Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 2:32:33 μμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Του Κώστα Πινέλη.

Τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης Αττικής (συνοικία γνωστή και ως Κουκουβάουνες), πήγαν μια βόλτα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για να τα... ψάλουν παραδοσιακά στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κι αφού του τα είπαν από την καλή, χόρεψαν και ποντιακούς χορούς μαζί του! (χόρεψε και ο ίδιος όπως… μπορούσε (ομάλ ή διπάτ θαρρώ), και αστειεύτηκε με τα παιδιά της αντιπροσωπείας ότι θα μάθει «ένα ένα τα βήματα) και αμέσως μετά αναχώρησε με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές στο… Παρίσι.

Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 20:16

Καλή και αγωνιστική χρονιά!

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Σύντροφοι, Φίλοι και Αδελφοί (*)

Το 1919 που έφυγε, εγκαινίασε τον νέο αιώνα ζωής και δράσης του ΚΚΕ, μας έδειξε για άλλη μια φορά, ότι χωρίς αγώνες, χωρίς μαζικό, ενωτικό, αταλάντευτα μαχητικό κίνημα δεν μπορούμε να απαντήσουμε αποτελεσματικά στην φτώχεια, στην εκμετάλλευση, στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, ούτε να αποτρέψουμε την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, που απειλούν τους λαούς με νέους πολέμους και δυστυχία.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Η παραμονή Χριστουγέννων είναι μια νύχτα ξεχωριστή. Σε κάθε Ανατολικορωμυλιώτικο σπίτι τα κούτσουρα στο τζάκι καίνε περίσσια και η φωτιά θεριεύει. Όλη η οικογένεια μαζεμένη παιδιά και εγγόνια.
Η αφέντρα του σπιτιού θα τους χαρίσει απόψε ό,τι πιο γλυκό κατέχει. Από νωρίς στη κουζίνα ετοιμάζει τα καλούδια. Σε λίγο ο μικρός σοφράς (τραπέζι χαμηλό και ξύλινο) θα γεμίσει με λιτά μα τόσο γευστικά εδέσματα. Τα έχει φτιάξει με μεράκι και γούστο προς τιμήν της μέρας και της αφοσίωσής της στην οικογένεια.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Έστησαν τον ανδριάντα του «Κατσαπλιά»* Σπάρτης και Ούλωφ Πάλμε γωνία! Άκου να δεις! Αντί να στήσουν ανδριάντα σε κάποιον απ’ αυτούς που πολέμησαν σκληρά τους Γερμανούς, «απελευθέρωσαν» τη Θεσσαλονίκη και όταν ήρθαν να « απελευθερώσουν» και το Κιλκίς και να διώξουν τους Γερμανούς πέραν των συνόρων μας, τους εμπόδισαν οι Ελασίτες αναρχοκομουνιστές που βοήθησαν έτσι τους Γερμανούς να φύγουν ανενόχλητοι!

Γράφει ο Κώστας Πινέλης,

Ένα από τα συνηθισμένα και πολυφορεμένα επιχειρήματα για να κατηγορήσουν και να λασπολογήσουν ενάντια στο Σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον 20ο αιώνα είναι και το στερεότυπο αφήγημα για τις καταθλιπτικές, μουντές, άχαρες οικοδομές στις χώρες που επιχειρούσαν να κτίσουν τον Σοσιαλισμό. Χρόνια ήθελα να σχολιάσω γι αυτό.
Δεν βλέπουν και δε θέλουν να δουν ότι αυτά τα μεγάλα οικοδομικά μπλοκ κτίστηκαν τις δεκαετίες του 1950-1960, τότε που οι χώρες αυτές έβγαιναν κατεστραμμένες από τον πόλεμο και έγιναν για να στεγάσουν τον κόσμο και να λύσουν το οξύ στεγαστικό πρόβλημα βάζοντας στην άκρη την αισθητική και την πολυτέλεια και δίνοντας βάση στο να είναι τα σπίτια λειτουργικά και ασφαλή. Κάποιες από αυτές μάλιστα υπήρξαν και αρχιτεκτονικά θαύματα ή δημιούργησαν νέες τάσεις στην παγκόσμια αρχιτεκτονική.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Πριν από 30 χρόνια, στις 9 Νοέμβρη 1989, έπεσε το τείχος του Βερολίνου, σηματοδοτώντας την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) μετά από δεκαετίες στοχευμένης ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης.
Σε αυτήν τη «στρογγυλή» επέτειο - παρά τα πανηγυρικά αφιερώματα για την «επανένωση» και τις φωτογραφίες ανθρώπων που γιόρταζαν στους δρόμους του Βερολίνου - ο απολογισμός των υποσχέσεων για τα «ανθισμένα τοπία» που περίμεναν τους Ανατολικογερμανούς και για «μια ανοιχτή χώρα με ελεύθερους ανθρώπους», είναι αναπόφευκτος, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Θυμόμαστε όλοι το σύνθημα του παλαιο-ΠΑΣΟΚ της Χαριλάου Τρικούπη, «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται». Ε ρε μεγαλεία με το 1ο Συνέδριο, με Αραφάτ, Ορτέγκα κλπ. Με τα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και τα «μόνο το ΚΚΕ είναι έξω από αυτή την Εθνική Κοσμογονία» Με όλα αυτά που κατάφερε να εξαπατήσει και να εκμαυλίσει κόσμο εργατικό – λαϊκό. και μετά…

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 21:15

Το Αραξο-βόλι των πυρηνικών

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Υπάρχουν σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου και για τον λόγο αυτό κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Η Σοφία Βέμπο (η Σοφία Μπέμπου όπως ήταν το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε το 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε για ένα διάστημα στην Κωνσταντινούπολη και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 22:39

Για την ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Κιλκίς

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Μετά τις αντικομμουνιστικές γελοιότητες των ΜΜΕ, όπως ο «ΣΚΑΙ», η «Καθημερινή» και η «Δημοκρατία» που πήραν εργολαβία τη συκοφάντηση της μεγάλης αντιιμεριαλιστικής διαδήλωσης στην Αθήνα, με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο του Αμερικάνου των Εξωτερικών, είχαμε και συνέχεια.
Με χολερικά σχόλια και άρθρα συνέχισαν προσπαθώντας να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν τους θύτες στη θέση του θύματος στην περιγραφή των γεγονότων ιδιαίτερα όταν η πορεία έφτασε στο άγαλμα του Τρούμαν. Τότε που η διαδήλωση χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ με χημικά και γκλομπς, με κρότου-λάμψης, με αντεστραμμένες τις ασπίδες, για να «χτυπούν καλύτερα».