Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 5:12:17 μμ
Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 22:10

Απονομή βραβείων και επαίνων του 26ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς

Την Κυριακή  6 Ιουνίου 2021 και ώρα 8.30 το βράδυ, στο Θέατρο Λόφου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής  βραβείων και επαίνων στους νικητές του 26ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2021» του Δήμου Κιλκίς.

 

Οι συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φθάνοντας στις 135,  προερχόμενες όχι μόνο από όλη την Ελλάδα και Κύπρο αλλά από τη Γαλλία, Γερμανία και Αμερική.

Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός συμμετοχών καταδεικνύει, πέρα από το υψηλό επίπεδό του διαγωνισμού και το αμείωτο ενδιαφέρον από πλευράς των συμμετεχόντων, ότι στην Ελλάδα, την χώρα που αξιώθηκε  υπέροχους ποιητές από καταβολής της έως σήμερα, υπάρχει αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τα αποτελέσματα του 26ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού έχουν ως εξής:

ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο βραβείο στην Μαρία Σφήκα για την ποιητική συλλογή με τίτλο «Άλογα στο στήθος» (Ναύπακτος)

2ο βραβείο ισοψήφισαν και το μοιράζονται

Η Δήμητρα Καρούσου για την ποιητική συλλογή «Ανήσυχα μολύβια» (Βόλος) και

Η Ζωή Χατζηγεωργίου για την ποιητική συλλογή «Ατόφια φτιαξιά» (Καβάλα)

3ο βραβείο στον Νικόλαο Πολύζο για την ποιητική συλλογή «Τα  λόγια τα ημιτελή» (Αττική)

ΕΠΑΙΝΟΙ

-Ελένη Ελευθεριάδου για την ποιητική συλλογή «Η ανατομία του παιδικού πένθους για τον πατέρα (Κιλκίς)

-Νίκος Λυσίκατος για την ποιητική συλλογή «Ημερολόγιο μικρών τραυμάτων» (Θεσσαλονίκη)

-Νίκος Αντωνόπουλος για την ποιητική συλλογή «Ελάχιστα» (Αθήνα)

   Το φετινό,  τιμητικό αφιέρωμα, στο πλαίσιο του 26ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού», αφορά  στον ποιητή και πεζογράφο Γιάννη Σκαρίμπα και φέρει τον τίτλο

“ Ως ωραία ήταν μου απόψε η λύπη.
Ήρθαν όλα σιωπηλά χωρίς πάθη
Και με ήβραν – χωρίς κανέν’ να μου λείπει-
Τα λάθη”.

Ο Γιάννης Σκαρίμπας θεωρείται  από τους πρωτοπόρους της ελληνικής λογοτεχνίας ποιητής, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος. Το έργο του, εντυπωσιακό σε έκταση και ποικιλία, σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού αλλά και την εισαγωγή υπερρεαλιστικών στοιχείων στην ελληνική πεζογραφία.

Ο ίδιος αυτοσυστηνόταν ως... συνταξιούχος τελωνειακός, διασαφιστής και τάχα λογοτέχνης αλλά και ανάξιος απόγονος ορεσίβιων προγόνων .

Σε ιδιόγραφο βιογραφικό σημείωμά του γράφει:

Γεννήθηκα το 1893 στο χωριό Αγια-Θυμιά της Παρνασσίδος – πρώην Δήμου Μυωνίας. Το δημοτικό μου σκολειό το πέρασα στην Ιτέα των Σαλώνων. Το Σχολαρχείο στο Αίγιο και το Γυμνάσιο στην Πάτρα. Εδώ (στη Χαλκίδα) ελθόντας για στρατιώτης (κληρωτός) το 1914 παντρεύτηκα (... εξ’ έρωτος). Έκτοτε, σχεδόν δεν ‘‘το κούνησα’’ από την πόλη ετούτη = τη Χαλκίδα. Έκανα οικογένεια (παιδιά, νύφες κι εγγόνια) και μνέσκω ακόμα, γράφοντας Λογοτεχνία και Ιστορία. Αλλά και Ποίηση και Θέατρο.
Τώρα υπέρ τα 84 μου χρόνια γεγονώς, εφησυχάζω (σχεδόν μόνος) στο σπιτάκι μου, ζων ‘‘αεί -μη- διδασκόμενος’’, εν αναμονή του ‘‘εσχάτου-μου-μαθήματος’’, ευχαριστώντας εκείνο που ονομάζουμε Θεό, ‘‘για τα βουνά και για τα δάση που είδα...’’ (του Ζαχ. Παπαντωνίου).
Και για το ακριβές των παραπάνω αυτών μου ασημάντων, υπογράφομαι,
ο ταπεινότατος
Γιάννης Σκαρίμπας

Αναφορά στο έργο του Γιάννη Σκαρίμπα θα κάνει η Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και  πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, Ιωάννα Ναούμ ενώ μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου και μέλους της Τέχνης, Ελένης Λιαρετίδου, θα αποδώσουν σε θεατρικό αναλόγιο το διήγημα «Οι τρεις άδειες καρέκλες» του τιμώμενου ποιητή!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας ΤΕΧΝΗ Κιλκίς σας προσκαλεί όλους σε αυτή τη γιορτή της ποίησης στην πόλη μας, μια γιορτή που  διοργανώνει με αγάπη και  συνέπεια τα τελευταία 26 χρόνια.    

Ελάτε για να γνωρίσετε τους ποιητές του σήμερα, ελάτε να κουβεντιάσουμε για όλα αυτά που υπερβαίνουν το φθαρτό, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι όπου φθάνουν οι άνθρωποι ασθμαίνοντας βρίσκουν τους ποιητές που έχουν φθάσει πετώντας.