Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 8:15:36 πμ
Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 20:34

Φραγγίδης: Ευθύνες έχουν όσοι -κυβερνήσεις και διοικητές- δεν θωράκισαν με γιατρούς και ΜΕΘ το Νοσοκομείο Κιλκίς

Διετέλεσε διοικητής μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, διετέλεσε πρόεδρος σε μια μεγάλη μονάδα υγείας, την κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ, είναι στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, επομένως, πέραν της ιδιότητάς του ως ιατρού, ο κ. Φραγγίδης έχει και τη διοικητική, πολιτική εμπειρία διαχείρισης προβλημάτων υγείας και γι’ αυτό η άποψή του και η γνώμη του και η θέση του μας είναι πολύτιμη ως προς τη σωστή ενημέρωσή σας.

 

Η συνέντευξή του στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό των ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Η πρώτη ερώτηση είναι αυτή που θα σας έκαναν όλοι οι πολίτες στο Κιλκίς. Γιατί βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε; Εντάξει, ο ιός είναι άκρως μεταδοτικός, το ξέραμε όλοι, το λένε όλοι οι επιστήμονες, αλλά γιατί αυτή η έκρηξη των κρουσμάτων; Τι έφταιξε;
Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες και πάρα πολύ σοβαρές. Είναι αλήθεια, ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, δηλαδή από Μάρτιο-Απρίλιο μέχρι Μάιο, σαν χώρα τα πήγαμε καλά. Αυτό οφείλεται στο ότι πρώτα και κύρια η πολιτική ηγεσία και δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση που έχει την κύρια ευθύνη, αλλά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ασπάστηκε και υπάκουσε στις εντολές των επιστημόνων για τη διαχείριση της όλης κρίσης. Πάρθηκαν, λοιπόν, κάποια μέτρα και πήγαμε καλά.

 

Προηγήθηκε το κύμα στην Ιταλία και μας τρόμαξε. Φοβηθήκαμε αυτά που βλέπαμε να γίνονται εκεί.
Ναι. Οι Ιταλοί, όπως και οι Ισπανοί και οι Γάλλοι άργησαν να πάρουν μέτρα. Εμείς πήραμε νωρίς τα μέτρα και είχαμε καλά αποτελέσματα. Πρέπει να πούμε, ότι οι πολίτες σε εκείνη τη φάση υπάκουσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εντολές των ειδικών. Τι προέκυψε, λοιπόν, από τότε μέχρι τώρα και παρουσιάζεται ένα δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο παγκοσμίως; Βλέπουμε ότι και στην πατρίδα μας τα πράγματα τώρα δεν πάνε καθόλου καλά.

 

Έχει «αγριέψει» εντελώς η κατάσταση, το βλέπουμε και στο Κιλκίς τώρα πια.
Ναι. Η παρουσία όμως του δεύτερου κύματος είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες. Γνωρίζαμε ότι το φθινόπωρο θα είχαμε την επάνοδο του ιού και ενδεχομένως με άλλους τύπους, ότι θα είχε δηλαδή μεταλλάξεις. Η επιστήμη δεν έπεσε έξω, δυστυχώς αυτό συνέβη. Γιατί τώρα έχουμε τόσα πολλά κρούσματα και στο νομό μας, αλλά και στη «γειτονιά» μας στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί η κατάσταση είναι τραγική και κινδυνεύει η Θεσσαλονίκη να ζήσει στιγμές που έζησε Ιταλία, πράγμα που απεύχομαι.

 

Μιλάνε για νέο Μπέργκαμο…
Γιατί όμως φτάσαμε σ’ αυτήν την κατάσταση; Κατά την άποψη της κυβέρνησης, φταίνε ίσως περισσότερο οι πολίτες. Μετακυλίει την ευθύνη στους πολίτες, ότι δεν υπακούν, ότι αμφισβητούν. Πράγματι, υπάρχει ένα σημαντικό μέρος πολιτών που το κάνουν αυτό. Είμαστε η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τη Νιγηρία - κάτω από την Ελλάδα είναι η Νότιος Αφρική, μετά είναι το Μεξικό, η Αμερική κτλ,- ως προς το ποσοστό πολιτών που είτε αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού είτε την επικινδυνότητά του είτε και τα δύο μαζί. Υπάρχουν όμως και εδώ ευθύνες. Μεγάλο κομμάτι του κόσμου, δυστυχώς, πολλές φορές υπακούει σε συμβουλές ή σε απόψεις έξω από το επιστημονικό πεδίο. Ο πολίτης που αμφισβητεί την επιστήμη, υιοθετεί μια συμπεριφορά που τον καθιστά επικίνδυνο, όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους γονείς του, τον περίγυρό του, για τους συνανθρώπους του.
Πρώτα και κύρια, έχει πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση, η οποία επαναπαύτηκε με τα καλά αποτελέσματα του πρώτου κύματος της πανδημίας. Βιάστηκε και προχώρησε σε ενέργειες, όπως το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς καλή οργάνωση και καλή προετοιμασία. Δεν εκμεταλλεύτηκε όλο το χρονικό διάστημα των μηνών που μεσολάβησαν για να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που έχει το κύριο βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως αποδείχθηκε και στην πρώτη φάση.
Αν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 12 κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους, εμείς ξεκινήσαμε με έξι κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους, τη στιγμή που σήμερα η Γερμανία έχει 39 κρεβάτια ανά 100.000, η Αυστρία έχει 29 κρεβάτια ανά 100.000, η Γαλλία , που πέρασε και περνάει πολύ δύσκολα, έχει 16 κρεβάτια ανά 100.000 κι εμείς τώρα, με όλες τις δωρεές και με όλες τις επιστρατεύσεις που γίνονται, είμαστε γύρω στα 8 με 9 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους.
Δεν εκμεταλλευτήκαμε επομένως όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το οποίο ήταν αρκετό για να αλλάξουμε πολλά πράγματα, λαμβάνοντας υπ’όψιν και τον μεγάλο αριθμό δωρεών στο εθνικό σύστημα υγείας σε αναπνευστήρες, μόνιτορς, κρεβάτια και άλλα, που σήμερα δυστυχώς μεγάλο μέρος τους είναι στοιβαγμένο μέσα στις αποθήκες και δεν χρησιμοποιείται.

 

Μιλάμε ουσιαστικά για εξοπλισμό μιας μονάδας εντατικής θεραπείας.
Όχι μιας, πολλών μονάδων. Δεν έδειξε λοιπόν η κυβέρνηση την απαιτούμενη ευαισθησία. Δεύτερο πολύ σημαντικό είναι επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τους ιατρικούς συλλόγους, τους φαρμακοποιούς, το Βοήθεια στο Σπίτι, τους ιδιώτες ιατρούς, για την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου - για να επανέλθω στο θέμα των πολιτών που αμφισβητούν - και την πρόληψη. Να σημειωθεί εδώ, ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουμε οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Έπρεπε λοιπόν να γίνει μία επιστράτευση όλων των παραπάνω, όταν ακόμα δεν υπήρχε έντονο πρόβλημα, για να ενημερωθεί ο κόσμος του τι είναι ο ιός, πώς παρουσιάζεται, ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθούμε και πώς πρέπει να ενεργεί ο κάθε πολίτης.
Το τρίτο είναι, ότι η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για μαζικούς ελέγχους για να προφυλάξει την κοινωνία από τις εστίες μαζικής μόλυνσης. Ποιες είναι αυτές; Είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου στοιβάζονται οι επιβάτες ο ένας πάνω στον άλλον γιατί π.χ. δε μπήκαν πολλά λεωφορεία στα δρομολόγια. Είναι τα σχολεία που έχουν πολλούς μαθητές. Είναι οι χώροι συγκεντρώσεων, η μη καθολική χρήση της μάσκας. Τώρα γίνονται μαζικοί έλεγχοι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

 

Πρόσφατα είχαμε στο Κιλκίς μαζικούς ελέγχους
Ναι, αυτά όλα όμως έπρεπε να προηγηθούν όλο το διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο κύματα της πανδημίας, ώστε να ήμασταν σε καλύτερη μοίρα τώρα και να είχαμε καλύτερη προοπτική ως προς την πρόληψη, την προφύλαξη και την αντίδραση των πολιτών. Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας ακόμα δεν υπακούν στα 3 μέτρα προφύλαξης, που είναι:
• Να φοράμε μάσκα
• Να τηρούμε απόσταση πάνω από ένα με δύο μέτρα
• Να πλένουμε τα χέρια μας.
Γνωρίζουμε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού, τώρα με τις μεταλλάξεις, γίνεται πολύ πιο εύκολα. Όλοι πια έχουμε κάποιους γνωστούς, συγγενείς, φίλους, που νοσούν.

 

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη σήμερα, κ. Φραγγίδη, με την έκρηξη των κρουσμάτων και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα; Μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτή την κρίση;
Καταρχήν αναφέρθηκα στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι το επίκεντρο και εκεί υπάρχουν οι περισσότερες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Φαίνεται, λοιπόν, από τους ελέγχους που γίνονται στα λύματα - ότι περίπου το 32% των πολιτών της Θεσσαλονίκης είναι φορείς. Να πω εδώ ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί, καθώς ο έλεγχος των λυμάτων είναι τρόπος ελέγχου του ιού που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Το 32% των πολιτών είναι ένα τραγικό ποσοστό. Όσες κλίνες και να υπάρχουν, αν αυτό το ποσοστό «εκφραστεί», τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Να πούμε ότι το 80% περίπου των φορέων του κορωνοϊού ή δεν θα έχει συμπτώματα ή θα έχει πολύ ελαφρά συμπτώματα. Αυτοί είναι και οι πιο επικίνδυνοι. Ξέρετε γιατί; Γιατί αυτοί που δεν έχουν συμπτώματα είναι φορείς του ιού και τον μεταδίδουν αθόρυβα.

 

Γιατί δεν πάνε να εξεταστούν…
Δεν πάνε να εξεταστούν γιατί δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Αυτοί όμως τον μεταφέρουν τον ιό. Το ποσοστό αυτό είναι 80%. Στο 14% περίπου των περιπτώσεων θα παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα, που χρειάζονται νοσηλεία. Και στο 6% θα παρουσιαστούν βαριά συμπτώματα, που θα χρειαστούν Μονάδα Εντατικής Θερπαπείας (ΜΕΘ).
Τα κρεβάτια, λοιπόν, κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ήταν 85-86. Καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ λίγα. Όπως και όλα τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Τώρα βγαίνει ο υπουργός και λέει 50 κρεβάτια εδώ, θα αυξήσουμε εκεί, θα κάνουμε… Αν έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα κρεβάτια τώρα, δεν μπορούσαμε να τα είχαμε αυξήσει πριν για να είμαστε πιο οργανωμένοι, να μη χρειάζεται σήμερα να κλείνουν χειρουργεία σε νοσοκομεία και ο χώρος του χειρουργείου, αφού μεταφέρονται εκεί αναπνευστήρες, να γίνεται σαν χώρος ΜΕΘ; Να μην παίρνουμε θαλάμους νοσοκομείων, όπως γίνεται και εδώ στο Κιλκίς, να μεταφέρουμε εκεί κάποιο αναπνευστήρα ή ένα μόνιτορ και να λέμε ότι είναι ΜΕΘ; Γιατί δεν είναι ΜΕΘ, ούτε ΜΑΦ.(Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) . Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε οργανώσει από πριν και να μην κινδυνεύει το εθνικό σύστημα υγείας σήμερα, να μη γίνεται ένα σύστημα αντιμετώπισης μίας μόνο ασθένειας, του κορωνοϊού. Γιατί τώρα αναγκαστικά ακυρώνονται όλα τα χειρουργεία, άρα πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να χειρουργηθούν, ακόμα και σε επείγουσες καταστάσεις, αντιμετωπίζουν θέμα ζωής ή θανάτου.
Επίσης, μονάδες εντατικής θεραπείας χρειάζονται πολλοί ασθενείς, όπως οι χειρουργημένοι, οι καρδιοπαθείς, οι τραυματισμένοι από τροχαία, οι καρκινοπαθείς και άλλοι. Αυτοί όλοι οι άνθρωποι που δε θα μπορούν να νοσηλευθούν, γιατί δεν θα υπάρχουν κρεβάτια αφού τα υπόλοιπα, τα ελεύθερα, δίνονται στο covid- 19, τι θα γίνουν;
Οι ευθύνες λοιπόν της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ μεγάλες και δεν είναι σωστό να βγαίνουν στις τηλεοράσεις και να λένε ότι φταίνε οι πολίτες, οι οποίοι δεν υπακούν.

 

Καιρός να επικεντρωθούμε στο νοσοκομείο Κιλκίς γιατί κυρίως εδώ ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει μονάδα κορωνοϊού, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού… Χθες βγήκε μια ανακοίνωση των γιατρών, που υποθέτω ότι την γνωρίζετε, που λέει πολλά. Ποιά είναι η δική σας άποψη; Μπορεί να λειτουργήσει αυτή η μονάδα στο Κιλκίς; Μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα πριν από ένα μήνα, δύο μήνες, ενόψει και του ότι περιμέναμε ότι θα’ ρθει αυτό το κύμα;
Καταρχήν να πούμε για το νομό Κιλκίς, που δυστυχώς έχει πάρα πολλά κρούσματα και τα πράγματα είναι δύσκολα, ότι έχουμε πολλές περιπτώσεις που χρήζουν νοσηλείας και πολλές περιπτώσεις, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Όταν ένας ασθενής δε μπορεί να αντιμετωπιστεί στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρεται με C-130 σε άλλες περιοχές και νοσοκομεία, όπου μπορεί να υπάρχει διαθέσιμη κλίνη. Φανταστείτε λοιπόν τώρα που έχουμε 40 - 60 νεκρούς την ημέρα και αν φτάσουμε, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, στους 80-100 την ημέρα, τι θα γίνει. Έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο, από την Υγειονονική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας να νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού. Μάλιστα το νοσοκομείο Κιλκίς έχει δώσει περίπου 40 κλίνες.

 

Το νοσοκομείο της Γουμένισσας θα χρησιμοποιηθεί, αν παραστεί ανάγκη.
Νοσηλεύει ήδη ανθρώπους που έχουν κορωνοϊό. Απώλειες ζωής είχαμε και στο Κιλκίς και στη Γουμένισσα. Είναι πρόβλημα η νοσηλεία τέτοιων ασθενών σε ένα νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει οργανωμένες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπως είναι του Κιλκίς, που είναι και η κύρια υγειονομική δύναμη του νομού.

 

Το έχουμε γράψει επανειλημμένα, ας το ξαναπούμε για να το ακούει ο κόσμος, είναι το μοναδικό νοσοκομείο πρωτεύουσας νομού που δεν έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Είναι αλήθεια ότι το νοσοκομείο Κιλκίς δεν έχει ΜΕΘ, παρόλο που έχει πάρα πολλές κλίνες σύμφωνα με τον παλιό οργανισμό. Ίσως μάλιστα με τον νέο οργανισμό να γίνουν περισσότερες. Έχει πολλές κλίνες που αφορούν στο χειρουργικό τομέα και εννοώ τη χειρουργική κλινική, την ορθοπεδική, την ΩΡΛ, κλπ. Το νοσοκομείο έχει επίσης καρδιολογική κλινική και τα καρδιολογικά περιστατικά χρειάζονται πολλές φορές ΜΕΘ. Παρά τις αυξημένες ανάγκες, λοιπόν, δεν υπάρχει ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Ο παλιός οργανισμός του νοσοκομείου (11 Απριλίου 2012) προέβλεπε χώρο για τρεις κλίνες ΜΕΘ στο καινούργιο κτίριο, που είναι τώρα τα χειρουργεία. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική ενέργεια για τη δημιουργία ΜΕΘ, με ευθύνη όλων αυτών που έχουν περάσει είτε από κυβερνήσεις είτε από διοικήσεις του νοσοκομείου.
Ένα νοσοκομείο που καλείται να νοσηλεύσει περιστατικά κορωνοϊού, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι επειδή εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα, και δεν έχει ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ, πόσο καλή νοσηλεία μπορεί να παρέχει στον ασθενή και πόσο μπορεί να αντέξει; Θα καταλήξει να είναι ο μεταφορέας των περιστατικών από το σπίτι στο νοσοκομείο και από το νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη ή κάπου αλλού, όπου υπάρχει ΜΕΘ.
Συμπερασματικά, όλα τα νοσοκομεία πρέπει να συμβάλουν όσο μπορούν στην αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης. Όμως, θα πρέπει επιτέλους το νοσοκομείο Κιλκίς να οργανωθεί, να αποκτήσει ΜΕΘ και ΜΑΦ για να μπορέσει να συμβάλει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

 

Ανακοινώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα ότι θα δημιουργηθεί ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Βγήκε ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, ο κ. Γεωργαντάς, με τον διοικητή του νοσοκομείου, τον κ. Ανδρίτσο, και ανακοίνωσαν ότι πάμε σε δημοπράτηση προμήθειας εξοπλισμού 1.200.000 € και θα έχουμε σε λίγο καιρό πέντε κλίνες ΜΕΘ.
Όταν μιλάμε για τέτοια θέματα, καλό είναι να έχουμε λίγο «χαμηλά τη μπάλα», που λέει ο κόσμος, να είμαστε καλά πληροφορημένοι και να ξέρουμε τί ακριβώς χρειάζεται για να λειτουργήσει μια ΜΕΘ. Γιατί, αν βγαίνουμε και ρίχνουμε μια φωτοβολίδα ότι αύριο ή οσονούπω θα αρχίσει να λειτουργεί η ΜΕΘ, ενώ τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει, τότε κοροϊδεύουμε τον κόσμο και τίποτα άλλο.
Γιατί το λέω αυτό; Και ίσως είναι και σκληρό που το λέω. Διότι, για να γίνει η ΜΕΘ χρειάζονται κάποια πράγματα. Πρώτα και κύρια πρέπει να αλλάξει ο παλιός οργανισμός του νοσοκομείου. Γιατί οι σύγχρονες προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ, ορίζουν την ύπαρξη 5 κλινών. Άρα, με τις 3 κλίνες που είχε ο παλιός οργανισμός, δεν γίνεται να λειτουργήσει ΜΕΘ. Πρέπει να γίνουν 5 ή 6 κλίνες.

 

Αυτός είναι κι ένας λόγος που πρέπει να αλλάξει ο παλιός οργανισμός.
Ο οργανισμός θα αλλάξει αφού πρώτα κάνει μελέτη το ίδιο το νοσοκομείο, σε σχέση και με τη Γουμένισσα και προτείνει τον νέο οργανισμό, αφού τον περάσει από διοικητικό συμβούλιο.

 

Λέει ότι θα το κάνει σε μία εβδομάδα, ότι είναι θέμα δέκα ημερών.
Εγώ το ακούω εδώ και ενάμισι μήνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού, από τους παλαιότερους. Πείτε ότι αύριο αλλάζει ο οργανισμός, έχει δηλαδή το νοσοκομείο πρόταση. Την πρόταση αυτή πρέπει να την στείλει στο Υπουργείο. Το Υπουργείο να την δεχτεί, γιατί ενδέχεται να την αλλάξει και κάπου. Αφού τη δεχτεί, να δημοσιευθεί πλέον ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου είναι αυτός.

 

Αυτή είναι η γραφειοκρατία του θέματος.
Αυτή είναι η γραφειοκρατία που θέλει χρόνο.

 

Στο πραγματικό πεδίο τώρα. Χώρος υπάρχει;
Τώρα θέλουμε μελέτη, πρόταση δηλαδή. Όταν θα πάει η πρόταση του οργανισμού στο Υπουργείο, πρέπει να γίνει και η πρόταση για τον αριθμό των γιατρών που χρειαζόμαστε. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ΜΕΘ χωρίς το ελάχιστο: έναν γιατρό ανά κλίνη. Σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι 24 ώρες το 24ωρο και θέλουν αλλαγές, άρα χρειάζονται περισσότεροι. Θέλει λοιπόν εντατικολόγους, θέλει ειδικό νοσηλευτικό προσωπικό, θέλει ειδικό βοηθητικό προσωπικό, θέλει φυσιοθεραπευτές, θέλει τεχνικό προσωπικό, θέλει ειδικές καθαρίστριες. Αυτά όλα πρέπει να προταθούν. Κι αφού γίνουν αποδεκτά, πρέπει να προκηρυχθούν οι θέσεις και να γίνουν οι προσλήψεις.

 

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λοιπόν, σημαίνει γιατροί, δεν σημαίνει μόνο μηχανήματα.
Ο πυρήνας στο σύστημα υγείας είναι ο γιατρός. Εάν δεν υπάρχει γιατρός, δε μπορεί να λειτουργήσει μια κλινική. Ξέρετε με τον παλιό τρόπο προκήρυξης θέσεων πόσος χρόνος χρειαζόταν;

 

Ναι, δύο χρόνια.
Ενάμισι, δύο χρόνια. Τώρα λόγω των αναγκών που έχουν προκύψει, πέρασε από τη βουλή, να προχωράει η διαδικασία πιο γρήγορα. Πόσο γρήγορα όμως; Ο κ. Κικίλιας που βγήκε προχθές και είπε να πάρουμε 300 γιατρούς τώρα, γιατί δεν τους πήρε στους έξι ή επτά μήνες; Απηύθυνε μάλιστα και πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας με μηνιαίες απολαβές 2.000 € αφορολόγητα για έξι μήνες- και να έχουν ανοιχτό το ιατρείο τους. Αυτά γιατί να γίνονται έτσι και να μην έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα που είχαμε περιθώριο χρόνου;
Επομένως, για να επανέλθω στη μονάδα εντατικής θεραπείας, πρέπει να προηγηθούν όλα αυτά που είπαμε. Και μετά, αφού ολοκληρωθεί το θέμα του εξοπλισμού - θυμίζω το ποσό των 1.225.000 € περίπου που απελευθερώθηκε από το παλιό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2013 για εξοπλισμό ΜΕΘ γιατί από τότε υπάρχουν τα 5 και εκατομμύρια - μετά έχουμε…

 

Τους γιατρούς;
Τους γιατρούς. Πώς θα γίνει; Πάρτε εσείς αύριο ένα καινούργιο και το πιο καλό αυτοκίνητο, αν δεν έχει οδηγό, μπορεί να λειτουργήσει; Επομένως όλο αυτό που γράφτηκε, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ότι θα λειτουργήσει ΜΕΘ, γιατί ο δρόμος είναι πολύ μακρύς.
Θέλω να πω κάτι όμως εδώ. Αυτό το πρόβλημα, που είναι τεράστιο, και γενικά όλα τα προβλήματα του νομού, δεν είναι μόνο προβλήματα της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να μαζεύονται οι θεσμικοί, κυβερνητικοί, είτε είναι περιφερειάρχης, ή δήμαρχοι, ή βουλευτές και να συζητάνε τα προβλήματα του νομού. Πρέπει να καλούνται όλοι. Η συλλογική προσπάθεια είναι αυτή που μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Και όλοι κρινόμαστε, όχι από τα λόγια αλλά από τις πράξεις. Θα κριθούμε, αύριο, από τον Κιλκισιώτικο λαό, αν δεν έχουμε ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται καλύτερα την κατάσταση, να βοηθήσουμε το νομό μας και σε σχέση με την πανδημία και γενικότερα με τα προβλήματά του. Να βοηθήσουμε όχι μόνο το νομό αλλά και την πατρίδα μας να βγει από αυτή τη δύσκολη περίοδο.

 

Κύριε Φραγγίδη, καταστήσατε σαφές ότι για να λειτουργήσει ΜΕΘ στο νοσοκομείο Κιλκίς, με τις καλύτερες συνθήκες, θέλει αρκετούς μήνες. Ωστόσο, η πανδημία είναι εδώ. Μπορούν το νοσοκομείο Κιλκίς και το νοσοκομείο Γουμένισσας, να παράσχουν θεραπεία σε, επαναλαμβάνω, ηπίως ασθενούντες, διότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΜΕΘ, στα βαριά περιστατικά είναι απαγορευτικό; Ένας πολίτης που αρρωσταίνει από κορωνοϊό, τι κάνει; Πηγαίνει στο νοσοκομείο;
Πρέπει να είμαστε και σε αυτό ειλικρινείς. Το νοσοκομείο Κιλκίς μπορεί να βοηθήσει, αλλά κατά την άποψη τη δική μου σε μικρό βαθμό. Περιστατικά τα οποία είναι βαριά, δεν μπορεί να τα κρατήσει. Θα πρέπει να ψάξει να βρει να τα διοχετεύσει κάπου. Η περίπτωση που μπορεί να ανταπεξέλθει σε πιο σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας, είναι όταν ένας ασθενής χρειάζεται θάλαμο χορήγησης οξυγόνου, δείχνει ότι δυσκολεύεται στην αναπνοή αλλά είναι μέσα σε ανεκτό πλαίσιο αντιμετώπισης, δε χρειάζεται, δηλαδή, αναπνευστήρα. Δεν ξέρω αν το νοσοκομείο έχει τόσο εξοπλισμό που να μπορεί να καλύψει 40 κρεβάτια, πάντως.
Το νοσοκομείο Κιλκίς όμως έχει και ένα άλλο πρόβλημα. Δεν έχει εξειδικευμένους γιατρούς, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Έχει μόνο παθολόγους. Δεν έχει ούτε πνευμονολόγο. Δυστυχώς, η παθολογική κλινική μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση διάφορων γιατρών έχει αποδυναμωθεί πάρα πολύ. Είναι λίγοι οι παθολόγοι και καλούνται να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων παθολογικών περιστατικών, που έχουν στο δικό τους τμήμα, και τα περιστατικά του κορωνοϊού. Βεβαίως, χρειάζεται και πάρα πολύ καλή οργάνωση για την προφύλαξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που νοσούν.
Και, επιτέλους, θα το πω κι αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να μην είναι ασυγκίνητη και φειδωλή απέναντι σε όλο αυτό το προσωπικό, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, δηλαδή, που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση της πανδημίας, κατά την οποία κινδυνεύει η ίδια τους η υγεία. Είναι ένα επάγγελμα ανθυγιεινό και πολύ βαρύ. Το Κίνημα Αλλαγής μέχρι τώρα έχει κάνει έξι φορές πρόταση να νομοθετήσει η κυβέρνηση να παίρνουν αυτοί οι εργαζόμενοι το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας. Και η κυβέρνηση δεν το έχει συζητήσει καν, δεν το έχει αναγνωρίσει. Και ξέρετε ποια είναι η ειρωνεία της τύχης; Στα νοσηλευτικά ιδρύματα που είναι ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι το Παπαγεωργίου οι νοσηλευτές παίρνουν το επικίνδυνο και ανθυγιεινό, ενώ οι νοσηλευτές που είναι στο δημόσιο νοσοκομείο, δεν το παίρνουν. Και δεν το συζητάει η κυβέρνηση. Έξι φορές μας το έχει αρνηθεί.

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης

Πολυμέσα