Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 6:11:44 μμ
Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016 21:52

Πανέτοιμοι οι δάσκαλοι - Μπάχαλο με τα εμβόλια!

Με μικροεντάσεις και ενστάσεις πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των συλλόγων γονέων στο Πολύκαστρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων σε πρωινά και απογευματινά τμήματα στην Αξιούπολη και το Πολύκαστρο.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη, προκειμένου, όπως είπε, να ενημερωθεί και ο ίδιος, μιας και η αυτοδιοίκηση είναι η τελευταία που ενημερώνεται για το προσφυγικό, παρά το γεγονός πως έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος κι έχει επιδείξει μέγιστη ευαισθησία και αλληλεγγύη μαζί με τις τοπικές κοινωνίες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας, με τους πρώτους να αποδεικνύουν πως είναι πανέτοιμοι να σηκώσουν το βάρος της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, αλλά με τους δεύτερους να εντείνουν τις αμφιβολίες και τις ενστάσεις των γονέων, αφού αποδείχτηκε πως τα έχουν κάνουν …μπάχαλο με τους εμβολιασμούς των προσφυγόπουλων. Κι όλα αυτά όταν οι ενστάσεις και διαμαρτυρίες των γονέων εστιάζονταν ακριβώς στο θέμα της δημόσιας υγείας!

 

Τα εκπαιδευτικά
Η ενημέρωση των γονέων έγινε από το διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Κιλκίς, Άρη Παπαδόπουλο και όπως αποδείχθηκε στον τομέα αυτό ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Στην αίθουσα βρίσκονταν και οι προσφάτως οριζόμενοι συντονιστές εκπαίδευσης των Κέντρων Φιλοξενίας του Χέρσου και της Νέας Καβάλας, οι οποίοι και άρχισαν την καταγραφή των προσφυγόπουλων.
«Βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο ζήτημα και για όλους μας υπάρχουν ερωτήματα και αγωνίες, αλλά με συνεργασία θα πετύχουμε το καλύτερο για κάθε μαθητή», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Για τις οικογένειες των προσφύγων που διαμένουν σε πόλεις και χωριά η εγγραφή των παιδιών τους στα πρωινά τμήματα των σχολείων είναι αυτονόητη και προβλέπεται από το νόμο. Ετσι, θα δημιουργηθούν σε πρώτη φάση δυο πρωινά τμήματα, στην Αξιούπολη με 10 προσφυγόπουλα και στο 6ο Δημοτικό Κιλκίς με 9 παιδιά. Ηδη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και η πρόσληψη δυο δασκάλων για τα τμήματα αυτά.
Στη Γουμένισσα δεν μπόρεσε να στηθεί τμήμα αφού γράφτηκαν 5 παιδιά, ενώ ο ελάχιστος αριθμός είναι εννέα. Σε δεύτερη φάση μπορεί να λειτουργήσουν πρωινά τμήματα σε Γουμένισσα και Πολύκαστρο.
Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στα δυο Κέντρα (Χέρσου και Ν. Καβάλας) είναι πιο σύνθετη και δύσκολη, αφού ο νομός Κιλκίς αναλογικά φιλοξενεί πανελλαδικά τα περισσότερα προσφυγόπουλα. Υπολογίζεται πως στα δυο Κέντρα υπάρχουν 400-450 παιδιά-μαθητές. Τα Νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν μέσα στα δυο Κέντρα, ενώ Δημοτικά θα λειτουργήσουν σε απογευματινό κύκλο (2μ.μ. έως 6μ.μ.) σε σχολικές μονάδες της περιοχής που είναι σε λειτουργία.
«Παιδαγωγικά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οτιδήποτε και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η συντονίστρια εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κα Παπαδοπούλου, η οποία σημείωσε πως το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφύγων χρηματοδοτείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το Ταμείο Ασύλου. Ανέφερε πως για την επόμενη χρονιά όσα προσφυγόπουλα παραμείνουν στη χώρα μας θα ενταχθούν στην πρωινή ζώνη των σχολείων της γειτονιάς τους, όπως όλα τα παιδιά της χώρας.
«Τα παιδιά, τόνισε, δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον ούτε για το χρώμα, ούτε για τη θρησκεία. Τα παιδιά όλου του κόσμου δεν έχουν να επιλύσουν καμία διαφορά».
Στην πρόταση των γονέων τα απογευματινά τμήματα να λειτουργήσουν για φέτος και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε κλειστά σχολεία των χωριών, η κα Παπαδοπούλου απάντησε πως αυτό θα σήμαινε γκετοποίηση. Παράλληλα, ανέφερε πως θα δοθεί πρόσθετος εξοπλισμός στα σχολεία που θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα και από αυτό θα ωφεληθούν και τα ελληνόπουλα, κάτι που προκάλεσε την έκρηξη των γονέων.
Για τα εκπαιδευτικά θέματα μίλησε και ο σχολικός σύμβουλος της Παιονίας, Γιάννης Τρικαλιώτης, αναλύοντας το τι σημαίνει η ατομική παράλληλη στήριξη σε μαθητές και τι ενισχυτική διδασκαλία σε ομάδες μαθητών.

 

Μπάχαλο με τους εμβολιασμούς!
Είναι ακατανόητο, αλλά υποτίθεται πως η συνάντηση έγινε γιατί οι μεγαλύτερες ενστάσεις των γονιών ήταν για τα θέματα της δημόσιας υγείας και ήταν ακριβώς που στο θέμα αυτό η ενημέρωση είχε τραγικό αποτέλεσμα, εντείνοντας έτσι περισσότερο τις ανησυχίες των γονιών.
Στη συνάντηση προσκλήθηκε και συμμετείχε η γιατρός του Κ.Υ. Πολυκάστρου, Εφη Μπουτμπάρα, η οποία ξεκαθάρισε πως βρίσκονταν εκεί ως άτομο και όχι ως εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας, το οποίο δεν έχει καμία ενημέρωση και αρμοδιότητα για την όλη κατάσταση, σημειώνοντας επί της ουσίας πως ουσιαστικά κινδυνεύουν τα ανεμβολίαστα παιδιά και όχι τα εμβολιασμένα, ενώ ανέφερε πως ο πρώτος εμβολιασμός έγινε μέσα στον Ιούλιο.
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αλέξης Μπένος, ανέλαβε να ενημερώσει τους γονείς για τα θέματα δημόσιας υγείας και κυρίως τους εμβολιασμούς των προσφυγόπουλων. Επανέλαβε πως τα παιδιά που κινδυνεύουν είναι τα προσφυγόπουλα, αν δεν είναι εμβολιασμένα, ωστόσο, σημείωσε πως τα προσφυγόπουλα στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη είναι τα πιο επαρκέστατα εμβολιασμένα. «Είχαμε εμβολιάσει τα προσφυγόπουλα στην Ειδομένη και μετά στα Κέντρα Φιλοξενίας Κιλκίς και Θεσσαλονίκης –αρχικά- και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εδώ και μήνες. Τον εμβολιασμό τον είχαν αναλάβει οι Μ.Κ.Ο.», τόνισε.
Στο σημείο αυτό προκλήθηκε μεγάλη ένταση με τους συγκεντρωμένους να δηλώνουν πως δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις Μ.Κ.Ο., στη γνώση και στη δουλειά που κάνουν, γιατί γνώρισαν από πρώτο χέρι το τι έγινε με τις Μ.Κ.Ο. στην Ειδομένη και το ποιοι εργάζονταν γι’ αυτές.
Ο κ. Μπένος ανέφερε πως το κράτος ανέθεσε τους εμβολιασμούς σε δυο έμπειρες Μ.Κ.Ο., τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους Γιατρούς του Κόσμου και όχι σε τυχαίες οργανώσεις, με το συντονισμό να τον έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ωστόσο, αποδεικνύεται πως τα πράγματα δυστυχώς δεν έγιναν έτσι ακριβώς. Λίγο αργότερα ζήτησε το λόγο ο Πολιτικός προϊστάμενος των δυο Κέντρων Προσφύγων, ο εκδότης Γιώργος Περπερίδης, ο οποίος τόνισε πως έχει γίνει το πρώτο εμβόλιο στα μέσα Αυγούστου και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.
Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και δικαιολογημένες, αφού αποδεικνύονταν πως όσα διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν ίσχυαν.
Μάλιστα, επισημαίνουμε και κάτι ακόμη. Ο εμβολιασμός που έγινε τον Αύγουστο δεν πραγματοποιήθηκε από τις δυο Μ.Κ.Ο. που ανέφερε ο κ. Μπένος. Η ΠΡΩΙΝΗ καταγράφει το τι ακριβώς έγινε με τους εμβολιασμούς.
Το υπουργείο Υγείας διέθεσε 1600 εμβόλια από το τριπλό (για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά). Τα εμβόλια παρελήφθησαν από τον διευθυντή του Κ.Υ. Πολυκάστρου και επιχειρησιακού διευθυντή της 4ης ΥΠΕ, γιατρό Γιώργο Περπερίδη στις 20 Ιουλίου και αποθηκεύτικαν: 800 στο ΑΧΕΠΑ, 300 στο νοσοκομείο Γουμένισσας, 300 στο Κ.Υ. Πολυκάστρου και 200 στο νοσοκομείο Κιλκίς. Στις 28 Ιουλίου έγιναν 385 εμβολιασμοί   παιδιών στο Κέντρο του Χέρσου και 653 στη Νέα Καβάλα. Οι εμβολιασμοί έγιναν το τριήμερο 28, 29 και 30 Ιουλίου από δυο κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού Φιλανδίας, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του Ερυθρού Σταυρού Ελλάδας και του διευθυντή του Κ.Υ. Πολυκάστρου. Οι εφημερίδες μας είχαν δημοσιεύσει και σχετικές φωτογραφίες τους από την ημέρα εμβολιασμού! Η δεύτερη δόση του εμβολιασμού αναμένεται να γίνει εντός του Οκτωβρίου. Στο νοσοκομείο Γουμένισσας και στο Κ.Υ. Πολυκάστρου φυλάσσονται σήμερα 596 εμβόλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το υπουργείο Υγείας προτίθεται να διαθέσει και εμβόλια για την ανεμοβλογιά και τον πνευμονιόκοκο. Γιατί οι “αρμόδιοι” αποδείχθηκαν τόσο ανενημέρωτοι και πρόχειροι, εντίνοντας με τη στάση τους τις αμφιβολίες και τις φοβίες των γονιών για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα πράγματα;
Για τα ζητήματα δημόσιας υγείας μίλησε ο παιδίατρος του Πολυκάστρου για γονιός Νίκος Θεοδωρόπουλος, επισημαίνοντας πως δεν έχει εμπιστοσύνη στις Μ.Κ.Ο., πως γνωρίζει ότι οι εμβολιασμοί δεν έχουν ολοκληρωθεί και πως αυτό απαιτεί χρόνο. Ανέφερε πως 8 στρατιώτες από το Κέντρο της Ν. Καβάλας νοσηλεύονται με φυματίωση στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Ζήτησε για τον πρώτο χρόνο η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων να γίνει σε κλειστά σχολεία της περιοχής για τη δική τους καλύτερη υγεία και προστασία. Προέχει, είπε, στα παιδιά αυτά να προσφέρουμε οικία, καθαρό νερό και διατροφή από το κράτος και όχι από τις Μ.Κ.Ο.
Ηταν πολλοί οι γονείς που μίλησαν στη συνάντηση, θέτοντας τις αγωνίες τους για το τι και πως θα γίνει, άλλες φορές με ένταση και άλλες με ήπιους τόνους, επιμένοντας περισσότερο στην αξιοποίηση των κλειστών σχολείων, κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό.
Πάντως, την ένταση την απορρόφησαν οι πολλές παρεμβάσεις και εκκλήσεις του δημάρχου Παιονίας για ήρεμο διάλογο. Τίποτα όμως δεν δείχνει πως όλα θα κυλήσουν ομαλά μέχρι το τέλος, παρά την εξαιρετική δουλειά και ευαισθησία που επιδεικνύει η εκπαιδευτική κοινότητα.