Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:56:30 πμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Σήμερα, 96 σχεδόν χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή μπορούν να βγουν, έχουν βγει δηλαδή, σημαντικά ιστορικά συμπεράσματα.
Η Μικρασιατική εκστρατεία και στην συνέχεια η Μικρασιατική Καταστροφή, η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία μαζί με την Άλωση της Πόλης, είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής της άρχουσας τάξης της Ελλάδας

Γράφει ο Κώστας Πινέλης. 

Το Πάσχα - Λαμπρή επί το ελληνικότερον - αποτελεί ακόμη μία χριστιανική γιορτή, που για να επιβληθεί χρησιμοποίησε προχριστιανικές παραδόσεις και έθιμα. Η Λαμπρή είναι αρχαιοελληνική λέξη, που εντάχθηκε στη χριστιανική τελετουργία.
Η Βυζαντινή εκκλησιαστική υμνογραφία χρησιμοποιεί λέξεις όπως, «λαμπρυνθώμεν» και «λαμπροφόρος».

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Αυτό το διάστημα είναι στην επικαιρότητα το λεγόμενο Μακεδονικό με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι το παρακάτω αφιέρωμα είναι επίκαιρο.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Για την κατάντια του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Κοίτα ρε ποιοι μιλάνε…

Για κοίτα ρε ποιοι μιλάνε, ποιοι βγάζουν γλώσσα για τη κατάντια του ποδοσφαίρου. Αυτοί και οι προκάτοχοί τους στην ηγεσία των μεγάλων ομάδων της Αθήνας που έχουν κάνει τα όργια έτη και έτη σε βάρος του ΠΑΟΚ και άλλων ομάδων, αλλά κυρίως σε βάρος του ΠΑΟΚ. Από το 1961-62 μέχρι το 1996 που ήρθα στο Κιλκίς παρακολουθούσα τον ΠΑΟΚ και στην Τούμπα και στους περισσότερους αγώνες εκτός έδρας με τους Νεαπολίτες. Έχουνε δει και έχουνε δει τα μάτια μας. Ξεχείλισαν τα σπλάχνα μας από τις αδικίες.

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 20:09

Επαγρύπνηση και αγώνας

Επαγρύπνηση και αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ και την εμπλοκή της Ελλάδας
- Τι θα κάνουν οι κομμουνιστές σε περίπτωση πολέμου;

Στη μεγάλη συγκέντρωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, μετά την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας.

«ΝOVARTIS»
Το πραγματικό σκάνδαλο είναι η αντιλαϊκή πολιτική σε Υγεία-Φάρμακο
Την ώρα που οι εργαζόμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα καλούνται να βάλουν όλα και βαθύτερα στην τσέπη, για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψής και υγείας, την ώρα που συνωστίζονται σε «κοινωνικά φαρμακεία» ή δυσκολεύονται ή καταχρεώνονται για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία, την ώρα που περιμένουν ώρες και ώρες στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, βομβαρδίζονται με την σκανδαλολογία και  τις μίζες της υπόθεσης “Novartis”.

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 22:31

Πάλι για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Γράφει ο Κώστας Πινέλης. 

 

Ως «Ανατολικό Ζήτημα» είναι γνωστό το δυσεπίλυτο πρόβλημα που ανέκυψε από την παρακμή και γύρω από την τύχη της καταρρέουσας οθωμανικής αυτοκρατορίας και την πρόθεση των Μεγάλων Δυνάμεων να επωφεληθούν από αυτό το γεγονός. Το πρόβλημα κατέστησε πιο περίπλοκο ο αγώνας των Ελλήνων για απελευθέρωση.

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 21:55

Για τις επιθέσεις στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Από 17 χρονών, εδώ και 53 χρόνια είμαι ενταγμένος στο νεολαιίστικο κίνημα στην αρχή και μετά την Χούντα στο ΚΚΕ και στο λαϊκό κίνημα γενικά.
Με τους συντρόφους μου υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε και σήμερα τη Σοβιετική Ένωση, το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον 20ο αιώνα, τις κατακτήσεις και αυτά που έδωσε στο σοβιετικό λαό και σε όλους τους λαούς.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέρχεται στην επικαιρότητα, με τους εμπλεκόμενους να συμφωνούν ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις για να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το όνομα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη του 2018. Το σενάριο που επανέρχεται ως πιθανότερο, είναι να υπάρξει συμφωνία για μια σύνθετη ονομασία «έναντι όλων», που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Έχουν γίνει θαρρώ  δύο τρία αφιερώματα στα ΜΜΕ του Κιλκίς για τον Γιωσέφ Ελιγιά. Ένα πολύ καλό και αναλυτικό του Χρήστου Γκόλιαρη Σχολικού Συμβούλου το έχω διαβάσει..