Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, 12:57:02 μμ
etpa
Τερζενίδης Κώστας

Τερζενίδης Κώστας

Του Κώστα Τερζενίδη

 

Το μόνο πράγμα που έλειπε αυτήν τη στιγμή από το νοσοκομείο Κιλκίς είναι ένας «εμφύλιος» σπαραγμός και οι δημόσιες και ανοιχτές αντιπαραθέσεις μεταξύ γιατρών, νοσηλευτών ή συνδικαλιστών του ιδρύματος.
«Όλα τα χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε» ή αν προτιμάτε το μνημονιακότερο: «Η φτώχια φέρνει γκρίνια»!

Του Κώστα Τερζενίδη

 

Παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στο νομό μας, από τότε που ψάχναμε τις παρέες μεταναστών στην κοίτη του Αξιού, μέχρι που αρχίσουν να συρρέουν στα σύνορά μας ποτάμια προσφύγων και να φιλοξενούμε κοντά 20.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες-μετανάστες, γίνομαι όλο και πιο απαισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων.

Δευτέρα, 30 Μαϊος 2016 16:20

Μια συγνώμη για την Ειδομένη;

Μήνες τώρα τα διεθνή ΜΜΕ έδειχναν σε απευθείας σύνδεση τις εικόνες ντροπής από τον καταυλισμό της Ειδομένης, δηλαδή την άθλια εικόνα από την Ελλάδα, το σύγχρονο Νταχάου, όπως το χαρακτήρισε υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης!

Του Κώστα Τερζενίδη

 

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα…».

Κοινότυπη πια η επισήμανση του Γερμανού φιλόσοφου Karl Marx, μόνο που όταν η ιστορία αφορά τεράστια προσφυγικά κύματα, ανοιχτές πληγές ολόκληρης της ανθρωπότητας, τότε δεν μιλάμε για φάρσα, αλλά για πολλαπλή τραγωδία. Τραγωδία στα χαλάσματα της Συρίας, στις κατεστραμμένες –με ευθύνη της Δύσης- χώρες της Αφρικής και της Ασίας, τραγωδία στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, τραγωδία στις πλατείες της Αθήνας, τραγωδία στα λασπωμένα χωράφια της Ειδομένης, τραγωδία στους αγκαθωτούς φράχτες της Ευρώπης!

Του Κώστα Τερζενίδη

 

Ζούμε σ’ έναν υπέροχο τόπο, σ’ έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, όπου «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν». Με τέτοια θαυμαστή επιμονή αντιστέκεται ο καιρός, και αδιαφορούν οι άνθρωποι. Αλλά προς Θεού, αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τότε αλίμονο στην πραγματικότητα. Είναι το μνημόνιο, ηλίθιε! κατά την προεκλογική ατάκα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον: «It's economy stupid».
Και η καημένη η μάνα μου, χρειάστηκε να περάσει στα 87 της, να περάσουν και οι γιορτές και να συνειδητοποιήσει πως τελικά δεν της έδωσαν τη 13η σύνταξη που της είχαν υποσχεθεί. Και σαν μικρό παιδί το περίμενε αυτό το δώρο, για να το μοιράσει στα εγγόνια…

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 21:51

Κλίνατε επί δεεεξιά!

Του Κώστα Τερζενίδη  

Και στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση του σωτήριου τούτου έτους ηττήθηκε η Νέα Δημοκρατία, με παράλληλη στροφή του εκλογικού σώματος προς  τα δεξιά! Η αντίφαση των εκλογών: η Ν.Δ. έχασε και η δεξιά κέρδισε.
Δείτε για λίγο και πιο ψύχραιμα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Του Κώστα Τερζενίδη 

Χρόνια τώρα αναρωτιέμαι το γιατί και το πώς εμφανίζονται ως “διάττοντες αστέρες” κάποιοι …αστέρες της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους. Εμφανίζονται από το πουθενά λίγο πριν τις εκλογές και εξαφανίζονται αμέσως μετά, διεκδικώντας να γίνουν βουλευτές, δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι σ’ έναν τόπο που ούτε τον γνωρίζουν, δεν ξέρουν τους ανθρώπους του, μήτε και τα προβλήματά τους.

Του Κώστα Τερζενίδη

 

Πάνε κι έρχονται καράβια
φορτωμένα προσφυγιά…

Του Κώστα Τερζενίδη

Πάνε κι έρχονται καράβια
φορτωμένα προσφυγιά…

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 19:47

Στα μονοπάτια της προσφυγιάς

Κείμενο: Κώστας Τερζενίδης - Φωτογραφίες: Νίκος Τερζενίδης

Δυο υπέροχα μαύρα μάτια, δυο τεράστια μαύρα μάτια, μια ολόκληρη ήπειρος, η Αφρική. Στέκουν εκεί, απέναντί σου, γεμάτα απορία και αγωνία, ξαφνιασμένα από έναν κόσμο άλλο, τόσο διαφορετικό. Ένα πλάσμα χαριτωμένο, γεμάτο φως και ομορφιά, κουρασμένο το δίχρονο κορμάκι του από μια πορεία χιλιάδων χιλιομέτρων. Από τη Σομαλία της Ανατολικής Αφρικής στα σύνορα της Ειδομένης, κάτω από τον καυτό ήλιο και με το ταξίδι να έχει ακόμη δρόμο πολύ.