Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 2:57:22 πμ
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 18:25

Διήμερη Γιορτή Καρπουζιού στο Νέο Αγιονέρι Κιλκίς στις 26 και 27 Ιουλίου

Το Νέο Αγιονέρι κρατά τα σκήπτρα στην καλλιέργεια του καρπουζιού. Στις  αμμουδερές αγροτικές εκτάσεις του η καλοκαιρινή παραγωγή βρίσκει ιδανικές εδαφικές συνθήκες ανάπτυξης, συνδυαστικά με τον κλιματολογικό παράγοντα και το άφθονο νερό που απαιτεί η καλλιέργεια.

 

Οι κανόνες της αγοράς είναι πολύ ευνοϊκοί και καλύπτουν τη ζήτηση για τους εξήντα αγρότες που απασχολούνται με την παραδοσιακή καλλιέργεια, φερμένη στα χώματα του Νέου Αγιονερίου, από τους πρώτους πρόσφυγες που ήρθαν από το Μιστί της Καππαδοκίας.

Τα περίφημα  καρπούζια του Νέου Αγιονερίου, με τη  νόστιμη γεύση και την εγγυημένη ποιότητα, πουλιούνται στις λαϊκές αγορές, στο πλανόδιο εμπόριο και σε υπεραγορές από τον Ιούνιο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το πιο δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού έχει την τιμητική του στο Νέο Αγιονέρι

το διήμερο 26 -27 Ιουλίου όπου και θα πραγματοποιηθεί  Γιορτή του Καρπουζιού με διοργανωτική μέριμνα του Δήμου Κιλκίς και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Μιστί’’ Νέου Αγιονερίου.

Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νέου Αγιονερίου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα απολαύσουν την τοπική παραγωγή.  Ολόδροσες φέτες καρπουζιού θα διατίθενται δωρεάν στο κοινό αλλά και ολόκληρα καρπούζια θα ζυγιστούν σε μίνι διαγωνισμό για την ανάδειξη του βαρύτερου καρπουζιού. Κατά τη διάρκεια του διημέρου οι γεύσεις θα συναντηθούν με τραγούδι, θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς.  

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της διήμερης γιορτής καρπουζιού:    

 Τρίτη 26 Ιουλίου  - ώρα 20:30

- Κέρασμα καρπουζιού

-Πλούσιο λαϊκοποντιακό πρόγραμμα με τοπικούς καλλιτέχνες

Τετάρτη 27 Ιουλίου – ώρα 20:30

- Κέρασμα καρπουζιού

-‘’Το χάσιμο’’ - Θεατρικό σκετς στα μιστιώτικα από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Μιστί’’

-Παραδοσιακοί χοροί από τη Θρακική Εστία Κιλκίς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φανού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελατοχωριστών ‘’ Η Σκουτέρνα’’ Θεσσαλονίκης.