Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 10:09:26 μμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

«Κάτω τα χέρια σας τα λερωμένα» απ’ την απεργία.
Η κυβέρνηση της πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρεί να ξεκινήσει το ξήλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία, φέρνοντας σαν τον κλέφτη στη Βουλή -και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί άρον  - άρον- σχετική τροπολογία (την οποία προσωρινά απέσυρε για να την ξαναφέρει προσεχώς).

Η μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση (7 Νοέμβρη 1917 - 25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο). ήταν ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που σημάδεψε όσο κανένα άλλο ολόκληρο τον 20ό αιώνα και τη μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας μέχρι τις μέρες μας. Ήταν «Η Επανάσταση που άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας» όπως έγραψε και ο ιστορικός Edward Ashcroft.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Στο Βιλαέτι Αδριανουπόλεως, στο Σαντζάκι των Σαράντα Εκκλησιών, στον Καζά της Βιζυής και πιο συγκεκριμένα στη Μητρόπολη της Βιζύης υπάγονταν τα παρακάτω χωριά:
α) Βιζύη (Vize)
β) Χάσβουγα ή Άσμπουγα (Hasbuğa)
γ) Μαγκριώτισσα (σημερινή Düzova)
δ) Μουσελήμ (Müsellim)
ε) Άγιος Γεώργιος (σημερινό Evrenli)
στ) Τσακλή ή Τσακίλι (Çakıllı)
ζ) Κρυόνερο (σημερινό Soğucak)
η) Τοπτσί Κιοΐ (Topçuköy)
θ) Σοφίδες (σημερινό Evrencik)
ι) Άγιος Ιωάννης (σημερινό Akpınar)
ια) Πινακά (σημερινή Küçükyayla)
ιβ) Σαρακήνα (σημερινό Sergen)
ιγ) Μήδεια (σημερινό Kıyıköy)
ιδ) Ακτζετζίμ (Aksicim)
ιε) Γιάτρος (σημερινό Kızılağaç)
ιστ) Οργάζ (σημερινό Kışlacık) από τη σημερινή Επαρχία Vize (Βιζύης)
ιζ) Σεράγιον (Saray)
ιη) Γιουβαλή (Yuvalı)
ιθ) Καβάκι ή Καβατζίκ (Kavacık) από τη σημερινή Επαρχία Saray (Σεραγίου)
κ) Σαμάκοβο (σημερινό Demirköy)
κα) Τρουλιά (σημερινό Hamdibey)
κβ) Άγιος Στέφανος (σημερινό Beğendik) από τη σημερινή Επαρχία Demirköy (Σαμακόβου)
κγ) Αχμέτ μπέη (Ahmetbey)
κδ) Τσιφλίκ Κιοΐ (Çiftlikköy) από τη σημερινή Επαρχία Lüleburgaz (Αρκαδιουπόλεως).
κε) Τσόγκαρα
 Κζ) Γιενίκοιϊ
   

Όταν άκουσα τον Τσίπρα να λέει για τον Τραμπ «μοιάζει διαβολικός, όμως, γίνεται τελικά για καλό», το τραγούδι του Π. Μιχαλόπουλου μου ήρθε στο νου: « Έβαλε ο διαβολάκος την ουρά του πάλι

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης. 

 

Διάβασα στις εφημερίδες μας το ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τα θέματα της 21ης Ιουνίου και του περιφερειακού Αγ. Γεωργίου (εδώ και χρόνια δεν αντέχω πλέον να παρακολουθώ συνεδριάσεις του Δ.Σ. εκτός εάν «μου μπει καθήκον» από το Κόμμα).
Η πρώτη μελέτη για την πεζοδρόμηση-αξιοποίηση της 21ης Ιουνίου έγινε το 1997 από τον Κώστα Πιαχιαδάκη με την συμβολή των μηχανικών του Δήμου, επί δημαρχίας του Τάσου Αμανατίδη και ήταν μια πολύ καλή μελέτη για την εποχή. Δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί από την διοίκηση του, (ούτε ξέρουμε εάν προχωρούσε η υλοποίηση), γιατί έχασε τις επόμενες εκλογές.

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 20:59

Δε μας παίζεις ρε Νταλάρα;

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.
Αναδημοσίευση από την Κατιούσα (αποσπάσματα) ( ο Νταλα-Γιώργος στο φεστιβάλ της ΚΝΕ!!!). 

 

Είναι μεγάλη κουβέντα ποιος και με τι κριτήρια πρέπει να έρχεται στο Φεστιβάλ. Αλλά έχει νόημα με καλοπροαίρετα άτομα, που δεν είναι έτοιμα να δουν το Νταλάρα για να χάσουν το δάσος και το χαρακτήρα της Κόκκινης Πολιτείας που στήνεται κάθε χρόνο.
Χτες άρχισε ξαφνικά να γίνεται ένας μικρός χαμός στο μικρόκοσμο των αριστερών social media, γιατί ανάμεσα στα καλλιτεχνικά ονόματα που θα παραστούν στο φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή είναι και αυτό του Γιώργου Νταράλα, που το έκανε Νταλάρας για λόγους ευφωνίας, αλλά αυτό να ‘ταν το πρόβλημα στη δική του περίπτωση…

Γράφει ο Κώστας Πινέλης. 

 

Πυροβολούν το παρελθόν, με την αγωνία να ξεμπερδεύουν με το σήμερα και το αύριο της ταξικής πάλης. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της αντικομμουνιστικής υστερίας που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις ανιστόρητες φιέστες εξίσωσης του ναζισμού και του κομμουνισμού, με οργανωτή την εσθονική προεδρία της ΕΕ.

«Όλοι μαζί μπορούμε», λοιπόν, από το κανάλι, το ΣΚΑΙ του Αλαφούζου, που όλη μέρα προπαγανδίζει την ευλογία των μνημονίων ώστε να μην έχει κανείς σταθερή δουλειά, δικαιώματα, παιδεία, υγεία. Με τον Νιόνιο και την Φαραντούρη! «Που  ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα του αφεντικού γιατί από καιρό είναι με τ' αφεντικά κι όχι με το λαό!»

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 20:27

Κώστας Πινέλης : Σχολιασμοί

Αυτοκτόνησε 42χρονη εργαζόμενη του «Καρυπίδη»
επί 15 μήνες απλήρωτη

Η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και τα επιχειρηματικά παιχνίδια βιώνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Ενώ οδηγούν στο «κόκκινο» επιχειρήσεις,

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ.

Του Κώστα Πινέλη.

Έχετε φανταστεί πως είναι… (Προσωπική μαρτυρία εργαζόμενου στην καθαριότητα)
Από herko στο Ιούλ 3, 2017 Κοινωνία
Θα κάνω μια προσωπική αναφορά, που κανονικά θα έπρεπε να τους αφορά όλους
Δούλεψα 8 μίνες σε δήμο πίσω από απορριμματοφόρο
Όχι καμπόσα χρόνια ή και μια ζωή, όπως άλλοι
Έχω όμως την στοιχειώδη εμπειρία να ρώτησε
Έχετε φανταστεί πως είναι τα υγρά από κάθε λογής σκουπίδια να περνάνε μέσα από τα πολυχρησιμοποιημένα γάντια?