Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, 10:51:02 μμ
etpa
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 05:50

Τα πρώτα βήματα στην κοινωνία των υπερυψηλών ταχυτήτων

Συντάκτης:
Στο κατώφλι της κοινωνίας των Gigabits φτάνει η χώρα μας με την ενεργοποίηση των πρώτων δικτύων οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (FTTH). Αν και αχαρτογράφητο για όλη την Ευρώπη, το μονοπάτι που οδηγεί στην κοινωνία των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων αναμένεται να αλλάξει τη ζωή μας.


Το Internet of Things φέρνει νέα δεδομένα, με τα ευφυή συστήματα να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μας μέσα στο σπίτι, ενώ έξυπνοι μετρητές θα αλλάξουν άρδην τον τρόπο παραγωγής και καλλιέργειας, καθώς και την παρατήρηση των φυσικών φαινομένων. Τα πρώτα μικρά βήματα γίνονται ήδη, αλλά μένουν πολλά να γίνουν για να φτάσουμε στην ψηφιακή επανάσταση.

Οι οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH) έφτασαν σε Παλαιό Φάληρο, Βύρωνα και Καλαμάτα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν στις αρχές του φθινοπώρου το Μοσχάτο, η Καλαμαριά και η Λάρισα.

Ξεκίνησε η εμπορική διάθεση

Με στόχο να φτάσει ως το τέλος του 2019 σε περίπου 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, η Cosmote προχώρησε την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 στην ενεργοποίηση της πρώτης σύνδεσης Fiber To The Home στο Παλαιό Φάληρο. Σταδιακά, η κάλυψη FTTH του ομίλου ΟΤΕ αναμένεται να φθάσει στο 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022. Δίκτυο που θα καλύπτει με οπτική ίνα και εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια. Πρόκειται για ένα εν εξελίξει επενδυτικό πλάνο του ομίλου ΟΤΕ, ύψους 2 δισ. ευρώ ως το 2022.

Στην περιοχή του Βύρωνα ξεκίνησε από την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 η εμπορική διάθεση για το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι που αναπτύσσεται από τη Vodafone Ελλάδος, ως μέρος του στρατηγικού της πλάνου, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ ως το 2020. Βάσει αυτού, η εταιρεία προχωρεί στην πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι στην Ελλάδα. Επένδυση που έχει υποβληθεί και εγκριθεί ως επενδυτικό πλάνο από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο πλαίσιο του κανονισμού Vectoring/NGA, ενώ έχει ενταχθεί και στο καθεστώς fast track.

Εν τω μεταξύ υπηρεσίες με ταχύτητες 100-200 Mbps και δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps μέσω της τεχνολογίας FTTH είναι διαθέσιμες από τη Wind στην Καλαμάτα, την πρώτη πόλη στην Ελλάδα που συνδέθηκε στο Internet του... αύριο από το καλοκαίρι του 2017. Η δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών της Wind, που αποτελεί μέρος του πενταετούς επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2019. Η πρόοδος στην Αττική συνεχίζεται εντατικά και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018, ενώ άμεσα αναμένεται να ολοκληρωθεί το δίκτυο νέας γενιάς στη Λάρισα. Για το 2019, προβλέπονται τα δίκτυα της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Επιδότηση με κουπόνια για δύο χρόνια


Για την επίτευξη συμμετρικών και υψηλών ταχυτήτων ευρυζωνικών δικτύων ως 1 Gbps, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή όλων στη νέα εποχή, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υλοποιεί τη δράση «Superfast Broadband». Αυτή προβλέπει επιδότηση της σύνδεσης νοικοκυριών και επιτηδευματιών στο Διαδίκτυο με υπερυψηλές ταχύτητες μέσω οπτικών ινών που φτάνουν ως τον χώρο του ενδιαφερομένου.

Η διάθεση γίνεται με κουπόνια, τα οποία και θα καλύπτουν μέρος του κόστους σύνδεσης για περίοδο δύο ετών. Η δράση «Superfast Broadband» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση φτάνει συνολικά τα 360 ευρώ για 24 μήνες, τα οποία μοιράζονται σε 13 ευρώ ανά μήνα και 48 ευρώ για τη σύνδεση. Αυτή διατίθεται για συνδέσεις με πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps, δηλαδή μόνο εκεί όπου υπάρχουν δίκτυα FTTH.

Για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς και προκειμένου η χώρα μας να μην παραμένει ουραγός στην Ευρώπη, υλοποιούνται ή δρομολογούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 250 εκατ. ευρώ κατευθύνονται προς την ενίσχυση της ζήτησης συνδέσεων FTTH. Πρόθεση είναι μέσα στον πρώτο χρόνο, δηλαδή ως την 31η Μαρτίου 2019, να διατεθούν 130.000-140.000 συνδέσεις, στις οποίες αντιστοιχεί η εξασφαλισθείσα επιδότηση των 50 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν κινητοποιηθεί ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ. Το σύνολο των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, αναμένεται να ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών ως το σπίτι που θα καλύψουν - ως το 2022 - περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Το Βήμα