Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 1:55:37 μμ
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 08:31

«Βαρβάρα» στο Καμπάνη

Σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα αναβίωσε και φέτος, ο Σύλλογος Γυναικών Καμπάνη το έθιμο της «Βαρβάρας», την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου παρουσία πλήθους κόσμου, οι γυναίκες του Συλλόγου υποδέχονταν τους καλεσμένους τους με την παραδοσιακή «βαρβάρα», ζεστό κρασί και άλλα εδέσματα που οι ίδιες είχαν επιμεληθεί.


Το παλιό αυτό θρακιώτικο έθιμο γίνεται σήμερα προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, που ασπάστηκε τον χριστιανισμό και θανατώθηκε γι’ αυτό από τον ειδωλολάτρη πατέρα της.  Η παρασκευή της «βαρβάρας» καθιερώθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Βαρβάρα αποκάλυψε στους Χριστιανούς της περιοχής της το σχέδιο εξόντωσης, που προωθούσε εις βάρος τους ο πατέρας της. Συγκεκριμένα τους προειδοποίησε να μην αγοράσουν το δηλητηριασμένο ψωμί που θα παρασκεύαζαν οι αρτοποιοί της περιοχής κατ’ εντολή του πατέρα της.  Όπως και έκαναν. Αντ’ αυτού για να τραφούν, ετοίμασαν ένα φαγητό-σούπα στο οποίο προσέθεσαν υπολείμματα των προηγούμενων ημερών, σιτάρι και άλλα υλικά. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γαλλικού, Γιώργος Θεοδωρίδης, η Αντιδήμαρχος, Δημάκη Άννα και ο ιερέας του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου, πάτερ Γεράσιμος.
Τα μέλη του συλλόγου με την ευκαιρία ανακοίνωσαν το «Ρεβεγιόν», που διοργανώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων στο «Μπέρδεμα των γεύσεων», στο Καμπάνη, με πλούσιο λαϊκoποντιακό πρόγραμμα
Τιμή εισόδου 20 ευρώ, συμπεριλαμβάνεται φαγητό και άφθονο ποτό.