Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 3:30:23 μμ
Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 11:54

5 συμβουλές για να ανταπεξέλθεις στα μαθήματα της σχολής σου

Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο είναι το όνειρο χιλιάδων εφήβων οι οποίοι ανυπομονούν να βιώσουν την περίφημη φοιτητική ζωή για την οποία ακούν τόσο πολλά όσο μεγαλώνουν. Ειδικά για παιδιά από την επαρχία, η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο σε κάποια μεγάλη πόλη είναι όνειρο ζωής. Το όνειρο όμως της σχετικά ξέγνοιαστης και άνετη φοιτητικής ζωής μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εφιάλτη. Υπάρχουν σχολές οι οποίες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, ειδικά οι Πολυτεχνικές και όσες αφορούν θετικές επιστήμες, οπότε και η πραγματικότητα γρήγορα καταρρίπτει την εικόνα που έχουν οι νέοι για το Πανεπιστήμιο και τη φοιτητική ζωή.

 

Στη καλύτερη περίπτωση ο νέος φοιτητής μπορεί απλά να χρειαστεί να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο διάβασμα απ’ όσο φανταζόταν. Στη χειρότερη όμως, μπορεί να κόβεται συνέχεια σε μαθήματα, παρατείνοντας τη διάρκεια των σπουδών του. Τι γίνεται λοιπόν αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο; Αν τα μαθήματα φαίνονται βουνό και 3άρια ή τα 4άρια διαδέχονται το ένα το άλλο; Ας δούμε μερικά tips για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στα μαθήματα της σχολής σου, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά.

1: Να πηγαίνεις στα μαθήματα

Ναι, το ξέρουμε ότι η παρακολούθηση στα μη – εργαστηριακά μαθήματα είναι προαιρετική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και απαραίτητη. Μπορεί να θέλεις να περνάς τα πρωινά σου στο κρεβάτι ή πίνοντας καφέ με τους φίλους σου, αλλά κανονικά θα έπρεπε να είσαι στο μάθημα και ας μην παίρνονται απουσίες. Ακόμη και η παρακολούθηση μιας διάλεξης μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις το μάθημα καλύτερα. Είναι άλλο πράγμα να έχεις παρακολουθήσει έστω και στοιχειωδώς το μάθημα και άλλο να έρχεσαι για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του στην εξεταστική.

2: Μοίρασε σωστά τον χρόνο σου

Στις εξεταστικές περιόδους οι περισσότεροι φοιτητές εξαφανίζονται για έναν πολύ απλό λόγο: τότε είναι η μόνη περίοδος που διαβάζουν. Εννοείται ότι αυτό επηρεάζει πολύ αρνητικά τις πιθανότητες επιτυχίας σε ένα μάθημα. Καλό είναι λοιπόν κάθε μέρα να ρίχνεις και καμιά ματιά στις σημειώσεις ή τα βιβλία των μαθημάτων σου και να μην τα αφήνεις όλα για την εξεταστική. Δεν λέμε να διαβάζεις σαν να ετοιμάζεσαι για Πανελλήνιες πάλι, αλλά καλό θα είναι να μην δεις το εσωτερικό των βιβλίων σου για πρώτη φορά την εξεταστική.

3: Μην το παρακάνεις με τα μαθήματα

Εννοείται όσο περισσότερα μαθήματα παίρνεις κάθε εξάμηνο, τόσο πιο δύσκολο θα είναι και να τα περάσεις ή ακόμη και να τα δώσεις όλα. Τα μαθήματα επιλογής μπορούν να περιμένουν. Μη γεμίζεις το πρόγραμμα σου με μαθήματα, όσο απλά κι εύκολα αν σου φαίνονται. Άσε τα απλά για το τέλος και φρόντισε να ξεμπερδέψεις γρήγορα με τα βασικά και τα δύσκολα αν θέλεις να τελειώσεις τη σχολή σου σε ένα εύλογο διάστημα.

4: Αντάλλαξε σημειώσεις

Όσο καλές κι αν νομίζεις ότι είναι οι σημειώσεις σου για ένα μάθημα, μπορεί να μην είναι και οι καλύτερες ή να μην είναι και τόσο καλές όσο νομίζεις. Δε χάνεις τίποτα λοιπόν να ανταλλάξεις σημειώσεις με κάποιον συμφοιτητή ή συμφοιτήτρια σου. Όχι μόνο μπορεί να βρεις σημειώσεις καλύτερες και πιο περιεκτικές από τις δικές σου, οι οποίες και θα σε βοηθήσουν να περάσεις το μάθημα, αλλά μπορεί να κάνεις και καινούργιες γνωριμίες και να διευρύνεις τον κύκλο σου. Δεν έχεις λοιπόν απολύτως τίποτα να χάσεις από την ανταλλαγή σημειώσεων.

5: Κάνε ιδιαίτερα μαθήματα

Αν κάποιο μάθημα σου φαίνεται απλά «βουνό» και δεν μπορείς να το περάσεις όσο και αν προσπαθείς ή δυσκολεύεσαι ιδιαίτερα να το καταλάβεις ακόμη και μετά από επιμελείς παρακολουθήσεις και καλύτερες σημειώσεις, τότε η μόνο λύση είναι τα ιδιαίτερα μαθήματα. Αν δεν μπορείς να βρεις κάποιον καθηγητή για δια ζώσης μαθήματα ή αν δε βολεύει το πρόγραμμα σου μην ανησυχείς, υπάρχουν πλέον πολλοί κι έμπειροι καθηγητές που προσφέρουν online μαθήματα σε φοιτητές. Κάποιοι μάλιστα μπορούν να σε βοηθήσουν και με την εκπόνηση των εργασιών σου. Πλέον είναι πολύ εύκολο να τους βρεις, αφού υπάρχουν ειδικές online πλατφόρμες αναζήτησης καθηγητών για ιδιαίτερα.