Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:49:54 πμ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 11:23

Φραγγίδης: Όπλο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αναγκαία όμως και τα προληπτικά μέτρα

Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή νομού Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, στη Φωνή της Ελλάδας και το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

 

Σαφώς και το εμβόλιο είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν είναι όμως ο μοναδικός τρόπος. Μέχρι που να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που υπολογίζεται ότι πρέπει να είναι πάνω από 60%-70% ώστε να έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι υπάρχει πλέον μια ανοσία «της αγέλης», όπως ονομαζόταν παλιά, χρειάζεται να ισχύουν όλα τα προληπτικά μέτρα που γνωρίζουμε μέχρι τώρα και που δυστυχώς πολλές φορές δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει. Θα πρέπει και τη μάσκα να φοράμε και τις αποστάσεις να κρατάμε και τα χέρια μας να πλένουμε και να αποφεύγουμε να συνωστιζόμαστε. Όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης πρέπει να υπάρχουν. Γιατί αλλιώς μας περιμένουν δύσκολες μέρες στο επόμενο διάστημα.

Κυβερνητικός εφησυχασμός, ανίσχυρο ΕΣΥ και λάθη στον οδικό τουρισμό, τα αίτια της δύσκολης υγειονομικής κατάστασης στη Β. Ελλάδα

Η κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε όλο αυτό το διάστημα σε όλη τη Β. Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, ήταν μια κατάσταση τραγική. Όχι δύσκολη, τραγική. Είχαμε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Το πρώτο είναι, ότι επαναπαύτηκε η κυβέρνηση. Στην πρώτη φάση, τα κρούσματα στη Β. Ελλάδα ήταν λιγότερα απ΄ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το δεύτερο είναι, ότι οι οργανωτικές δομές που υπάρχουν στα νοσοκομεία, δηλαδή Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι πολύ αδύναμες. Να σας πω μόνο, ότι στη Β. Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη όπου καταλήγουν τα περιστατικά όλων των νομών της Β. Ελλάδας, τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι πολύ λιγότερα αναλογικά με τον πληθυσμό. Το τρίτο είναι, ότι δεν οργανώθηκε καλά το θέμα του οδικού τουρισμού στη Β. Ελλάδα, που είχε τουρίστες που εισέρχονταν οδικά από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια. Το τέταρτο είναι, ότι η Θεσσαλονίκη είχε πάρα πολλούς φοιτητές. Όλα αυτά μαζί οδήγησαν στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Δυσανάλογο των δυνατοτήτων του το φορτίο που επωμίστηκε το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς

Ο δικός μου νομός, το Κιλκίς, είναι ένας νομός με πολύ υψηλό ποσοστό ασθενών και  φορέων. Είμαστε σταθερά στους πρώτους νομούς της Ελλάδας. Το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς ήταν και είναι ένα νοσοκομείο που έχει τεράστια προβλήματα και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο πλήρωσης οργανικών θέσεων γιατρών και προσωπικού. Ανέλαβε ένα μεγάλο  μέρος του φορτίου της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Από 20 κρεβάτια για νοσηλεία ασθενών covid, έφτασε τα 100. Όμως, δεν έχει ούτε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ούτε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά ζωές συνανθρώπων μας. Είναι ένα νοσοκομείο, το οποίο μέσα σε αυτήν την κατάσταση έκανε ό,τι μπορούσε αλλά, δυστυχώς, ήταν πιο κάτω από τις ανάγκες των περιστάσεων.

Απελπιστικά αργός ο ρυθμός του εμβολιασμού  

Είναι σημαντικό ότι έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο ή τα εμβόλια, αφού μιλάμε για  διάφορες εταιρείες που τα διαθέτουν. Υπάρχει αναγκαιότητα να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Ελλάδος. Με βάση τον αριθμό των εμβολίων που πήρε η Ελλάδα και με βάση τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει με ελάχιστους εμβολιασμούς την ημέρα,  σήμερα έχουμε φτάσει γύρω στους 6.000-7.000 την ημέρα. Καταλαβαίνετε ότι για να φτάσουμε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός στο 70%, μιλάμε για περίπου 5.500.000 πληθυσμού. Θέλει πάρα πολύ χρόνο. Θέλει ενάμισι χρόνο. Ο ρυθμός θα ανέβει μελλοντικά, καθώς  διάφορες εταιρείες όλο και κάτι καταφέρνουν και θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων. Τον Μάρτιο θα έλεγα ότι πρόκειται να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό εμβολίων,  για να μπορούμε να λέμε ότι θα περάσουμε σε εκατοντάδες χιλιάδες εμβολιασμούς το μήνα. Φαίνεται ότι ο εμβολιασμός θα προχωράει μέχρι το καλοκαίρι και προσωπικά είμαι επιφυλακτικός για το αν θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Καταλαβαίνετε, ότι μέχρι τότε δυστυχώς τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Απαραίτητη η ενδελεχής ενημέρωση των πολιτών από την κυβέρνηση σε σχέση με το εμβόλιο

Επειδή πολλές φορές κυκλοφορούν λανθασμένες ειδήσεις στο διαδίκτυο, θέλω να αποσαφηνίσω ότι από τη στιγμή που ένας πολίτης κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και μέχρι  να γίνει και η δεύτερη δόση, για να αρχίσει ο οργανισμός του να παράγει τα αντισώματα ενάντια στον ιό, θέλει ένα διάστημα περίπου ενός μήνα. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, μπορεί ένας που ήταν αρνητικός να γίνει φορέας και να νοσήσει από τον ιό. Γι’ αυτό και όταν κάνουμε το εμβόλιο, πρέπει να προσέχουμε, να παίρνουμε τα μέτρα μας, να περάσει αυτό το χρονικό διάστημα που  απαιτείται για να δημιουργηθούν τα αντισώματα από τον οργανισμό. Πρέπει να υπάρξει καλή ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με το εμβόλιο, γιατί αλλιώς θα κυκλοφορούν   πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δυστυχώς το μόνο που κάνουν είναι να φοβίζουν και να τρομοκρατούν τους πολίτες. Πληροφορήθηκα πριν μερικές μέρες, όταν άρχισαν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, ότι το ποσοστό των γιατρών που δήλωσε να κάνει το εμβόλιο ήταν 75% και το ποσοστό των λοιπών εργαζομένων ήταν 35%. Καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι ποσοστά τα οποία δεν βοηθούν στο να φτάσουμε στο στόχο που θέλουμε. Επίσης, όταν οι εργαζόμενοι μέσα σε χώρους υγείας έχουν κάποιες επιφυλάξεις, που κατά την άποψή μου είναι λάθος, φαντάζεστε τι εικόνα και τι μήνυμα μεταφέρουν στους υπόλοιπους πολίτες. Χρειάζεται πολύ καλή πληροφόρηση και δυστυχώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε σε αυτό το θέμα.