Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 1:59:14 μμ
Σάββατο, 15 Μαϊος 2010 21:54

65η επέτειο της Μεγάλης Νίκης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

epeteios


Τιμήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και φέτος η 65η επέτειο της Μεγάλης Νίκης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κυριακή 9 Μαΐου. Την 9η Μαΐου του 1945 η Ευρώπη, και λίγο μετά ο κόσμος ολόκληρος, έβγαινε από τον εφιάλτη του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως ημέρα μνήμης των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Στο μνημείο των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών, στον Ρωσικό Τομέα του Συμμαχικού Νεκροταφείου «Ζέϊντελικ», πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή κατάθεσης στεφάνων.
Μετά την τελετή, ακολούθησε η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο της Ν. Σάντας.
Ακολούθως, τελέσθηκε η δοξολογία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Ν. Σάντα, ο οποίος ανεγέρθηκε το 1995 εις μνήμη των αείμνηστων προγόνων των ποντίων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και εις μνήμη του πάτριου Ναού.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια δεξίωση στο πάρκο του Ιερού Ναού, με ομιλίες, παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και ορχηστρικές μελωδίες από πολλές περιοχές της Ρωσίας. Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα.
Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική,  οι ομιλίες εντυπωσιακές καταχειροκροτήθηκαν από το πολυπληθές κοινό. Το πρόγραμμα στην Ν.Σάντα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Παπουνίδη Λεωνίδα και του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ν.Σάντας «Αετός του Πόντου» και με την στήριξη του Δήμου Γαλλικού.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γαλλικού, Θεοδωρίδης Γ., ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας, ο  βουλευτής του νομού Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Τερζίδης Δ., ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας κ. Αμανατίδης, ο υποδιοικητής της 71ης Α/Μ ταξιαρχίας Ν.Σάντας «Πόντος», ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ρωσίας,  ο εκπρόσωπος Αστυνομικής Διευθ/νσης Κιλκίς, ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Ν.Σάντας, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ, ο αντιδήμαρχος κ. Χωλίδης Ν., ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μάλγαρης Σ. και ο Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου, κ. Σιούτης Κ.