έπρεπε για να προστατεύσετε τη ‘’μαθητική νεολαία’’;
Η αρμοδιότητα και η υποχρέωση του Δήμου αναφορικά με τα σχολεία εξαντλείται καθαρά στη λειτουργία τους. Ο Δήμος οφείλει και εν μέσω της πανδημίας να προμηθεύει όλα τα σχολεία με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (είδη καθαριότητας, αντισηπτικά, μάσκες). Ολοκλήρωσε το διαγωνισμό προκειμένου τα σχολεία να έχουν σχολικές καθαρίστριες και πιστεύω ότι ο Δήμος Κιλκίς ήταν από τους πρώτους Δήμου που έκανε το διαγωνισμό και μια εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων οι σχολικές καθαρίστριες έπιασαν σκούπα και φαράσι – που λέει ο λόγος – και καθάρισαν όλα τα σχολικά συγκροτήματα. 63 σχολικές καθαρίστριες, 28 πλήρους και 35 μερικής απασχόλησης τοποθετήθηκαν σε όλα τα σχολεία στην ώρα τους. Έχουν γίνει απολυμάνσεις και επαναλήφθηκαν και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μυοκτονίες. Ακόμη – ακόμη και οι μάσκες που ήταν υποχρέωση της ΚΕΔΕ τη φέραμε εις πέρας εμείς ως διαδικασία, με την έννοια ότι δύο ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, ήρθε το υλικό, το κατανείμαμε και το δώσαμε στα σχολεία.

 

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των μαθητών και τις καταλήψεις των σχολείων;
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις πιστεύω ότι οι μαθητές έχουν αυτή τη νεανικότητα, την ορμή και θέλουν να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αγανάκτηση ή τη διαμαρτυρία τους. Και ένας από τους τρόπους είναι η κατάληψη που ως φαινόμενο δεν είναι ξαφνικό, δεν έγινε τώρα τελευταία. Θυμάμαι και εγώ το 1991 όντας μαθητής α’ γυμνασίου είχαμε κάνει δύο μήνες αποχή. Βέβαια το θέμα εδώ είναι ότι η αποχή, η κατάληψη των μαθητών αυτή τη στιγμή δεν σχετίζεται με λειτουργικά ζητήματα. Συνδέεται με θέματα εκπαιδευτικά και εφαρμογής του Νόμου. Και επειδή και εγώ δέχθηκα αντιπροσωπείες μαθητών και μίλησα μαζί τους, διαπίστωσα ότι τα παιδιά είναι ώριμα Διεκδικούν το δίκιο τους, έχουν επιχειρήματα, πολλές φορές όμως δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το επιχείρημά σου χάνει την αξία του αν γίνεται με λάθος τρόπο. Πιστεύω ότι οι καταλήψεις είναι το έσχατο μέτρο. Με το διάλογο, με τη συνεννόηση, με τη συζήτηση με τους καθηγητές μπορούν πολλά από αυτά να λυθούν. Ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση με την εσωτερική εκπαιδευτική λειτουργία ούτε δηλ. για τη χρήση της μάσκας, ούτε για το πόσα παιδιά είναι σε μια τάξη, ούτε για το πως πρέπει να γίνονται τα διαλείμματα και τι χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχουν. Επειδή όμως τα παιδιά στην πρώτη φάση του κορονοϊού και μιλώ για τον Ιούνιο, ξεκίνησαν να πηγαίνουν σχολείο με την επανέναρξη και μετά από την εξ αποστάσεως διδασκαλία, εφήρμοσαν κάποιους συγκεκριμένους όρους. Δηλ. να κάθονται 15 παιδιά στην τάξη, το κάθε παιδί να κάθεται μόνο του στο θρανίο και να κρατάει τις αποστάσεις, μη φορώντας μάσκα τότε. Αυτό το γεγονός δημιούργησε την εντύπωση, πολύ δικαιολογημένα, ότι μπορούσε και έπρεπε να συνεχιστεί η καινούρια χρονιά πάνω σ’ αυτό το μοτίβο, το οποίο ήταν και επιτυχημένο. Για διάφορους λόγους, οι οποίοι δεν σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση, καθαρά με το Υπουργείο Παιδείας και με τους ειδικούς που έχουν βγάλει τα πρωτόκολλα και τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, θεώρησαν ότι μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια άλλη κατάσταση, σε μια περίοδο που είναι δυσκολότερη από την προγενέστερη. Εκεί,λοιπόν, εγώ δίνω δίκιο στα παιδιά. Παρόλα αυτά όμως σας είπα ότι δεν είμαι υπέρ των καταλήψεων. Είμαι υπέρ του διαλόγου, υπέρ των άλλων τρόπων συζήτησης και συνεννόησης, όπως επίσης είμαι και ενάντια σε ορισμένους οι οποίοι δεν εφαρμόζουν το Νόμο. Και επειδή το Κιλκίς είναι σε μία περίοδο περιοριστικών μέτρων και απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, φρονώ ότι δεν έπρεπε να γίνουν αυτές οι διαδηλώσεις με την έννοια ότι η δημόσια υγεία κινδυνεύει. Δε θεωρώ, επίσης, σωστά τα συνθήματα που ακούστηκαν από μερίδα μαθητών τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πλειονότητα της μαθητιώσας νεολαίας. Συζήτησα με τους μαθητές, έχω κι εγώ παιδί στο Γυμνάσιο. Είναι ώριμα τα παιδιά και ξέρουν πραγματικά να διεκδικούν το δίκιο τους.

 

Προσφυγικό. Πως το αντιμετωπίσατε στο Δήμο Κιλκίς;
Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο εκτός από εθνικό είναι και παγκόσμιο. Αυτά βέβαια που ζήσαμε την προηγούμενη πενταετία, το 2015, το 2016, το 2017- 2018, δε μπορώ να πω ότι υφίστανται και σήμερα. Υπάρχουν όμως σε κάποιο βαθμό ο οποίος στην περιοχή, στην πόλη του Κιλκίς είναι ελεγχόμενος. Στην περιοχή όμως των Μουριών υπήρχε το ιδιαίτερο πρόβλημα της πληθυσμιακής δυσαναλογίας. Στην πόλη του Κιλκίς διαμένουν 350 μετανάστες σε διαμερίσματα και είναι πιο ελεγχόμενη και πιο αποτυπωμένη ξεκάθαρα η κατάσταση. Τα παιδιά τους πηγαίνουν σε σχολεία η παρουσία όμως των μεταναστών δεν είναι μόνιμη αλλά προσωρινή. Τα ιδιαίτερα προβλήματα τα αντιμετώπισε η περιοχή των Μουριών. Στην εκεί εγκατάστασή τους πέρσι παρατηρήθηκαν παραβατικές συμπεριφορές και μια προβληματική στάση των διαμενόντων, οι οποίοι δεν έδειξαν ότι είναι φιλοξενούμενοι. Ήρθαν να καταλύσουν την περιοχή, να εγκληματήσουν εναντίον της περιουσίας των ντόπιων κατοίκων... Αποχώρησαν, δυστυχώς, όμως αρχές Μαϊου με μια ξαφνική απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης, του κ. Μηταράκη ήρθε και εγκαταστάθηκε πάλι στην ξενοδοχειακή μονάδα ‘’Δήμητρα’’ ένας πληθυσμός περί τους 300 μετανάστες. Οι οποίοι βέβαια, λέχθηκε, και πραγματικά πήγα και τους είδα, ήταν άτομα μεγάλης ηλικίας, κυρίως οικογένειες. Η παρουσία αυτή των συγκεκριμένων μεταναστών δε δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, η αλήθεια είναι αυτή. Βέβαια, επειδή η παρουσία τους εκεί ήταν προσωρινή και κατά τα λεγόμενα του κ. Μηταράκη θα είναι και μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, ήθελα να δω αν αυτή η πολιτική πράξη, αν ο λόγος του έχει και αντίκτυπο, αν έχει και αποτέλεσμα.
Κατά την επίσκεψη του κ. Μηταράκη στο ν. Κιλκίς ανακοινώθηκε ότι θα γίνει η μετεγκατάσταση και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα κλείσει το ξενοδοχείο. Μεσολάβησαν σ’ αυτές τις τρεις εβδομάδες τα γεγονότα στη Μόρια, οι πυρκαγιές στο εκεί καταυλισμό, κάτι το οποίο μας ανησύχησε γιατί σκεφτήκαμε μήπως η κατάσταση εκεί επηρεάσει και την κατάσταση στον τόπο μας. Παρόλα αυτά χθες (σ.σ. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου) ήδη αποχώρησαν 50 μετανάστες από το ξενοδοχείο και πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη του μήνα – αρχές Οκτωβρίου θα έχουν φύγει όλοι από τις Μουριές και το ξενοδοχείο δε θα λειτουργεί πλέον για τη διαμονή μεταναστών, σύμφωνα με τα λεγόμενα και πάλι του κ. Υπουργού.

Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση

Πολυμέσα