Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 2:01:06 μμ
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008 14:03

Αναβίωση «Bαρβάρας» από Σύλλογο Γυναικών Καμπάνη

Σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα αναβίωσε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Γυναικών Καμπάνη το έθιμο της Βαρβάρας, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Συλλόγου παρουσία πλήθους κόσμου, οι γυναίκες του Συλλόγου υποδέχονταν τους καλεσμένους τους με την παραδοσιακή «Bαρβάρα», που οι ίδιες είχαν παρασκευάσει νωρίτερα.


Το παλιό αυτό θρακιώτικο έθιμο γίνεται σήμερα προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, που ασπάστηκε τον χριστιανισμό και θανατώθηκε γι’ αυτό από τον ειδωλολάτρη πατέρα της. 
Η παρασκευή της «Bαρβάρας» καθιερώθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Βαρβάρα αποκάλυψε στους Χριστιανούς της περιοχής της το σχέδιο εξόντωσης, που προωθούσε εις βάρος τους ο πατέρας της. Συγκεκριμένα τους προειδοποίησε να μην αγοράσουν το δηλητηριασμένο ψωμί που θα παρασκεύαζαν οι αρτοποιοί της περιοχής κατ’ εντολή του πατέρα της.  Όπως και έκαναν. Αντ’ αυτού για να τραφούν, ετοίμασαν ένα φαγητό-σούπα στο οποίο προσέθεσαν υπολείμματα των προηγούμενων ημερών, σιτάρι και άλλα υλικά. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γαλλικού, Γιώργος Θεοδωρίδης, ο Αντιδήμαρχος, Σβέρκος Κων/νος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Παπαδόπουλος Δημήτριος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παπαντόπουλος Ιωάννης και Δημάκη Άννα, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, η Αντιπρόεδρος του ΤΟΣΥΝ, Σέβη Κυριακίδου, εκπρόσωποι της Λέσχης Ανάγνωσης κ.α.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης το Δ.Σ. του Συλλόγου έκανε απολογισμό των δράσεων του προηγούμενου έτους, ενώ διενεργήθηκαν και αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.