Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:43:18 μμ
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 11:46

"Συμμετέχω": "Μνημειώδης η αναξιοπιστία και ο εμπαιγμός από την εταιρεία IN WASTE για τα επικίνδυνα απόβλητα"

Από τη δημοτική παράταξη του Κιλκίς, "Συμμετέχω" εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν υπάρχει σε όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Δ.Σ του ΔΙΒΙΠΕΚ, για το θέμα της μονάδας επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων που πρόκειται να εγκατασταθεί σε όμορο αγροτεμάχιο της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου και αναπαρήγαγαν τα τοπικά  ΜΜΕ.

 

Σύμφωνα με το Δ.Τ αναφέρεται ότι:  «Η εταιρεία IN WASTE Α.Ε. έχει λάβει αδειοδότηση για δημιουργία πρότυπης μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων όμορα της ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς. Πληρώντας όλες τις  προδιαγραφές ασφαλείας και ακολουθώντας τις αυστηρότερες  προβλέψεις που ορίζει η νομοθεσία, η εταιρεία θα αξιοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία που έχει  αναπτύξει, ώστε με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο να μετατρέπει τα μη τοξικά απόβλητα σε αδρανή πρώτη ύλη, καθιστώντας τα έτοιμα προς επαναχρησιμοποίηση σε άλλες παραγωγικές διαδικασίες, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Ταυτόχρονα η εταιρία μας έχει διασφαλίσει νομικά και τεχνικά ότι η λειτουργία της μονάδας αυτής δεν θα επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον της περιοχής.»

Με λίγα λόγια δηλαδή, στην συγκεκριμένη μονάδα θα εισέρχονται μη τοξικά απόβλητα και θα μετατρέπονται σε αδρανή πρώτη ύλη.

Από το έγγραφο όμως της «ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ» στην Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από τους μελετητές της  Εταιρείας  IN WASTE A.E,  το οποίο σας επισυνάπτουμε και μετά την αφαίρεση 15 κωδικών που αναφέρονται σε επικίνδυνα απόβλητα, αναφέρεται το εξής:  « Η παρούσα μεταβολή δεν επηρεάζει τη λειτουργία της δραστηριότητας, ούτε μεταβάλλει ουσιαστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία του έργου, καθώς η μονάδα συνεχίζει να διαχειρίζεται επικίνδυνα απόβλητα,  χωρίς να μεταβάλλονται άλλα στοιχεία της, όπως η δυναμικότητά της. Εκτιμάται λοιπόν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου θα παραμείνουν ως έχουν ίσως και με μία ελάχιστη βελτίωσή τους, λόγω μικρότερου αριθμού διαφορετικών κωδικών ΕΚΑ.»

Με απλά λόγια πάλι καταλαβαίνουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα επεξεργάζεται  επικίνδυνα απόβλητα και από τις προτεινόμενες αλλαγές δεν θα μεταβληθούν, ούτε η λειτουργία της , ούτε η δυναμικότητα της και  δεν θα αλλάξουν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Επί της ουσίας η συγκεκριμένη μονάδα θα δέχεται, βάσει της δυναμικότητας της 60.000 τόνους αποβλήτων, εκ των οποίων 12.800 τόνοι περίπου  θα αφορούν τα επικίνδυνα απόβλητα ( όσα αναλογούν στην Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας), δεν θα μεταβάλει τις υποδομές της, θα έχει εγκατασταθεί σε κατοικήσιμες περιοχές, ουσιαστικά μέσα στην ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, θα χρησιμοποιεί τις υποδομές και το οδικό δίκτυο της Βιομηχανικής ζώνης, δεν θα εφαρμόζει τις αρχές της αειφορίας  και της κυκλικής οικονομίας (θα εξάγονται επικίνδυνα απόβλητα) και τέλος ο έλεγχος για την σωστή και ασφαλή λειτουργία της θα επαφίεται στην ίδια την εταιρεία.

Επί πλέον, ο επιχειρούμενος εμπαιγμός και η αναξιοπιστία των μελετητών της επιχείρησης δεν σταματάει στα παραπάνω.  Οι προτεινόμενοι 15 κωδικοί επικίνδυνων αποβλήτων, που αφαιρούνται από την ΜΠΕ, είναι σταγόνα στον ωκεανό, την στιγμή που παραμένουν δεκάδες αν όχι μία εκατοντάδα κωδικών επικίνδυνων αποβλήτων που παραμένουν ενεργοί. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει η «υπενθύμιση» στην προτεινόμενη τροποποίηση ότι «η μονάδα συνεχίζει να διαχειρίζεται Επικίνδυνα Απόβλητα». Προκλητικότατα δε η εταιρεία αναφέρει « Δεν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις για την συγκεκριμένη τροποποίηση, καθώς δεν μεταβάλλεται κανένα μέγεθος του συγκεκριμένου έργου.»

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς κωδικούς επικίνδυνων αποβλήτων, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην τροποποιητική πρόταση της εταιρείας,  για να φανεί το μέγεθος της αναξιοπιστίας της.

1)     Απόβλητα από λατομεία λάσπες που περιέχουν πετρέλαιο και επικίνδυνες ουσίες

2)     Απόβλητα από επεξεργασία δέρματος που περιέχουν χρώμιο

3)     Απόβλητα από διύλιση πετρελαίου  που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

4)     Απόβλητα από βερνίκια, χρώματα, μελάνες

5)     Απόβλητα από θερμικές επεξεργασίες (τέφρα άνθρακα, σκόνη από λέβητες κ.ά)

6)     Απόβλητα από βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα

7)     Απόβλητα από θερμική μεταλλουργεία  χαλκού

8)     Απόβλητα από θερμική μεταλλουργία αργύρου, χρυσού και λευκόχρυσου

9)     Σκωρία καμίνων

10)  Λάσπες από υδρομεταλλουργία  ψευδαργύρου (αροσίτης – γαιτίτης)

11)  Απόβλητα υλικών αμμοβολής

12)  Απόβλητα από καύση–πυρόλυση και φυσικοχημικές κατεργασίες  αποβλήτων

13)  Λάσπες από επεξεργασία λυμάτων, εξυγίανση χωμάτων και υπόγειων υδάτων

14)  Απόβλητα που περιέχουν αρσενικό, υδράργυρο, βαρέα μέταλλα, αλουμίνιο

Και ο κατάλογος συνεχίζεται με δεκάδες ακόμη κωδικούς.

Σας επισυνάπτουμε τον πλήρη κατάλογο των επικίνδυνων αποβλήτων από την εγκριθείσα ΜΠΕ.

Δεδομένου ότι  και οι ίδιες οι βιομηχανίες της περιοχής και όχι μόνο αυτές με τα ευπαθή προϊόντα (τρόφιμα) αντέδρασαν στην δημιουργία μίας τέτοιας εταιρείας στα όρια της ΒΙΠΕ, ενδέχεται οι εξελίξεις να πάρουν μία άλλη τροπή.  Περιμένουμε να δούμε την αποφασιστικότητα των ενδιαφερομένων μιας και κατέχουν το κλειδί για την πορεία του έργου, ως ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων πέριξ της Βιομηχανικής ζώνης.

Σε κάθε περίπτωση εμείς ως Δημοτική Παράταξη  «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ», μετά από διαδικτυακή συνέλευση, αποφασίσαμε  να σταθούμε απέναντι όσο κάποιοι επιμένουν στο γεγονός ότι αυτή η εταιρεία που θα επεξεργάζεται επικίνδυνα απόβλητα, θα πρέπει να εγκατασταθεί στην συγκεκριμένη κατοικήσιμη περιοχή,  όσο δεν θα υπάρχει συγκεκριμένος δημόσιος ελεγκτικός μηχανισμός, όσο αυτή η επένδυση θα μπορεί δυνητικά να επηρεάσει μία από τις κεντρικές γεωτρήσεις που υδρεύεται η ΒΙΠΕ και η πόλις του Κιλκίς  και όσο κάποιοι σχεδιάζουν το Κιλκίς να εξελιχθεί σε χαβούζα της Βόρειας Ελλάδας, όταν τα βιομηχανικά απόβλητα του νομού μας υπολείπονται κατά πολύ των άλλων περιοχών.

Η αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιου είδους βιομηχανικών μονάδων, για να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη και άναρχη απόθεση των αποβλήτων στο περιβάλλον, δεν μπορεί να παραβλέπει τις παραπάνω σοβαρότατες ενστάσεις των συνδημοτών μας. Καλούμε τον κάθε πολίτη να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα για την όποια εξέλιξη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των θεσμικών παραγόντων του τόπου μας".

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ  ΛΕΝΑ

ΣΕΙΤΑΝΙΩΤΗΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ