Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 11:13:24 πμ
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 21:40

Σιωνίδης: Φράγματα, δρόμοι και σχολεία στην ατζέντα μας

Τρίτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης του Κώστα Σιωνίδη. Τι να περιμενει ο δημότης στα χρόνια που έρχονται. Πως θα αναστηθεί η γεωργία..

Συνέντευξη στον Θεοφύλακτο Παγλαρίδη.

 

Η Παιονία είχε δυναμικές καλλιέργειες. Τα τελευταία εικοσιπέντε, τριάντα χρόνια μία μία αυτές οι καλλιέργειες υποχώρησαν. Αναδείχτηκε το κάστανο μόνο, η αμπελουργία υπήρχε πάντα.. ο Δήμος Παιονίας για να αναστηθεί παραγωγικά ο τόπος τι μπορεί να κάνει έτσι ώστε να δούμε χωριά της Παιονίας που τώρα πια καλλιεργούν σιτάρια, να επανέλθουν στο παραγωγικό δρόμο;
Μία παρέμβαση είναι να συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής. Η άντληση των υδάτων κοστίζει πολύ διότι χρειάζεται ενέργεια, ρεύμα σε άλλες περιπτώσεις πετρέλαιο...από τις πρώτες κιόλας μέρες συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου 2019 είχα επισκεφτεί τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Σκρέκα συνοδευόμενος από τον βουλευτή μας και Υφυπουργό τον κύριο Γεωργαντά, από τον οποίο ζήτησα να βοηθήσει στην κατασκευή ενός μεγάλου αρδευτικού έργου

 

Μιλάμε για το Σελεμλή
Ακριβώς, ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να είναι και θα είναι από ότι φαίνεται το φράγμα του Σελεμλή , το οποίο από κάτω έχει ένα κάμπο , μια πεδιάδα πάνω από τριάντα χιλιάδες στρέμματα ..

 

Αυτή η γνωστή που λέμε Αρτζάν Αματόβου
Ακριβώς, θα δώσει λύση στην άρδευση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων με φυσική ροή. Με βάση την υψομετρική διαφορά. Παράλληλα στο ίδιο πνεύμα του ζήτησα να δούμε και ένα παρόμοιο έργο στην περιοχή της Γουμένισσας για την άρδευση..

 

Το φράγμα της Γουμένισσας..
Ακριβώς, όπως αργότερα θα δούμε και στα Λιβάδια κάτι παρόμοιο, για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε τους παραγωγούς και να στραφούν σε δυναμικές καλλιέργειες , οι οποίες θέλουνε αρκετό νερό αλλά παράλληλα να συμβάλλουμε στην μείωση του κόστους.

 

Υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις του Δήμου οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγική αναγέννηση της Παιονίας;
Μία άλλη συμβολή, όπως και για αυτή είχα δεσμευτεί προεκλογικά, είναι η ενημέρωση των παραγωγών γύρω από τις καλλιέργειες, ενημέρωση εννοώ από ειδικούς , από γεωπόνους, από άλλους επιστήμονες. Είχαμε σχεδιάσει τέτοιου είδους ενημερωτικές ημερίδες, δυστυχώς όμως από τα μέσα Μαρτίου και μετά , είμαστε σε συνθήκες πανδημίας και δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε αυτό το σχεδιασμό. Παραμένει όμως στα σχέδιά μας, μόλις αλλάξουν οι συνθήκες με την πανδημία θα ξεκινήσουμε την οργάνωση τέτοιων ημερίδων. Τέλος η σημαντική μας συμβολή είναι η αγροτική οδοποιία. Εκεί ξεκινήσαμε κυριολεκτικά από τις πρώτες μέρες, πρώτα από τα καστανοχώρια διότι ξεκινήσαμε Σεπτέμβριο, από τα τέλη Σεπτεμβρίου όπως ξέρετε ξεκινάει η συγκομιδή του κάστανου, ξεκινήσαμε δηλαδή την αγροτική οδοποιία από τον ορεινό όγκο του Πάικου, στη συνέχεια κατεβήκαμε στα χαμηλότερα μέρη για την σπορά και την Άνοιξη συνεχίσαμε το έργο της οδοποιίας. Έχουμε περάσει από όλα τα χωριά , έχουμε κάνει σημαντική δουλειά σε κάποια σημεία που χρειαζόταν, έγινε και επίστρωση αδρανών υλικών για καλύτερο αποτέλεσμα και νομίζω ότι το κομμάτι της αγροτικής οδοποιίας πηγαίνει πάρα πολύ καλά και θα συνεχίσουμε να το βελτιώνουμε.

 

Είναι κρίσιμο για κάποιους που σχεδιάζουν μορφές αγροτικής ανάπτυξης το ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει κόσμος, έχει μείνει στην Παιονία κόσμος έτσι ώστε αν βελτιωθούν αυτές οι συνθήκες , αν μειωθεί το κόστος της άρδευσης, ώστε να είναι ελκυστική πια μια καλλιέργεια, υπάρχει έτοιμο δυναμικό να ξαναμπεί στα χωράφια ή να μπει για πρώτη φορά στα χωράφια;
Ακόμα υπάρχει και επιπρόσθετα να πω ότι υπάρχουν νέα παιδιά που ψάχνουν την ευκαιρία να φύγουν από τις πόλεις. Αυτό το είδαμε και επάνω και με τα κάστανα. Έχω ακούσει περιπτώσεις νέων παιδιών που άφησαν την πόλη και έχουν στραφεί με την καστανοκαλλιέργεια..

 

Είναι μια μορφή πλούτου για την περιοχή....όπως και το αμπέλι στην περιοχή της Γουμένισσας.
Μια που αναφερθήκατε στη Γουμένισσα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου να προβάλλει και τουριστικά την περιοχή αλλά και τα προϊόντα του Δήμου, πέρυσι το Φθινόπωρο συμμετείχαμε στην Φιλοξένια Θεσσαλονίκης, μέσα από την οποία μεταξύ της προβολής που έγινε για τις περιοχές του Δήμου , είχαμε μια γκάμα κρασιών της Γουμένισσας ... υπήρχαν και κρασιά από την Αξιούπολη, κάναμε μια γενικότερη προβολή των κρασιών της Παιονίας.

 

Ξεκινήσαμε την κουβέντα, πέρα από το προσφυγικό, ζητώντας σας να απολογηθείτε μπροστά σε ένα Δημότη σας , για το έργο των δεκατριών μηνών της δημαρχιακής σας θητείας. Έχετε ξανά αυτόν τον δημότη μπροστά σας και σας ρωτάει: και από αύριο τι να περιμένω εγώ από τον Κώστα Σιωνίδη και από την Δημοτική μου Αρχή, τι προγραμματίζετε, τι είναι αυτό, το οποίο μπορείτε να δεσμευτείτε στο δημότη σας ότι θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες σας;
Έχει ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ....συνέχεια του Φιλόδημου. Ήδη έχουν βγει αρκετές προσκλήσεις, πιστεύω ότι αναμένονται μία δύο ακόμα. Εμείς από την πρώτη στιγμή που έγινε η παρουσίαση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης από τον υπουργό τον κ.Θεοδωρικάκο, την οποία παρακολούθησα εγώ μαζί με τον προϊστάμενο του προγραμματισμού του Δήμου. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία προτάσεων σε κάθε πρόσκληση σχεδόν, μπορώ να σας αναφέρω ενδεικτικά κάποιες απ’ αυτές. Ξεκινώντας από κτιριακές εγκαταστάσεις, στη Γουμένισσα υπάρχει το Διδακτήριο το παλιό αυτό ιστορικό κτήριο. Εκεί θέλουμε να εντάξουμε τη μελέτη, είχε γίνει ένα ξεκίνημα από μία ομάδα του πανεπιστημίου, έγινε το αρχικό κομμάτι της μελέτης αλλά υπολείπονται κι άλλα. Υπάρχει ηλεκτρομηχανολογική, υπάρχει στατική...

 

Για να έχει ποια χρήση αυτό το κτήριο;
Αυτό είναι ένα εμβληματικό κτήριο, ιστορικό να διατηρηθεί. Ενδεχόμενος εκεί θα είναι αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, θα μπορείς εκεί να υποδεχτείς κάποιους καλεσμένους, να κάνεις κάποιες συναντήσεις. Πάντως είναι ένα κτήριο που πρέπει να διατηρηθεί....τις χρήσεις θα τις δούμε στην πορεία. Στον Ευρωπό υπάρχει το συνεδριακό κέντρο, ένα έργο που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, το οποίο είναι ημιτελές, θα προσπαθήσουμε κι αυτό να το ολοκληρώσουμε. Επίσης θα υποβάλλουμε πρόταση για την αγροτική οδοποιία Γουμένισσας- Ευρωπού, ένα έργο που το ζητούν οι κάτοικοί από πολύ παλιά.
Η Γουμένισσα έχει ανάγκη από έναν περιφερειακό δρόμο, έχουμε βάλει στο πρόγραμμα τη διάνοιξη αυτού το περιφερειακού δρόμου. Έχουμε κάνει πρόταση να ενταχτούμε στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, μέχρι στιγμής μόνο η Γουμένισσα είχε κάτι τέτοιο, τώρα έχουμε κάνει και για τις υπό λοιπες περιοχές αίτημα, περιμένουμε να ενταχτούμε σταδιακά. Θα μπαίνει κάθε ενότητα ξεχωριστά, έτσι θα δοθεί μία λύση σε προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή, όσον αφορά τις χρήσεις γης, θα ξεκαθαρίσουν όλα αυτά τα προβλήματα.
Η ΔΕΥΑ με τη σειρά της, για τον Αντώνη Τρίτσης, ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για αντικατάσταση δικτιού ύδρευσης όπου έχει μείνει ακόμα αμίαντος. Επίσης πάλι η ΔΕΥΑ ετοιμάζει μία πρόταση για τα τηλεματικά ρολόγια, τα έξυπνα ρολόγια όπως λέγεται. Αυτές είναι οι δύο προτάσεις από τη ΔΕΥΑ για την ώρα. Επίσης ετοιμάζει και τρίτη αφορά βιολογικούς καθαρισμούς, βιολογικούς χώρους με τη μέθοδο υδροχαρών φυτών. Στον Αντώνης Τρίτσης θα κάνουμε μια προσπάθεια διότι η περίοδος υποβολής των αιτήσεων είναι πολύ κοντά. Στο Πολύκαστρο, ξέρετε, έχει ιδρυθεί το τέταρτο Δημοτικό Σχολείο... Στα χαρτιά μέχρι στιγμής γι’ αυτό όταν βλέπετε κάθε χρόνο που ανακοινώνεται η αναστολή κάποιων σχολείων είναι κι αυτό πάντα μέσα.
Οι ανάγκες όμως σε σχολική στέγη αυξάνονται, κάνουμε μία προσπάθεια με το δίκτυο ελληνικών πόλεων, έχει συσταθεί από Δήμους και ο Δήμος Παιονίας ήταν από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη, αν καταφέρουμε να είναι έτοιμη η μελέτη και να την καταθέσουμε και αυτή τη μελέτη στο “Αντώνης Τρίτσης” Επίσης θα καταθέσουμε σε λίγες μέρες τη μελέτη για το τέταρτο νηπιαγωγείο, αυτό είναι σίγουρο. Το τέταρτο Δημοτικό και το τέταρτο νηπιαγωγείο είναι δρομολογημένα να γίνουν στον ίδιο χώρο, στη νότια πλευρά του Πολυκάστρου. Επίσης στο σχεδιασμό μας είναι για το Πολύκαστρο η διάνοιξη ενός περιφερειακού δρόμου ο οποίος μπορεί να βγάλει έξω από το Πευκόδασος. Να κάνεις τον κύκλο ανατολικά του Πολυκάστρου και να βγαίνεις στο Πευκόδασος, οπότε θα αποσυμφορηθεί από την κίνηση βαρέων οχημάτων. Στο τεχνικό αυτό πρόγραμμα έχουμε εντάξει και δύο μελέτες, η μία αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

 

Στην Αξιούπολη...
...αυτό ήταν ξεχασμένο για αρκετά χρόνια. Και είναι από τα λίγα που έχει η χώρα μας… Και η άλλη μελέτη που έχει σχέση και με την τουριστική ανάπτυξη είναι ο δρόμος Γουμένισσας – Καστανερής, μια παλιά συμμαχική οδός ξεκινάει από την Γουμένισσα, απ’ τα δύο ποτάμια Γουμένισσας και βγαίνει κατευθείαν στην Καστανερή, και για αυτόν τον δρόμο τη μελέτη την έχουμε εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα..

 

Τι θα εξυπηρετούσε αυτός ο δρόμος; Αφού υπάρχει δρόμος.
Ο υφιστάμενος δρόμος όμως τους χειμερινούς μήνες ταλαιπωρεί αφάνταστα του κατοίκους της Καστανερής και κατ’ επέκταση των Λιβαδείων.

 

Λόγω κατολισθήσεων μόνο;
Ο δρόμος αυτός θα βοηθήσει στο να κυκλοφορούν οι κάτοικοι της Καστανερής και των Λιβαδείων ευκολότερα και με ασφάλεια, γιατί πέρα από τις κατολισθήσεις υπάρχει κι άλλο πρόβλημα εκεί, υπάρχουν ανήλια σημεία που το χειμώνα ο πάγος κάνει να λιώσει πολύ καιρό, ενώ το κομμάτι αυτό δεν θα έχει τέτοια προβλήματα, ο νέος δρόμος αυτός δεν θα έχει τέτοια προβλήματα και πέρα από τη διευκόλυνση για τους κατοίκους θα συμβάλει και στην τουριστική ανάπτυξη. Η προσβασιμότητα θα είναι πολύ εύκολη για Καστανερή και για Λιβάδεια. Θα είναι πολύ πιο εύκολο στον επισκέπτη να αποφασίσει πλέον να επισκεφτεί το Πάικο.

Πολυμέσα