Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 18:58

Ο Αρης Παπαδόπουλος απαντά στον Χρ. Γκουντενούδη

Συντάκτης:

Με αφορμή την επιστολή του Δημάρχου Παιονίας, κ. Χρ. Γκουντενούδη, στον τοπικό τύπο του Κιλκίς, θα ήθελα ως Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  να επισημάνω τα παρακάτω:

Πως το αίσθημα ευθύνης της εκπαιδευτικής κοινότητας στο νομό μας είναι ιδιαίτερα υψηλό. Κάθε εκπαιδευτικός ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για την πρόοδο και την ασφάλεια των μαθητών του. Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί μας γνωρίζουν πως κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου δεν επιτρέπονται αποχωρήσεις μαθητών, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

 

Οποιοδήποτε ατύχημα κι αν συμβεί, σε μαθητή (ιδιαίτερα του δημοτικού) εκτός σχολείου σε ώρες διδακτικού ωραρίου, επιφέρει βαριές υπηρεσιακές και προσωπικές συνέπειες. Ενδεχομένως, ορισμένοι που δεν είναι εκπαιδευτικοί να μην το γνωρίζουν αυτό. Όλοι όμως ψάχνουν  τις ευθύνες  για να τις αποδώσουν εκεί που πρέπει, σε περίπτωση που κάτι συμβεί.

Οι  διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις, όπως διαπιστώσαμε τις προηγούμενες ημέρες, ενδέχεται να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Και τότε όλοι αναρωτιούνται: Ποιος φταίει; Γιατί έφυγε το παιδί από το σχολείο; Πού πήγε; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα κι ο λόγος που ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα, που θωρακίζουν την ασφάλεια των μαθητών.

Όλες οι αποφάσεις που πήραμε ως  υπηρεσία,  έχουν ληφθεί μετά από ενημέρωση και συζήτηση, που είχαμε με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς.

Μας κατηγορείτε ότι απειλήσαμε διευθυντές σχολείων και γονείς. Στον χώρο της εκπαίδευσης,  να ξέρετε,  δεν λειτουργούμε με απειλές, αλλά με συνεργασία και διάλογο, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει ούτε με τη φιλοσοφία μας  ούτε και με τις αξιακές αρχές της παιδείας μας.

Επειδή όμως το επικαλείσθε, κύριε Δήμαρχε της Παιονίας, καλό είναι να μας αναφέρετε τα ονόματα των διευθυντών των σχολείων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο απειλήθηκανΔιαφορετικά διαπράττετε συκοφαντική δυσφήμιση δημόσια. Ακόμη κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι εκπαιδευτικοί μας θα μπορούσαν να ζητήσουν  την παρέμβαση των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

Θέλω, επίσης,  να καταστήσω σαφές ότι η αντίδρασή μας ουδόλως σχετίζεται με τις κινητοποιήσεις, παρά μόνο συνδέεται  με την προστασία των μικρών  μαθητών από  ενδεχόμενους κινδύνους, που είναι υπαρκτοί σε μια διαδήλωση.

Σεβόμαστε τις απόψεις όλων των συμπολιτών μας της τοπικής αυτοδιοίκησης  και επιζητούμε τη συνεργασία όλων με στόχο την ασφάλεια και την πρόοδο των μαθητών μας. Απώτερος σκοπός της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η προστασία του δημόσιου σχολείου. Υπηρετούμε τους μαθητές μας, το δικαίωμα τους στη μόρφωση και στη διαμόρφωση σωστής παιδείας και κριτικής σκέψης.

Χαίρομαι για την αναφορά σας, ότι πρόθεσή σας δεν είναι να αναμιχθείτε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων μας. Θεωρώ πως είναι άκομψο να με καλείτε να πάρω θέση μέσω ενός συνοπτικού δελτίου τύπου για ένα τόσο σημαντικό και  ιδιαίτερα ευαίσθητο εθνικό θέμα. Βεβαίως, έχω κι εγώ δικαίωμα γνώμης, όπως κάθε πολίτης, την οποία ωστόσο δεν συνδέω και δεν συγχέω με την υπηρεσιακή μου ιδιότητα.

Εκείνο που οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε, είναι να διαφυλάξουμε το δημόσιο σχολείο μακριά από κάθε είδους κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες, από οπουδήποτε αυτές κι αν εκπορεύονται, και για το οποίο είμαι πρόθυμος για κάθε συνεργασία μαζί σας.

Παπαδόπουλος Αριστείδης

Διευθυντής Π.Ε. Κιλκίς