Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:33:20 μμ
Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 13:30

Αυγοτσούγκρισμα στη Γουμένισσα

augotsougrisma


Για 2η χρονιά ο Σύλλογος Ποντίων Γουμένισσας "ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ", πραγματοποίησε μία από τις ετήσιες εκδηλώσεις-έθιμα που αναβιώνει κάθε χρόνο, τις Αυγομαχίες. Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Ναυσικά Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στο ποντιακό πασχαλινό έθιμο των αυγομαχιών, που συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του συλλόγου, Χ. Δουλκερίδης, απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γουμένισσας, Στυλ. Παπαπαναγιώτου, για την προσφορά χρηματικού ποσού στον σύλλογο.
Νικήτρια της αυγομαχίας ήταν η κ. Τούλα Τζάκου – Λιάπη και το δώρο που παρέλαβε από τα χέρια του προέδρου κ. Δουλκερίδη ήταν ένας ασημένιος σταυρός.
Ο Πρόεδρος αποκάλυψε πως έχει ένα ξύλινο αυγό, κειμήλιο από τον παππού του. Οι πρόγονοί τους με σοβαρότητα αντιμετώπιζαν το διαγωνισμό, επιδιώκοντας την νίκη. Η προετοιμασία ξεκινούσε από το Μάρτιο, αφού η διατροφή από τις κότες, έπαιζε καθοριστικό ρόλο, ταΐζοντάς τες μόνο με καθαρό σιτάρι και λίγη άμμο, για να κάνουν αυγά με γερό τσόφλι ή προσπαθούσαν να βράσουν το αυγό στη χόβολη για να γίνει ανθεκτικότερο στα τσουγκρίσματα, χωρίς φυσικά να γίνει αντιληπτός από τους άλλους, διαφορετικά θα έπρεπε να υποστεί τις… συνέπειες.
Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας. Στην εκδήλωση ο/η διαγωνιζόμενος είχε από ένα αυγό. Το ευχάριστο απόγευμα της Κυριακής θα μείνει αξέχαστο στους παρευρισκόμενους. Απόλαυσαν το ρόφημά τους με παραδοσιακό τσουρέκι από τα χέρια εκλεκτών μελών του συλλόγου.
Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην προετοιμασία της εκδήλωσης, ενώ η απουσία της δημοτικής αρχής στην πολιτιστική δραστηριότητα του συλλόγου ήταν αισθητή.