Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 8:34:12 πμ
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 14:38

Ανακοίνωση Αγαθοπούλου και Ψυχογιού για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας στην Μόρια

Την ώρα  που βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμη προσφυγική τραγωδία, μια ανθρωπιστική κρίση  στην Μυτιλήνη, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς την δομή προσφύγων στη Μόρια και άφησε πίσω της χιλιάδες άστεγους και υποσιτισμένους  ανθρώπους να βρίσκουν καταφύγιο στα νεκροταφεία και να κοιμούνται στις άκρες του δρόμου, η κυβέρνηση μοιάζει ανίκανη να αντιμετωπίσει το μέγεθος της τραγωδίας, που η ίδια με τις πολιτικές της δημιούργησε.

 

Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τις διαστάσεις τουζητήματος χαμένη στη ρητορική του μισανθρωπισμού και του κοινωνικού αυτοματισμού, και καλλιεργεί όπως και προεκλογικά, τα πιο σκοτεινά και αντιδραστικάαντανακλαστικά. Προς αυτήν την  κατεύθυνση κινούνται οι  δηλώσεις του Γ.Γ του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίες όχι μόνο δεν λειτουργούν πυροσβεστικά αλλά αντιθέτως ενισχύουν την εκδικητικότητα και το μίσος προς τους ήδη ευάλωτους προσφυγικούς πληθυσμούς. Η κυβερνητική ολιγωρία, η άρνησή της να αποσυμφορήσει και να θωρακίσει υγειονομικά τη Μόρια στοιβάζοντας σε άθλιες συνθήκες 13.000 ανθρώπους, οδήγησε σε ένα καθεστώς απάνθρωπης διαβίωσης με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, για τα οποία φέρει πλήρως την ευθύνη και μάλιστα εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ωστόσο, στην παρούσα χρονική στιγμή αυτό που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα είναι η σταδιακή μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε ασφαλείς χώρους και η διασφάλιση των στοιχειωδών παροχών πρώτης ανάγκης, αρχής γενομένης από τις ευάλωτες ομάδες και φυσικά τα παιδιά.

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε,εκτός των άλλων,  να επιστήσουμε την προσοχή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο γεγονός ότι μεταξύ των διαβιούντων πληθυσμών στην Μόρια υπάρχουν 4000 παιδιά και 2200 γυναίκες. Από αυτές περισσότερες από 100 είναι επίσημα αναγνωρισμένες και καταγεγραμμένες ως θύματα έμφυλης βίας, τα 2/3 των οποίων έχουν περισσότερα από ένα παιδιά. Οι γυναίκες αυτές είναι

- θύματα βιασμών στην Ελλάδα (πολλές φορές επαναλαμβανόμενων)

- θύματα ενδοοικογενειακής βίας

- θύματα σεξουαλικής  παρενόχλησης

Παράλληλα, στην Μόρια διέμεναν άλλες περίπου 400 γυναίκες, μόνες γυναίκες και μόνες μητέρες, που φιλοξενούνταν στο section C, χώρο με αυξημένη φύλαξη.

Μετά την πυρκαγιά οι γυναίκες αυτές βρίσκονται σε καθεστώς διακινδύνευσης, δεδομένου ότι οι συνθήκες αστεγίας κάτω από τις οποίες ζουν, αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο έκθεσής τους, εκ νέου, σε διάφορες μορφές σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Πρόκειται για γυναίκες–πρόσφυγες που έχουν υποστεί ήδη πολλαπλές μορφές έμφυλης βίας στη χώρα καταγωγής τους, κατά το ταξίδι προς την Ελλάδα, αλλά και στη χώρα μας. Πολλές εξ αυτών είναι επιβαρυμένες με βασανιστήρια, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ συχνά είναι μόνες μητέρες.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα πρόνοιας γι’ αυτές τις γυναίκες οι οποίες, καθόσον φαίνεται, βρίσκονται εγκλωβισμένες σε ένα ατέρμονο κύκλο βίας από τη χώρα προέλευσής τους έως και τη χώρα μας.

Για όλες αυτές τις γυναίκες η κυβέρνηση οφείλεινα μεριμνήσει για τον εντοπισμό και την προστασία τους με την άμεση μεταφορά σε πρώτη φάση σε κατάλληλους χώρους, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα από τους κακοποιητές τους.

Είναι επίσης επιβεβλημένο και το ζητάμε επιτακτικά με την παρούσα ανακοίνωσή μας να επισπευσθεί η μετακίνηση των γυναικών και των παιδιών τους σε δομές στην ενδοχώρα,διασφαλίζοντας παράλληλα τις απαραίτητες υγειονομικές συνθήκες με την διενέργεια τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

Ζητούμε λοιπόν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει, ως οφείλει, τις διατάξεις και τις θεσμικές της υποχρεώσεις για την προστασία των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής  βίας, όπως αυτές ρητώς απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες και το υφιστάμενο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ψυχογιός Γεώργιος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη, Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κιλκίς, Αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Αρμόδια για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων.