Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:16:37 μμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

Οχι μόνο δεν έσκισε κανένα μνημόνιο, όπως φώναζε και κτυπιότανε ότι θα έκανε ο Τσίπρας, αλλά καθαρο-έγραψε ένα τρίτο, πιο σκληρό μνημόνιο, από κοινού με τους Ευρωπαίους εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, που το ψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ.

Του Κώστα Πινέλη

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, που φεύγουν για να γλιτώσουν το μακελειό σε βάρος τους, προσπαθώντας να περάσουν σε χώρες της ΕΕ φτάνουν στα σύνορα ης χώρας μας.

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015 17:07

Γδέρνουν ΣΥΡΙΖΑ τον λαό

Γδέρνουν  ΣΥΡΙΖΑ
τον λαό
Το τρίτο μνημόνιο είναι και τυπικά πλέον γεγονός. Με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδείχτηκαν άξιοι συνεχιστές της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και όλοι πλέον μαζί - φυσικά και το Ποτάμι – αυτή η περίεργη σύμφυση, ψήφισαν το νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας, των λαϊκών οικογενειών της πατρίδας μας.

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015 22:00

επωνύμως

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

Τελευταία έκδοση των εφημερίδων μας πριν τις διακοπές, ας το ρίξουμε λίγο στην ποίηση, στα γνωμικά, αποφθέγματα- λόγια σοφών ανδρών που λέω και γω… είναι ας πούμε ένα τσίγλισμα, πάμε δεν πάμε διακοπές (που δεν έχουμε παράδες να πάμε), να βάλουμε το μυαλό μας σε λειτουργία…

 

Στο βιβλίο «Στον κήπο του Προφήτη», του φημισμένου  Άραβα ποιητή και στοχαστή, Χαλίλ Γκιμπράν (Λίβανος 1883 – Ν. Υόρκη 1923), υπάρχει το παρακάτω ποιητικό και στοχαστικό απόσπασμα:
«Να λυπάστε το έθνος που φοράει ρούχα που δεν ύφανε, τρώει ψωμί που δεν θέρισε, και πίνει κρασί που δεν ρέει από δικά του πατητήρια.
Να λυπάστε το έθνος που ζητωκραυγάζει τον βίαιο άνθρωπο σαν ήρωα και θεωρεί γενναιόδωρο τον μεγαλοπρεπή κατακτητή.
Να λυπάστε το έθνος που περιφρονεί το πάθος στα όνειρά του, κι όμως υποτάσσεται σ’ αυτό μόλις ξυπνά.
Να λυπάστε το έθνος που δεν υψώνει τη φωνή του παρά μόνο σε νεκρώσιμη πομπή, δεν υπερηφανεύεται παρά μόνο μέσα στα συντρίμμια του, δεν εξεγείρετε παρά μόνο όταν βρεθεί με το λαιμό του ανάμεσα στο σπαθί και στο ξύλο.
Να λυπάστε το έθνος που ο κυβερνήτης του είναι αλεπού, ο φιλόσοφός του ταχυδακτυλουργός και η τέχνη του τέχνη του μπαλώματος και της μίμησης.
Να λυπάστε το έθνος που καλωσορίζει τον καινούριο του άρχοντα με σάλπιγγες και τον αποχαιρετά με κραυγές αποδοκιμασίας, μέχρι να υποδεχτεί τον καινούριο με τη συνοδεία σάλπιγγας και πάλι.
Να λυπάστε το έθνος που οι σοφοί του σώπασαν με τα χρόνια και οι δυνατοί του άντρες είναι ακόμα βρέφη.
Να λυπάστε το έθνος που έγινε κομμάτια και το κάθε του κομμάτι αυτοανακηρύσσεται έθνος”».

«Οι μεγάλοι είναι μεγάλοι μόνο επειδή εμείς είμαστε γονατιστοί» Πιέρ-Γιωσέφ Προυντόμ| (Γάλλος αναρχικός )
(Γι αυτούς που λένε ότι το κεφάλαιο είναι ανίκητο.)

Τις επαναστάσεις δεν τις κάνουν οι πεινασμένοι, αλλά οι χορτάτοι που δεν έφαγαν τρεις μέρες… (Ανώνυμος).
Κι ο σκυμμένος δεν βλέπει αυτόν που του ορμά.
Βλέπει μονάχα χώμα
το χώμα που θα τον δεχτεί
Απόσπασμα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε διασκευή Μπέρτολτ Μπρεχτ
(Τα παραπάνω, γι’ αυτούς που λένε ότι περιμένουμε να εξαθλιωθεί ο λαός για να επαναστατήσει. Και ο Λένιν έλεγε ότι ο σκυμμένος δεν μπορεί να κάνει επανάσταση.)

 

Merde!
Η γνωστή λέξη του Καμπρόν (Cambronne), Γάλλου στρατηγού
που όταν τραυματίστηκε θανάσιμα στο Βατερλώ είπε απλά αυτό ακριβώς: "σκατά!"
(Αυτό που θα λέμε για τις επιπτώσεις που θα έχουμε μετά τη συμφωνία και την υπογραφή του νέου Μνημονίου>)

Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.
Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος
(Γι αυτούς που ψηφίζουν και περιμένουν από μόνο αυτό να λυθούν τα προβλήματά τους.)

Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται.
Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας
(Γι αυτούς που λένε δεν ανήκουν πουθενά, δεν συμμετέχουν και απέχουν από τις εκλογές.)

 

Κίβδηλο το ερώτημα Ευρώ η Δραχμή
 «Το ζήτημα δεν είναι το νόμισμα αλλά το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής, τι πολιτική εφαρμόζεται. Και η υποταγή στα μνημόνια και η ψευδεπίγραφη ρήξη της “επιστροφής στη δραχμή” στοχεύουν στην προάσπιση του καπιταλιστικού συστήματος»

 

 «Μαργαριτάρια» από την ανακοίνωση της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς
«Η αποδοχή της συμφωνίας σήμερα αποτελεί τη μόνη προσωρινή λύση για ανασύνταξη και αντεπίθεση από καλύτερες θέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προφανώς με καλύτερους συσχετισμούς στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενοι τα ρήγματα που προκαλέσαμε στους θεσμούς μέσα από την 5μηνη διαδικασία της διαπραγμάτευσης!»
«Είναι γεγονός πως μια παραίτηση της κυβέρνησης στην παρούσα φάση δεν θα σήμαινε το τέλος μιας μάχης, αλλά το τέλος του πολέμου με ηττημένη στρατηγικά την υπόθεση της Αριστεράς.  Αυτό το μήνυμα θα σηματοδοτούσε την παραδοχή  στους λαούς της Ευρώπης, πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές, πέρα από  αυτές που ασκούνται σήμερα στην Ε.Ε!!»
«Κατά την πορεία της πεντάμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης, αναδείχτηκαν τα όρια των επιλογών μας, η απειρία στη διαχείριση εκβιαστικών διλημμάτων και η λανθασμένη εκτίμηση της κυνικότητας από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Αποκαλύφθηκαν ωστόσο ταυτόχρονα η έλλειψη της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αλαζονεία της Γερμανικής πολιτικής, οι σοβαρές διαφωνίες μεταξύ του πάλαι ποτέ "ενιαίου" μπλοκ των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Φανερώθηκε καθαρά το δίκαιο των Ελληνικών αιτημάτων αλλά και παράλληλα, εκδηλώθηκε ένα εκπληκτικό κίνημα συμπαράστασης σε όλη την Ευρώπη για την Ελληνική υπόθεση, η οποία μετατράπηκε σε υπόθεση Δημοκρατίας και επιστροφής στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής ιδέας!!!»
«Τα θαυμαστικά που αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο,  είναι δικιά μου προσθήκη)

 Τι να σχολιάσω για τα παραπάνω; Ας τους αφιερώσω μερικά «λόγια σοφών ανδρών»…

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.
Μαρκ Τουαίν, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας:
α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν εις την χύτραν του προϋπολογισμού. Β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον. Γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ’ επιφορισμένους να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος των
Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε.
Ουίνστον Τσώρτσιλ

Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν
Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας

Η πολιτική είναι μεγάλη τέχνη. Πείθει τους ανθρώπους να πληρώσουν γι’ αυτά που τους κλέψανε.
Αντρέϊ Μαγέφσκι, 1963-, Πολωνός γνωμικογράφος

Η Αλήθεια είναι επαναστατική και είναι ό,τι συμφέρει το λαό.
Βλαντιμίρ Ίλιτς, Ουλιάνωφ (Λένιν)

Και ένα για εμάς που θα υποστούμε τα μέτρα
Ποτέ μην απελπίζεσαι για κάτι που πέρασε, εκτός αν ήταν μπουλντόζα και σε πάτησε.
Χάρρυ Κλυν, Έλληνας κωμικός (Α ρε μεγάλε).

Η ΟΥΝΡΑ ξανάρχεται
Αλιεύω από την εφημερίδα της Ημαθίας «Η άλλη Άποψη» του φίλου και συντρόφου Αλέκου Χατζηκώστα.
Ο τομέας κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Νάουσας σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα μοιράσει σε 625 παιδιά του Δήμου από ένα ζευγάρι παπούτσια. Η ΟΥΝΡΑ ξανάρχεται… τη θυμάστε την ΟΥΝΡΑ οι της γενιάς μας. Που εκτός από το απαίσιο κίτρινο τυρί και τη σκόνη γάλα, μας μοίραζαν και εκείνα τα αποφόρια…  εγώ θυμάμαι κάτι ροζ σοσόνια (λαστιχένιες μπότες) που είχα πάρει…
Ε ρε μεγαλεία! Από τον παράδεισο την ΕΟΚ πρώτα, και της ΕΕ τώρα, στην νέα ΟΥΝΡΑ…

Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 19:38

…το δημοψήφισμά τους

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

Δεν έγινε δημοψήφισμα για την είσοδό μας στην «ΕΟΚ των μονοπωλίων» που έλεγε και ο Ανδρέας. Δεν έγινε δημοψήφισμα για να υπογράψουμε την Συνθήκη του Μάαστριχτ (γνωστή σαν Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση) το 1992, για να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διοργάνωση Δημοψηφίσματος προτείνει η Κυβέρνηση
Στην προηγούμενη έκδοση είχαμε κάνει το παρακάτω σχόλιο σ’ αυτή τη στήλη:
«Σήμερα που γράφονταν αυτά τα σχόλια, συνεχίζονται τα παζάρια «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους «δεσμούς», συγνώμη, «θεσμούς» της τρόικας.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης
Τις τελευταίες ημέρες τι έκαναν πάλι οι κομμουνιστές;
-Την Κυριακή 7-6-2015 συμμετείχαν στην φιλειρηνική κινητοποίηση που οργάνωσαν ου Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλονίκης και Κιλκίς στην Ν. Σάντα έξω από το στρατόπεδο - έδρα του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης της - 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

Δέκα χρόνια πέρασαν από εκείνη την Κυριακή 22 Μάη του 2005 που ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης έφυγε απ’ τη ζωή. Τότε είχα γράψει το παρακάτω άρθρο  που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας, τις «Ειδήσεις», στις 25 Ιούνη 2005.

Ένα γράμμα….

Ώπα, αποκαλύφθηκε ο μέγας ιστορικός κ. Αγτζίδης, ο βραβευθείς από την Ακαδημία Αθηνών (Ο Βάρναλης έλεγε γι αυτούς που τιμούσε η Ακαδημία: καλά τον κάνανε, πάει ψόφησε κι αυτός, μύρισε πτωματίλα), ο οποίος κ. Αγτζίδης συμμετείχε, μεταξύ άλλων και στην επιτροπή για την “Ελληνική Ταυτότητα” που οργάνωσε ο Χριστόδουλος.

Η 9η Μάη είναι ημέρα μνήμης για τους λαούς.  Θυμούνται και τιμούν τα 50 εκ. νεκρούς τους. Θυμούνται την ημέρα που η κόκκινη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, το τιμημένο κόκκινο λάβαρο υψωνόταν στο Ράιχσταγκ, το κτίριο του Γερμανικού κοινοβουλίου, σηματοδοτώντας την συντριβή του Φασισμού-Ναζισμού.
Στη μεγάλη αυτή Νίκη καθοριστική ήταν η συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης. Η προσφορά του λαού της, του σοβιετικού κράτους και του Κόκκινου Στρατού έχει καταγραφεί στη συνείδηση όλων των λαών της Γης ως αθάνατη εποποιία.