Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 3:59:46 μμ
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 15:00

Λεπτομέρειες από το Λονδίνο για το νέο μεταναστευτικό σύστημα

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Μία νέα μαζική ενημερωτική εκστρατεία για το πώς πρέπει να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις στη Βρετανία για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους, αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα μεταναστευτική πολιτική, παρουσίασε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο 130 σελίδων το οποίο περιγράφει τη λειτουργία του συστήματος βαθμοδότησης για όσους θελήσουν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, όταν η χώρα θα έχει βγει από την ενιαία αγορά και την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση.

Στο νέο σύστημα θα υπάγονται όλοι οι αλλοδαποί, είτε είναι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ είτε τρίτων χωρών, καθώς καταργείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων.

Δε θα γίνονται δεκτοί ανειδίκευτοι εργάτες και οι επίδοξοι μετανάστες θα πρέπει να συγκεντρώνουν 70 πόντους για να τους επιτραπεί η εγκατάσταση στη χώρα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις, που θα δίνουν συνολικά 50 πόντους, είναι να υπάρχει προσφορά θέσης εργασίας από εγκεκριμένο εργοδότη, η εργασία αυτή να είναι σε επίπεδο ειδίκευσης A-level και να υπάρχει αποδεκτή γνώση αγγλικών.

Οι υπόλοιποι 20 πόντοι θα μπορούν να αποκτούνται με κάποιο από μια σειρά άλλων κριτηρίων. Μεταξύ αυτών των κριτηρίων είναι ο ελάχιστος μικτός ετήσιος μισθός 25.600 λιρών (με λίγες εξαιρέσεις για συγκεκριμένα επαγγέλματα), η προσφορά θέσης εργασίας σε τομείς με ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ή η κατοχή διδακτορικού τίτλου.

Η κα Πατέλ δήλωσε: «Ο βρετανικός λαός ψήφισε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων μας και να εισαχθεί ένα νέο σύστημα μετανάστευσης με μοριοδότηση. Τώρα που έχουμε φύγει από την ΕΕ είμαστε ελεύθεροι να ξετυλίξουμε την πλήρη δυναμική αυτής της χώρας και να εφαρμόσουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο μεταναστευτικό σύστημα και να υλοποιήσουμε ένα νέο δικαιότερο, πιο συμπαγές και βασισμένο στις δεξιότητες σύστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021».

Νέα προσθήκη στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης είναι η δυνατότητα βίζας για ξένους επαγγελματίες του τομέα υγείας, μία απόφαση που ακολουθεί την αναγνώριση της προσφοράς του ξένου έμψυχου δυναμικού στο εθνικό σύστημα υγείας NHS κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δε θα υπάρχει αριθμητικό όριο για ξένους φοιτητές, οι οποίοι όμως επίσης θα πρέπει να εξασφαλίζουν 70 βαθμούς, κάτι που θα γίνεται εφόσον έχουν προσφορά θέσης σε βρετανικό πανεπιστήμιο, έχουν εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους και μιλούν ικανοποιητικά αγγλικά.

Οι απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό θα επιτρέπεται να μείνουν στη χώρα για δύο (πρώτο πτυχίο και μεταπτυχιακό) ή τρία χρόνια (διδακτορικό).

Επίσης, το πρόγραμμα «διεθνών ταλέντων» θα επιτρέπει την έλευση στο Ηνωμένο Βασίλειο επιστημόνων και ερευνητών χωρίς προϋπάρχουσα προσφορά θέσης εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ που θα βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα μπορούν να κάνουν αίτηση για απόκτηση καθεστώτος εγκατεστημένου ή προεγκατεστημένου κατοίκου, που εξασφαλίζει τη μελλοντική διαμονή στη χώρα και άλλα δικαιώματα, έως το τέλος Ιουνίου 2021. Ήδη πάνω από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάτοικοι του Ην. Βασιλείου έχουν κάνει τη σχετική αίτηση.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ εγκαινίασε μία νέα κυβερνητική ιστοσελίδα με τίτλο «Ελέγξτε, Αλλάξτε, Πάμε», η οποία θα παρέχει απαντήσεις σε ερωτήσεις επιχειρήσεων για το νέο καθεστώς.

Η ενημερωτική εκστρατεία θα περιλαμβάνει επίσης ραδιοτηλεοπτικές διαφημίσεις και καταχωρίσεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ισχύει από το 2021 συνεχίζονται, αλλά για την ώρα διακρίνονται από αλληλοκατηγορίες για αδιαλλαξία επί βασικών ζητημάτων.

Σε ό,τι αφορά τους Βρετανούς υπηκόους που θα θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ από τον Ιανουάριο, οι κυβερνητικές συστάσεις αναφέρουν ότι θα πρέπει να έχουν επαρκή ταξιδιωτική ασφάλιση και ότι ενδεχομένως θα είναι αντιμέτωποι με χρεώσεις τηλεφωνικής περιαγωγής που σήμερα δεν υφίστανται.