Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 11:15:50 πμ
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008 14:01

«ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΛΟ»

 Μία απολαυστική κωμωδία με χαρακτήρες ηρώων που αποτυπώνουν στο έπακρο το μεσογειακό ταπεραμέντο. Ένα θεατρικό έργο που θα «απογειώνει» για χρόνια τους ηθοποιούς και θα διασκεδάζει το θεατρόφιλο κοινό με τις διαχρονικές του αλήθειες.
Ο ένας φανατισμός γεννάει άλλον, οδηγεί τους ανθρώπους στη μισαλλοδοξία, στην πονηριά, στην εκδίκηση, όμως ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων ξεπερνά τις διαχωριστικές γραμμές και γίνεται άγιος και ιερός την ώρα που οι «άγιοι πατέρες» κλείνουν πονηρά το μάτι στη συντήρηση κάνοντας υπέρτατη προσπάθεια να μην αλλάξει το στάτους κβο.
Ο συγγραφέας Σωτήρης Πατατζής δανείστηκε τους ήρωες του έργου: τον Παπά Δον Καμίλλο και το Δήμαρχο Πεπόνε, από τα γνωστά χιουμοριστικά σκίτσα του Ιταλού συγγραφέα Γκουαρέσκι, αλλά δημιούργησε δικό του μύθο, πλοκή, χαρακτήρες, διάλογους, κωμικές καταστάσεις, μια εντελώς πρωτότυπη σύλληψη, με στόχο την πολιτική σάτιρα και το φανατισμό που φέρνουν πάντα οι όποιες εκλογές.
Ο εν ενεργεία Δήμαρχος Φλουράτος, του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, διεκδικεί γι’ άλλη μια τετραετία το δημαρχιακό θώκο με αντίπαλό του τον -αριστερών πεποιθήσεων- υποψήφιο Δήμαρχο, Πεπόνε.                                                                                                                                                  Όμως οι χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να ξανακερδίσουν τις εκλογές μηχανεύονται και θέτουν σε εφαρμογή διάφορα πολιτικά αλλά και χριστιανικά κόλπα.
Για το λόγο αυτό και με σκοπό να μη χάσουν «συστρατεύουν» έναν εκπρόσωπο της εκκλησίας έναν καλοκάγαθο παπά, τον Δον Καμίλλο, ο οποίος πολύ συχνά –με κίνδυνο να σταλεί και εξορία- μιλάει με τον Κύριο.                                                                                                                                      Ο Δον Καμίλλο και ο Πεπόνε είναι παλιοί φίλοι και συμπολεμιστές που «μισούνται» θανάσιμα.
Από εκεί και πέρα τα πρόσωπα, τα γεγονότα και οι κωμικές καταστάσεις είναι ανεξέλεγκτα, ενώ υπάρχει ακόμη ένας έρωτας και ένα μεγάλο μυστικό ανάμεσα στο γιο του Πεπόνε Μάριο και στην ανιψιά του Δον Καμίλλο, Τζούλια.
Οι δύο αντίπαλες πλευρές επιστρατεύουν όλες τις δυνάμεις τους κι όλα τα αθέμιτα μέσα για να κερδίσουν την πολυπόθητη νίκη. Τελικά ο κομμουνιστής Πεπόνε κατορθώνει να εκλεγεί Δήμαρχος και τότε ... οι χριστιανοδημοκράτες ξεσπούν ενάντια στον κακόμοιρο Δον Καμίλλο επειδή απέτυχε στην αποστολή του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Θεόφιλος Λάλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Θάνος Καρώνης
Μουσική επιμέλεια - Πιάνο: Μαρία Τσιάγκα
Κατασκευή κοστουμιών: Κατερίνα Κουταλίδου
Φωτισμοί: Γρηγόρης Μόσχου
Βοηθός σκηνογράφου : Δήμητρα Γιοβανη.
Υπεύθυνη φροντιστηρίου: Μαρία Δαλδογιάννη
Παίζουν οι ηθοποιοί :
Γρηγόρης Σούγγαρης, Θεόφιλος Λάλος, Βάντα Ερμείδου, Τάνια Βρατσκίδου, Γεωργία Πλατιά, Άλκηστη Γιωγιού, Γιάννης Χρυσόπουλος, Θάνος Καρώνης, Βασίλης Σμυρνής, Γιάννης Λάσκος, Πέτρος Παπαντωνίου, Σοφία Ιεροδιακόνου, Αναστασία Κατή, Παντελής Τσάλης,                                       Κωστής Παναγόπουλος, Παναγιώτης Παπαντωνίου, Βασιλική Ανθοπούλου, Ηλιάνα Δημόνη, Φωτεινή Στεφανίδου, Ελένη Σαμαντζή, Ζωή Αλεξιάδου, Νίκος Αβραμίδης, Μαρία Γκόγκα,                       Αλεξάνδρα Κασιούμη, Νατάσσα Αστρεινίδη.
Τιμή εισιτηρίων : 10 και 12 Ευρώ
Εισιτήρια προσφορά των 7 ευρώ προπωλούνται: Φωτογραφικό Κέντρο ΑΡΧΕΤΥΠΟ (21ης  Ιουνίου 243) και στα βιβλιοπωλεία: ΟΘΩΝ Γραμματικόπουλος (21ης Ιουνίου 82), ΨΑΛΤΟΥ (21ης Ιουνίου 201), ΗΛΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (21ης Ιουνίου 124), ΒΙΒΛΙΟ & ΡΥΘΜΟΣ (Εθνικής Αντίστασης 4).