Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 22:47

Στο "ψάξιμο" άπαντες πλην Παύλου...

Συντάκτης:

Με ή άνευ "Κλεισθένη Ι" ο προεκλογική αυλαία των δημοτικών εκλογών στο Κιλκίς έχει ανοίξει και οι διεργασίες για την συγκρότηση των σχημάτων (υποψηφίων) καλά κρατούν, αν και ακόμα στο παρασκήνιο.
Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε την περασμένη εβδομάδα η σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την αυτοδιοικητική ομάδα που συστήθηκε επί σκοπώ αναζήτησης του καταλληλότερου σχήματος στις προσεχείς εκλογές.


Στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν ονόματα, αλλά παρότι διατυπώθηκαν αρχικά αποκλίνουσες σκέψεις και προτάσεις περί του πρακτέου, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συνέκλιναν στην ακόλουθη γραμμή: Συνεργασία με ψηφοδέλτιο του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου της κεντροαριστεράς - σοσιαλδημοκρατίας που θα έχει ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία ώστε να έχει προοπτική νίκης ή κατ' ελάχιστον να καταγράψει ισχυρότατη παρουσία στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Προς το σκοπό αυτό ξεκίνησαν άλλωστε οι διεργασίες με βολιδοσκόπηση στελεχών του χώρου που περιγράφτηκε. Αν ο επικεφαλής θα είναι στέλεχος του χώρου αυτού ή και του ΣΥΡΙΖΑ αφέθηκε ανοιχτό καθώς προέχει πάσης κομματικής σκοπιμότητας η συγκρότηση ισχυρού συνδυασμού.
Είναι ευνόητο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβαν τα στελέχη του δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της συνεργασίας με το συνδυασμό του νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Παύλου Τονικίδη, που σε επίπεδο κορυφής κινείται στον χώρο της κεντροαριστεράς - σοσιαλδημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση αποκλείστηκε η σύμπηξη ενός στενά κομματικού συνδυασμού, ενώ χρονικά η όποια απόφαση προκριθεί έχει ημερομηνία λήξης το τέλος Σεπτεμβρίου.

 

Συνδυασμός Παύλου Τονικίδη
Αν εξαιρεθεί ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης που εικάζεται βάσιμα ότι θα κατέλθει εκ νέου αυτοτελώς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είναι ο μοναδικός που γνωρίζουμε και το γνωρίζουν και οι δημότες ότι θα κατέλθει και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Ο κ. Παύλος Τονικίδης κινείται ήδη για τη σύμπηξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης στελεχών περί αυτόν και σε κάθε περίπτωση διαθέτει το πλεονέκτημα της επιλογής ή της αναζήτησης συμμαχιών - συνεργασιών που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επικράτησης, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστούν και όσα παραπάνω εκτέθηκαν.

 

Κινούμενη "γαλάζια άμμος"
Η προ μηνών δήλωση του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο, απελευθέρωσε σοβούσες φιλοδοξίες στελεχών του συνδυασμού που κινούνται όμως ακόμα στο στάδιο των βολιδοσκοπήσεων. Ο συνδυασμός έχει το πλεονέκτημα ότι ερείδεται στον ισχυρότερο κομματικό χώρο του Κιλκίς (Ν.Δ.), αλλά το μειονέκτημα της πολυετούς παρουσίας στελεχών σε κατά καιρούς δημοτικά συμβούλια όπου καταγράφηκαν ισχυρές αντιθέσεις. και δεν αναφερόμαστε μόνο σε όσους διαχώρισαν τη θέση τους, αλλά και στις συχνές δημόσιες αντιπαραθέσεις, όπως π.χ. η τελευταία μεταξύ των κ. Μανουσαρίδη και Πεντζερετζή.
Φιλοδοξίες εκδηλώνονται από πολλούς. Ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Κυριακίδης, ο επί του πολιτισμού αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσαντάκης, οι αντιδήμαρχοι Κατερίνα Ζιούτα, Άκης Πιπερίδης, Νίκος Ταχτσίδης σφυγμομετρούν την κατάσταση και ειδικότερα κατά πόσο δύνανται να ηγηθούν συνδυασμού που θα ενώνει τον χώρο της πλειοψηφίας. Πάντως ο κατακερματισμός των δυνητικά υποψηφίων προσφέρει την ευκαιρία και σε στελέχη του χώρου εκτός του νυν δημοτικού σχήματος, όπως ο Κώστας Γιαννόπουλος κι όχι μόνο, να βρεθούν στο προσκήνιο.
Το καλοκαίρι μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου είναι ο κρίσιμος χρόνος να βολιδοσκοπήσουν άπαντες το ειδικό τους βάρος. Και σε κάθε περίπτωση μαζί με τις δημαρχιακές υπενθυμίζουμε ότι θα γίνουν και οι περιφερειακές εκλογές. Και δεν είναι βέβαιον ότι ο κ. Ανδρέας Βεργίδης θα παραμείνει στην Περιφέρεια. Προς γνώσιν...