Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:06:02 πμ
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 18:24

Περί ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού στο νοσοκομείο Κιλκίς

«Κιλκίς: Μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλο νόσημα και βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής εφημερίδας Voria.gr στο οποίο και απάντησε ο διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Ανέστης Καρανικόλας.

 

Στο αρχικό δημοσίευμά της η Voria ανέφερε:

Ιδιαίτερα προβληματική παραμένει η κατάσταση στο νοσοκομείο Κιλκίς εν μέσω πανδημίας, παρά τον θόρυβο που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα με τις καταγγελίες εργαζομένων για τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στο υγειονομικό προσωπικό και για άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Οι μολύνσεις της τελευταίας εβδομάδας, μάλιστα, στο ίδρυμα επιβεβαιώνουν ότι η ενδονοσοκομειακή διασπορά του νέου κορωνοϊού συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για άλλο νόσημα, βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό όταν ήρθε η ώρα να λάβουν εξιτήρια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνολικά οκτώ περιπτώσεις κρουσμάτων που κόλλησαν τον ιό εντός του νοσοκομείου φαίνεται να καταγράφηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας, την ώρα μάλιστα που οι πέντε από τις συνολικά δέκα μολύνσεις που εντοπίστηκαν χθες στον νομό Κιλκίς καταγράφηκαν εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως εντοπίστηκαν θετικοί τέσσερις ασθενείς και τέσσερις εργαζόμενοι την τελευταία εβδομάδα, όλοι τους στο τμήμα της Ορθοπαιδικής.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο του Κιλκίς παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και για αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη παρέμβασης του αρμόδιου υπουργείου ώστε να δοθούν επιτέλους οριστικές λύσεις.

 

Απάντηση του κ. Ανέστη Καρανικόλα

Σας γνωρίζουμε ότι κατά την προσαγωγή ασθενούς στην ορθοπαιδική κλινική προκειμένου να του παρασχεθεί περίθαλψη ως επί το πλείστον χειρουργικής επέμβασης, εκτελείται άμεσα διαγνωστικό τέστ τύπου rapid. Με την ανάγνωση αρνητικού αποτελέσματος ακολουθεί η εισαγωγή στην ορθοπαιδική κλινική σε θάλαμο κατά το δυνατόν χωρίς μετεγχειρητικούς ασθενείς. Τότε διενεργείται λήψη δεύτερου επιχρίσματος για μοριακό έλεγχο το αποτέλεσμα του οποίου μας γίνεται γνωστό εντός κάποιων ωρών. Εφ’ όσον αποβεί αρνητικός και αυτός ο έλεγχος ακολουθείται η πάγια διαδικασία προετοιμασίας και ακολούθως χειρουργικής επέμβασης και νοσηλείας συνήθως για 4 ή 5 ημέρες. Κατά το εξιτήριο επαναλαμβάνεται και πάλι μοριακός έλεγχος ,για να ακολουθήσει διακομιδή του μετεγχειρητικού ασθενή στην οικία του η σε κέντρο κλειστής νοσηλείας αποκατάστασης.

Στο προσωπικό της κλινικής διενεργούνται μοριακά τέστ τουλάχιστον άπαξ εβδομαδιαίως ή και αιφνιδίως.

Στην περίπτωση της παρελθούσης εβδομάδος ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Τοιουτοτρόπως ελέγχθηκαν και απομονώθηκαν ως θετικές, νοσηλεύτριες, μετά την υπηρεσία τους στην κλινική επιβεβαιωμένων και μετά το επιβεβλημένο διάστημα παραμονής οίκοι, άμεσα μόλις προσήλθαν για ανάληψη εκ νέου, υπηρεσίας.

Οι νοσηλευόμενες ασθενείς παρ' ότι διεγνώσθησαν αρνητικές κατά την εισαγωγή τους, διαπιστώθηκε θετικοποίηση στον έλεγχό τους κατά την ετοιμασία εξόδου, όπερ σημαίνει ότι ελέγχθηκαν ή στο "παράθυρο" επώασης  με αποτέλεσμα αρνητικά ευρήματα, ή επιμολύνθηκαν κατά την διάρκεια  της διακομιδής τους ή της νοσηλείας από ασυμπτωματικό φορέα του ιού.

Ανεστάλησαν άμεσα τα χειρουργεία των εκτάκτων ,διότι μόνον αυτά φέρονται εις πέρας, διενεργήθηκαν άμεσα διακομιδές των ασθενών σε κλινική επιβεβαιωμένων, ακολούθησαν απολυμάνσεις  με απολυμαντικά διαλύματα επιδαπέδιας και επιτοίχιας  καθαριότητας υπό του συνεργείου καθαρισμού και υπό της εταιρείας απολύμανσης που έχει σύμβαση το νοσοκομείο.

Θέμα αυστηροποίησης των μέτρων προστασίας δεν υφίσταται καθ’ όσον άπαντες φέρουν διπλή μάσκα και οι ιατροί και νοσηλευτές προσωπίδα "full face",υπάρχουν αντισηπτικά διαλύματα χειρών παντού, τα πόμολα και τα άλλα κοινόχρηστα αντικείμενα όπως γραφίδες, τηλέφωνα κλπ. απολυμαίνονται πολλάκις ημερησίως στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Δρ. Ανέστης Καρανικόλας

Δ/ντης ορθοπαιδικής κλινικής