Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:57:41 πμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Το σκηνικό δεν είναι καινούργιο, καθώς επαναλαμβάνεται κάθε φορά που οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο αποφασίζουν να αντιδράσουν στην αντιλαϊκή πολιτική με σχετικά πιο ανεβασμένες μορφές,

Στην πρώτη έκδοση της εφημερίδας «γνώμη» του Κιλκίς  το 2004 μου ζητήθηκε, από τον φίλο Κώστα Χαραλαμπίδη,  να γράψω ένα άρθρο-σχόλιο. Ανταποκρίθηκα και έγραψα το άρθρο «Το Κιλκίς της πίκρας μας των ψευδαισθήσεων και των οραμάτων μας». Το θέμα αναφερόταν στα πολλά προβλήματα του Κιλκίς που εξαγγέλλονται και δεν αρχίζουν ή όταν αρχίζουν δεν λένε να τελειώσουν και για την υποκρισία των αιρετών αρχόντων της κεντρικής εξουσίας και της αυτοδιοίκησης.

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 00:05

«Ιστορία και σχολείο»

Επιμέλεια: Κώστας Πινέλης

 (Αφιερωμένο στην αγωνιζόμενη σπουδάζουσα  νεολαία ενάντια στα εμπόδια που μπαίνουν στο δικαίωμά τους στη μόρφωση και «στα όνειρά τους», στο σχέδιό της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων τους «για σχολεία μαγαζιά, με γονείς πελάτες και αμόρφωτα παιδιά»).

Πραγματεύεται την χρησιμότητα του μαθήματος της ιστορίας, τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει και κυρίως του τρόπου που οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να το διδάξουν στους μαθητές και ιδιαίτερα σε αυτούς των μικρών ηλικιών. Ξεχωρίζει ο κατανοητός και ταυτόχρονα βαθειά διαλεκτικός τρόπος προσέγγισης του όλου ζητήματος, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο και για τους εκπαιδευτικούς του σήμερα.

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 23:54

Μόνιμο ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα η χώρα

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης. 

 

Η άσκηση «Noble Jump» δεν είναι μια «οποιαδήποτε» άσκηση. Εξ άλλου το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης που την σχεδίασε, τη χαρακτηρίζει «μεγάλη πρόκληση» σε ότι αφορά τα συστήματα διαχείρισης εφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ακόμη «ακρογωνιαίο λίθο» για το ΝΑΤΟ αυτή τη χρονιά.

Στις 22 Μάη συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από τότε που ο ακούραστος κομμουνιστής, ο αγωνιστής καπετάνιος, ο λαϊκός ηγέτης, ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης έκλεισε για πάντα τα μάτια του. Η ζωή του είναι συνυφασμένη με τη νεότερη ιστορία του ΚΚΕ.
Έχουν γραφεί πολλά για τη ζωή και τους αγώνες του Αξέχαστου σ. Χαρίλαου. Δεν είναι στόχος αυτού του αφιερώματος να τα επαναλάβω. Θα σταθώ σε μια πλευρά του που δεν έχει τονισθεί και είναι άγνωστη. Η σχέση του με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το πιο λαϊκό  άθλημα, το ποδόσφαιρο.  Αφορμή αποτέλεσε ένα αφιέρωμα του  Sport-Retro.gr

Έτος 1965. Από το 1963 δουλεύω μαθητευόμενος ψυκτικός στην νέα αγορά, την πρώτη δηλαδή στοά της αγοράς Μοδιάνο (επί της Ερμού, με κατεύθυνση από την Αριστοτέλους προς την Κομνηνών). Απέναντι, σε ένα από εκείνα τα μαγαζάκια (ισόγειο και πατάρι) ένας ράπτης από εκείνους τους «γλυκούς» κομμουνιστές με «διακοπές» στους «Παρθενώνες» της εθνικοφροσύνης.

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 22:54

Στον Μαρίνο Αντύπα

Από τη συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Τα τραγούδια της αγροτιάς»

Η χλόη τους κάμπους έντυσε κι απάνω στα ψηλά βουνά
λειώνει το χιόνι κι αστραψιά ζώνει τα πλάγια,

Του Κώστα Πινέλη.

 

Αυτός ο στίχος από το τραγούδι «Το μπλόκο της Καισαριανής» σε στίχους του Νότη Περγιάλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, μου ήρθε στο μυαλό, βλέποντας το δρώμενο στην έναρξη του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ που μας συγκίνησε όλους. Την τρομπέτα να αρχίζει τον «Οδηγητή» του Κώστα Βάρναλη σε μουσική του Χρήστου Λεοντή, να ακολουθεί το τρομπόνι και σιγά σιγά να μπαίνουν και άλλα μουσικά όργανα και οι φωνές μία-μία να μπαίνουν και να πληθαίνουν:
«Δεν είμ’ εγώ σπορά της Τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ ‘μαι τέκνο της Ανάγκης κι ώριμο τέκνο της Οργής…»

Κυριακή, 09 Απριλίου 2017 21:31

«Λευκές νύχτες»

Του Κώστα Πινέλη.


 Σε μια σειρά από πόλεις, πραγματοποιούνται οι περιβόητες «Λευκές νύχτες» (λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι και τα μεσάνυχτα), σε μια προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να καλύψει χαμένα εισοδήματα από νυχτερινά χάπενινγκ.
Τελευταία αυτή της  Βέροιας που λήφθηκε, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα της Ημαθίας «Η Άλλη Άποψη», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ψήφο των παρατάξεων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ  και  από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας ,παρά την αντίδραση του Σωματείου ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας και των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

Του Κώστα Πινέλη.

 

 

Πως το είχε πει ο Χαρίλαος; «Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάβουν τους ζωντανούς». Έτσι τιμούν οι ριψάσπηδες του κομμουνιστικού κινήματος ως ήρωα τον Μπελογιάννη για να θάψουν το κόμμα του, τα σημερινά στελέχη του, τους σημερινούς αγώνες.
Κοντά στο αναμενόμενο ταξικό μίσος της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» και των αστικών κομμάτων που δείχνουν καθαρά ποιου τα ταξικά συμφέροντα εξυπηρετούν (εξ ου και η χολή που ρίχνουν), έρχεται και η οπορτουνιστική, συνειδητή διαστρέβλωση με στόχο αφενός τη μετατροπή του Μπελογιάννη  σε «αβλαβές εικόνισμα» και αφετέρου την «προσαρμογή» του στη σημερινή κυβερνητική πολιτική και επιδιώξεις που έχουν και αυτές ταξικό πρόσημο υπέρ των συμφερόντων της ολιγαρχίας.