Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 10:11:26 πμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Ανήμερα της 25ης του Μάρτη, παρακολούθησα ένα ρεπορτάζ-αφιέρωμα του τηλεοπτικού σταθμού «STAR»για τη συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821… αναφορά έγινε μόνο για την Μαντώ Μαυρογένους και την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Η ιστορία (η επίσημη) γράφτηκε «από τους εκεί χάμου» για «τους εκεί χάμου». Στα σχολικά μας για παράδειγμα βιβλία δεν υπάρχουν αναφορές για την προσφορά των εκατοντάδων Θρακών στην Φιλική Εταιρεία και την Επανάσταση του 1821. Ούτε για την έστω μικρότερη συμμετοχή των Μικρασιατών και Ποντίων. Ενώ μικρή αναφορά γίνεται και για τη συμμετοχή των Μακεδόνων, όπως για «του Μαύρου νιου τ’ αλώνι» της Ιερισσού…

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Ψηφίστηκε από την Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που είχε υπογραφεί στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 κρατών - μελών το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στην ιμπεριαλιστική συμμαχία ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 22:39

Eπίκαιροι σχολιασμοί

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Το νέο εθνικιστικό συλλαλητήριο
Ένα ακόμη συλλαλητήριο έγινε για την «ελληνικότητα της Μακεδονίας» με διοργανωτές διάφορους φορείς και με την παρουσία-στήριξη της ΝΔ, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Τζιτζικώστα, της φασιστικής-ναζιστικής Χρυσής Αυγής, των ΑΝΕΛ του επί 4 χρόνια κολλητού του ΣΥΡΙΖΑ ακροδεξιού εταίρου Καμένου, της Ένωσης Κεντρώων, εκπροσώπων της Εκκλησίας και άλλων που εμφανίζονται ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Το εθνικιστικό θέατρο επαναλήφθηκε την Κυριακή στο Σύνταγμα, με ανιστόρητα συνθήματα και αλυτρωτικές κραυγές., συνθήματα που προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στην κυβέρνηση, που προσπαθεί να παρουσιάσει «προοδευτική» τη συμφωνία των Πρεσπών.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Το 2018 είναι η χρονιά που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματός μας, του ΚΚΕ. Αυτές τις μέρες κορυφώνεται ο γιορτασμός με μεγάλες πολιτικές- πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Αλήθεια γιατί πήγατε στο Πολυτεχνείο μπρε ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ; Δεν ήταν επόμενο να σας προγκίξουν οι φοιτητές; Τι περιμένατε να σας καλοδεχτούν και να σας επευφημήσουν, γιατί προδώσατε την λαϊκή ετυμηγορία και το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος; Γιατί επιβάλλετε όλες τις αντιλαϊκές με τα μνημόνια που εφαρμόζετε όπως οι προηγούμενοι; Γιατί με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπουλάτε τον πλούτο της χώρας και διαλύετε παραπέρα την παραγωγική βάση της χώρας;

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Ο τίτλος του αφιερώματος έχει να κάνει με το ότι Λεωνίδας Ιασωνίδης και Γιάννης Πασαλίδης είχαν βίους παράλληλους με την έννοια ότι γεννήθηκαν και οι δύο στον Πόντο, σπούδασαν εκεί, όταν ήρθαν στην Ελλάδα ασχολήθηκαν με την πολιτική, αλλά από διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικά μετερίζια. Ας κάνουμε αναφορές σε στιγμές της πολιτικής και κοινωνικής τους σταδιοδρομίας.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Κλίμα αναμονής και ψεύτικων προσδοκιών στους συνταξιούχους επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, με αφορμή αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν συνταξιούχους για τις περικοπές στις συντάξεις τους και στην κατάργηση των δώρων (Δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και επίδομα αδείας).
Παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων με δηλώσεις «ήξεις αφήξεις» της υπουργού και του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θολώνει σκόπιμα τα νερά, με το να δηλώνει πως η κυβέρνηση «θα εφαρμόσει ό,τι αποφασίσει το ΣτΕ για τα αναδρομικά ». Δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, «κάνει τα γλυκά μάτια» στους συνταξιούχους και τους υπόσχεται «δικαίωση», ανεξάρτητα από το αν προσφύγουν ή όχι στα δικαστήρια,
Την ίδια στιγμή ασκεί εφέσεις κατά των αποφάσεων και προαναγγέλλει με βεβαιότητα ότι «η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης θα καταπέσει στο ΣτΕ και, επομένως, κανένα θέμα επιστροφών και αναπλήρωσης δεν υπάρχει»! Ακόμα όμως κι αν υπάρξει, ξεκαθαρίζει ότι αυτή θα κινηθεί «στα όρια του δημοσιονομικού χώρου», που σημαίνει ότι λίγοι θα πάρουν από λίγα και μετά «ούτε γάτα, ούτε ζημιά»...!
Μάλιστα στις εφέσεις επαναλαμβάνονται όλα τα «επιχειρήματα» των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν ψήφιζαν τις περικοπές. Η κυβέρνηση τις δικαιολογεί πέρα για πέρα, επικαλούμενη και αυτή με τη σειρά της «λόγους δημοσίου συμφέροντος», που όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην πρόσφατη έφεση, «στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών του»! εξ άλλου όλα τα κόμματα αυτά ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο. Όλοι μαζί δεσμεύτηκαν για τη μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Για τον λόγο αυτό ψήφισε η κυβέρνηση τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) που ενσωμάτωσε και όλες τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές, ώστε αυτές να ισχύουν στο διηνεκές και να αναπαράγουν επ' άπειρον τα αντιλαϊκά τους αποτελέσματα. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων καταδίκασε όλους τους νέους συνταξιούχους (μετά την 13η Μάη 2016) σε συντάξεις πτωχοκομείου, διαμορφώνοντας έναν πραγματικό μεσαίωνα για το Ασφαλιστικό για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτός είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, όπως εκφράζεται και στο Ασφαλιστικό.
Πρόκειται για πολιτική αλητεία-αγυρτεία αυτό που κάνει η κυβέρνηση.
Ως σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας δεν μπορούσαμε να πάρουμε την ευθύνη να πούμε στους συνταξιούχους να μην κάνουν αιτήσεις για την επιστροφή των αναδρομικών. Μάλιστα συστήσαμε να κάνουν αιτήσεις και βοηθήσαμε σ’ αυτό. Το ίδιο εξάλλου έκαναν και οι Σύλλογοι συνταξιούχων άλλων κλάδων εργαζομένων-επαγγελματιών.. Ήταν το πρώτο βήμα για να μην υπάρξει παραγραφή των απαιτήσεων. Ούτε θα συστήσουμε να μην προσφύγουν δικαστικά, όσοι θέλουν, εάν χρειαστεί…
Παράλληλα όμως λέμε ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως βέβαια και από την πολιτική των υπόλοιπων κομμάτων που ψήφισαν τα μνημόνια, ούτε στην αναμονή των δικαστικών αποφάσεων και στην ανοχή της κυβερνητικής κοροϊδίας, Διέξοδο στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων μπορεί να δώσει μόνο η πάλη τους, η κλιμάκωση του αγώνα με προμετωπίδα το σύνθημα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, «δεν χαρίζουμε τίποτα!».

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Αρχαιολογικοί χώροι και άλλα πολιτιστικά-ιστορικά μνημεία έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΕΣΥΠ (σ.σ. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), το γνωστό ως "υπερταμείο ". Η μεταφορά των 10.119 δημόσιων ακινήτων σ' όλη τη χώρα έγινε κατόπιν εισήγησης από την ΕΕΣΥΠ. Για το σκοπό αυτό, η ΕΕΣΥΠ ανέλυσε τα στοιχεία ακινήτων του Δημοσίου από τις διαθέσιμες βάσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Κτηματολογίου) και υπέβαλε τη σχετική εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση».

Του Κώστα Πινέλη.

Κάθισα να δω την συνέντευξη του πρωθυπουργού, έτσι για να ακούσω τι πάλι θα υποσχεθεί μ’ αυτές τις βαρύγδουπες εξαγγελίες που συνηθίζει και μέχρι τώρα αποδείχτηκαν "άνθρακες". Αλλά και για ένα επιπλέον λόγο. Να δούμε τι θα πει για το γήπεδο της ΠΑΟΚάρας.
Το άκουσα που το είπε απαντώντας σε ερώτηση και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Και έτσι σήμερα πρωί-πρωί, μπήκα στο μπλοκ του 902 για να διαβάσω ακριβώς το κείμενο. Το παρακάτω:
«Η περικοπή των συντάξεων, όμως, -όπως τόνισε- είναι ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη και δεν θα έχει επίπτωση στην δομή του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό (συντάξεις) είναι αντιαναπτυξιακό. Η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει επίπτωση στην δομή του ασφαλιστικού συστήματος.».
«Αφορά την προσωπική διαφορά και αφορά κάποια συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων που σήμερα είναι πάνω των 70 ετών. Άρα η όποια περικοπή δαπανών θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου» είπε ο πρωθυπουργός!!! Με αυτά τα επιχειρήματα και έχοντας αποκαταστήσει την αξιοπιστία ως κυβέρνηση θα έχουμε εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε»
Με αυτό το ανατριχιαστικό, το μακάβριο επιχείρημα θα επιχειρήσει να πείσει ο Αλέξης Τσίπρας τους δανειστές γιατί δεν θα πρέπει να μειωθούν άλλο οι συντάξεις!!!
Του ξέφυγε και φανέρωσε την επιθυμία τους;
Είναι αυτό που λέγαμε από τότε που άρχισαν τα μνημόνια και οι περικοπές των συντάξεων:
Σκάβουν ομαδικούς τάφους για να θάψουν τους απόμαχους της δουλειάς, για να γλυτώσουν απ’ αυτούς και την δαπάνη των συντάξεών τους!!!

 

Το ξέπλυμα του αμερικάνικου
ιμπεριαλισμού
Κατά τα άλλα η ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ θα μπορούσε να είχε τίτλο "τα μνημόνια τώρα δικαιώνονται", με ένα μπαράζ διαβεβαιώσεων για την τήρηση των συμφωνηθέντων και υπότιτλο "νέο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού". Τι αγκαλίτσες, τι φιλάκια, τι χαρούλες με τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Αυτό που λέει ο λαός, «οι μεγάλες αγάπες δε κρύβονται». Από το «φονιάδες των λαών αμερικάνοι» που φώναζε παλιά στις διαδηλώσεις ως επικεφαλής της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, στα υμνολόγια στους αμερικάνους που για χάρη τους μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε αμερικανοκρατούμενη-στρατοκρατούμενη πόλη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς «Αριστερά» δείχνει τα… φιλοαμερικανικά αισθήματά του. Ποιος όμως θα περίμενε τέτοια… υποδοχή στους Αμερικανούς μαζί με πράκτορες του FBI, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Όπως έγραψε κάποιος σε σχόλιό του «πρέπει να γεννήθηκε από…αμερικανούς γονείς…»

 

Κράτησαν και την τιμημένη
φανέλα του ΠΑΟΚ!
Μέσα σ’ όλα ο Τσίπρας και ο αμερικανός πρεσβευτής Παϊατ, κατά την επίσκεψή τους στο περίπτερο του ΠΑΟΚ, κράτησαν την τιμημένη φανέλα με τον δικέφαλο. Με το Νο 19 ο Τσίπρας, με το Νο 26 ο πρεσβευτής (για να σχηματίσουν την χρονολογία ίδρυσής του 1926).
Καλά έκανε ο Σαββίδης και δεν πήγε στα εγκαίνια. Γιατί υποσχέσεις και φανφάρες ακούσαμε και άλλες φορές, θέλουμε έργα όσον αφορά το γήπεδο της Τούμπας.

 

Το ΠΑΜΕ έσωσε την αξιοπρέπεια
της Θεσσαλονίκης
Σ΄αυτή την σιδερόφρακτη πόλη από αστυνομικούς, ασφαλίτες, κάθε λογής πράκτορες των αμερικάνικων υπηρεσιών, στην πόλη, που η κυβέρνηση Τσίπρα την μετέτρεψε «σε βαλκανική «disneyland» των αμερικανικών μονοπωλίων» (όπως έγραψε ο Νίκος Μόττας στο μπλοκ «Ατέχνως), κάποιοι έπρεπε να βγουν στους δρόμους, να αντιδράσουν εξ ονόματος του εργαζόμενου λαού της πόλης (αλλά και ολόκληρης της χώρας). Το ΠΑΜΕ έσωσε για άλλη μια φορά την τιμή της Θεσσαλονίκης. Της Θεσσαλονίκης του Μάη του 36, του Λαμπράκη και του Τσαρουχά, των αγώνων και των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, του Βελδεμίρη και του Χαλκίδη, των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στους Αμερικανο-Νατοϊκούς δολοφόνους που μετέτρεψαν την πρώην Γιουγκοσλαβία σε ιμπεριαλιστικό σφαγείο.
Κάποιοι έπρεπε να βροντοφωνάξουν, πως η ελληνική συγκυβέρνηση και τα αμερικανικά γεράκια που κουβαλήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, την φτωχομάνα, την εργατομάνα είναι ανεπιθύμητοι.
Το έκανε το ΠΑΜΕ με ένα τεράστιο αγωνιστικό συλλαλητήριο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά γιατί είναι αναντικατάστατος ο ρόλος του στο ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Αποφράδα ημέρα, αλλά ταυτόχρονα και ημέρα μνήμης και θυσίας είναι η 2 Σεπτεμβρίου του 1944, όταν οι ναζί με τους «Έλληνες» ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους, έβαψαν στο αίμα το Χορτιάτη. Στην φετινή 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.