Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 07:15

Η κυβέρνηση αποκαθιστά τις αδικίες σε βάρος του ιδιωτικού τομέα

Του Σταύρου Οραήλογλου

Ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια υπερφορολόγησης το 2021 έρχεται πολύτιμη φορο-ανάσα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με την κυβέρνηση να αποκαθιστά τις αδικίες που υπέστησαν τα προηγούμενα έτη όσοι ανήκουν στη λεγόμενη “μεσαία τάξη”.

Η διαφορά στο πορτοφόλι τους θα φανεί από τη Πρωτοχρονιά με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) εργοδοτών και μισθωτών, όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Εξίσου σημαντική ανάσα θα πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2020, χάρη στην εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή φορολογικού συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Οι κερδισμένοι

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, καθώς επίσης και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ για τα εισοδήματα του 2021, δεδομένου ότι δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο, «επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας».

Τα “οφέλη” για τους συνταξιούχους

Σημαντικά νέα έρχονται και για τους συνταξιούχους αφού τον Οκτώβριο θα καταβληθεί – εφάπαξ – στους παλιούς συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το 1,4 δισ. ευρώ που αφορά τα αναδρομικά του 11μήνου. Επίσης, στις αρχές Δεκεμβρίου δρομολογείται η καταβολή αναδρομικών ύψους 460 εκ. ευρώ χάρη στην αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Πως επηρεάζει ο κορονοϊός

Όσον αφορά στη μάχη της οικονομίας με τον κορονοϊό, μέχρι τώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης εστιαζόταν κυρίως στη  διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αποτροπή απολύσεων, όπως επίσης και στη στήριξη στην προστασία των επιχειρήσεων ώστε να μην κλείσουν. Τώρα περνά σε νέο στάδιο δίνοντας έμφαση στη δημιουργία νέων επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, μέσα από επέκταση των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας, επέκταση του προγράμματος «ΣυνΕργασία» μέχρι το τέλος του έτους, παράταση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενισχυμένο επίδομα ανεργίας, τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και προετοιμασία τέταρτου κύκλου (πριν το τέλος του έτους) και επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ.

Πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας

Παράλληλα, η Κυβέρνηση περνά τώρα σε μία καινούρια φάση με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων θέτοντας σε εφαρμογή:

-πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας

-μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2021 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες

-κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.

-υπεραποσβέσεις σε ύψος 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις.

Δείτε επίσης: Πόροι που ισοδυναμούν με «σχεδόν ένα ΑΕΠ» σε μια εξαετία στην ελληνική οικονομία, αλλά και ανησυχίες για την απορρόφηση

Πηγή: Politic.gr