Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, 3:49:59 μμ
etpa
Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 21:36

Ανδρέας Βεργίδης: Το πολιτιστικό απόθεμα της Γουμένισσας και του Σκρα “εργαλείο” ανάδειξης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, μέσω του έργου ADRIONET

Συντάκτης:

Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Γουμένισσας και του Σκρα που συμμετέχουν στο έργο “Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής-Ιονίου” με ακρωνύμιο "ADRIONET", υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, χαιρετίζοντας την πρώτη (διαδικτυακή) συνάντηση των τοπικών φορέων κατάρτισης του Τοπικού Σχεδίου Δράσης των χωριών που θα ενταχθούν στο Δίκτυο των Αυθεντικών Χωριών, που θα εγκαθιδρυθεί μεταξύ της της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και διαφόρων χωρών των Βαλκανίων που συμμετέχουν στο έργο, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

 

          Επισημαίνοντας πως η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο κ. Βεργίδης σημείωσε πως τόσο η Γουμένισσα, όσο και το Σκρα έχουν στοιχεία αυθεντικότητας που διατηρούν αναλλοίωτη την κουλτούρα του ευλογημένου – όπως είπε- αυτού τόπου.

          «Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορική εξέλιξη της περιοχής,  έχουν σημαντική πολιτιστική, κοινωνική, αλλά και περιβαλλοντική αξία» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης.

          Υπογράμμισε δε, ότι, «η φυσιογνωμία τους που τα έχει κάνει γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, είναι στέρεη βάση για να αποτελέσουν βασικό άξονα στρατηγικών που έχουν στο επίκεντρό τους δράσεις  συντήρησης και αξιοποίησης με τελικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων».

          Ο κ. Βεργίδης ανέφερε ότι «μέσα από τη διατήρηση των πολιτιστικών αυτών αγαθών, κωμοπόλεις, χωριά, οικισμοί, όπως η Γουμένισσα και το Σκρα στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, θα επιτύχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών πληθυσμών, και τη δυνατότητα να συνδεθούν με άλλα αυθεντικά χωριά στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, με ξεχωριστό “χαρακτήρα” που αναδεικνύουν την υπάρχουσα πολιτιστική και φυσική κληρονομιά».

          Επίσης, τόνισε ότι, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην επιτυχή υλοποίηση του έργου.

          *** Στο έργο «Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής-Ιονίου» -"Adriatic-Ionian Network of Authentic Villages", με ακρωνύμιο "ADRIONET", στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG ADRION με βασικούς εταίρους την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και φορείς από την Ιταλία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη , συμμετέχει ενεργά το Γραφείο Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με την υπεύθυνη του Γραφείου Τουρισμού Π.Ε. Κιλκίς Μαριάννα Σκουλαρικά να έχει οριστεί διαμεσολαβήτρια για τις Π.Ε. Κιλκίς και Σερρών.

          Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να “επισκέπτονται” την ιστοσελίδα του έργου  https://keep.eu/projects/23242/Adriatic-Ionian-Network-of--EN/