Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 8:30:22 μμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Γράφειο ο Κώστας Πινέλης.

Δέκα πέντε χρόνια πέρασαν από εκείνη την Κυριακή 22 Μάη του 2005 που ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης έφυγε απ’ τη ζωή. Τότε είχα γράψει το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας, τις «Ειδήσεις», στις 25 Ιούνη 2005.

Ένα γράμμα….
Σπάνιες είναι οι φορές που ένα γράμμα εκφράζει τόσο αυτόν που το έγραψε. Την στάση του στη κοινωνία, τα πιστεύω του, τη φιλοσοφία του, γενικά ολόκληρη τη ζωή του.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Το τι «αλληλεγγύη» έχει πέσει στο εσωτερικό της ΕΕ όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν λέγεται (!), σου έρχεται να κλάψεις ρε παιδί μου από την συγκίνηση!

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού  όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις διάφορων "ευεργετών" επιχειρηματιών πανελλαδικά και  στο Κιλκίς που κάνουν δωρεές για να δείξουν το όψιμο ενδιαφέρον τους για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Και οι ευχαριστίες και τα λιβανίσματα πέφτουν βροχή από κυβέρνηση, αστικά κόμματα, φορείς κλπ.

Κανείς από όλους αυτούς δεν απαντάει στο ερώτημα: Γιατί υπάρχει ανάγκη στήριξης των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας αφού υπάρχουν συνεχείς και κουραστικές κάποιες φορές διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι υπάρχει πλήρης εξοπλισμός και επάρκεια μέσων και υλικών;

Γιατί ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες λείπουν στη χώρα μας 30.000 υγειονομικοί, πάνω από 3.000 ΜΕΘ, έχουν κλείσει πάνω από 10 νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια και κέντρα υγείας ή έχουν κλείσει κάποια, ή έχουν γενικά όλα απαξιωθεί.

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, που ακολουθήθηκε σταθερά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, , αποτελούν τις βασικές αιτίες που το δημόσιο σύστημα Υγείας έμεινε "γυμνό", παρά την προσπάθεια και το φιλότιμο των υγειονομικών.

Αποτελεί ειρωνεία και υποκρισία το γεγονός πως όλοι αυτοί που διαχρονικά υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που ύψωναν τις σημαίες στήριξης του νέου αντι-ασφαλιστικού Βρούτση - Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες, σήμερα με τις "χορηγίες" τους θυμήθηκαν την υγεία του λαού. Μπορεί να υπολογίσει ο κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος πόσα γλίτωσαν οι επιχειρηματίες από τη μείωση του 5% στις ασφαλιστικές εισφορές και πόσα "ξοδεύουν" σήμερα για την αγορά κλινών ΜΕΘ. Και βέβαια, κανείς τους δεν μας λέει με ποιους γιατρούς και νοσηλευτές θα λειτουργήσουν αυτές οι ΜΕΘ.

Γι’ αυτό όσοι χειροκροτούν αυτές τις "πρωτοβουλίες" δωρεών αποκρύπτουν τις αιτίες του προβλήματος, "βγάζουν λάδι" όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,  διαχρονικά, που οδήγησαν σ’ αυτή τη "γύμνια" το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Του Κώστα Πινέλη.

Βεβαίως, θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος να δει σοβαρές αντιφάσεις σε αυτήν τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», την ίδια περίοδο που ανακοίνωσαν μια σειρά αντεργατικά μέτρα προς τους χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν στις επιχειρήσεις τους ανακοίνωσαν χορηγία. Οι ιδιοκτήτες της «Χαλυβουργικής», που ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι από το κλείσιμο της επιχείρησης και το πέταγμα στο δρόμο των εργατών, ανακοίνωσαν και αυτοί ...τον οβολό τους.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Το Πάσχα - Λαμπρή επί το ελληνικότερον - αποτελεί ακόμη μία χριστιανική γιορτή, που για να επιβληθεί χρησιμοποίησε προχριστιανικές παραδόσεις και έθιμα. Η Λαμπρή είναι αρχαιοελληνική λέξη, που εντάχθηκε στη χριστιανική τελετουργία.

 Η Βυζαντινή εκκλησιαστική υμνογραφία χρησιμοποιεί λέξεις όπως, «λαμπρυνθώμεν» και «λαμπροφόρος».

Γράφει ο Κώστας Πινέλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΑ Κιλκίς – Παιονίας.

Τις προηγούμενες μέρες έκανα δύο σχόλια για την κατάσταση στην Υγεία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και για τους μαχόμενους υγειονομικούς της Δημόσιας περίθαλψης που είναι στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της Υγείας του λαού, και είναι αυτοί που με αυταπάρνηση την κρατούν σε ένα ανεκτό επίπεδο.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Καθώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού (COVID-19) στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι και ο λαός έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας, με την ίδια πολιτική που ακόμα και σήμερα εφαρμόζεται.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης. Οι τελευταίες εξελίξεις, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, πως η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

«Εφυγε» από τη ζωή ο μεγάλος και ιδιαίτερα αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς.. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης.

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020 22:53

Για τις σημαίες στα μπαλκόνια...

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο να υπάρχουν αναρτημένες στα μπαλκόνια οι ελληνικές σημαίες ολόκληρο τον χρόνο είναι μόνιμο φαινόμενο. Κάποιες μάλιστα να είναι κουρελιασμένες και να μην αντικαθίστανται από τους ενοίκους.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Μεγάλος είναι ο ξεσηκωμός και οι αντιδράσεις των Ελλήνων Ποντίων και όχι μόνο, με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι «Ρώσος»… πρόκειται για ρατσιστική, αντεθνική επίθεση που προσβάλει βάναυσα.